Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Începe campionatul de fotbal francez

psg-wallpaper-hd-2013-4.jpg

Începe campionatul de fotbal francez

Investiţii masive în fotbalul francez. Qatarul  investeşte în clubul parizian, PSG, iar miliardarul rus Dmitri Ribolovlev în echipa din Monaco. În ciuda criticilor şi temerilor că o să asistăm la un campionat cu două viteze - majoritatea echipelor sărace de o parte, cele ultrabogate de cealaltă parte - canalele de televiziune care difuzează meciurile de campionat au evident motive de bucurie iar preşedintele Ligii profesioniste de fotbal spune că regulile financiare au fost respectatate şi că investitorii qatarioţi şi ruşi sunt oricând bineveniţi. 

Cel mai mic buget al Ligii întâi de fotbal din Franţa este de 20 de milioane de euro. La polul opus, Paris Saint-Germain, graţie investiţiilor din Qatar afişează un buget de 20 de ori mai mare, adică 400 de milioane de euro. Greu în aceste condiţii să nu vorbeşti despre un campionat cu două viteze. Riscul este mare - poate însă nu chiar din acest sezon - să asistăm la diferenţe uriaşe de puncte între primele două-trei clasate şi restul de 15 formaţii care evoluează în prima divizie franceză. Dacă o vorbă spune ca “banii n-aduc fericirea”, în fotbal banii contribuie mult la succesul unei echipe.

După ani grei, de "sărăcie" ar spune unii, Liga întâi franceză afişează aşadar de anul acesta două echipe care ar putea concura fără probleme cu cluburi bogate şi prestigioase precum Real Madrid, Barcelona, Chelsea sau Manchester. Miliardarii din Qatar au băgat sume astronomice de trei ani încoace în PSG - mai exact 365 de milioane numai în recrutarea unor jucători - în timp ce miliardarul rus Dmitri Ribolovlev a dus mâna la buzunar în iarna lui 2011 ca să cumpere echipa din Monaco, pe atunci în Liga a doua dar acum deja urcată pe o treaptă mai sus. Clubul din principat care evoluează însă în campionatul francez a cheltuit  150 de milioane de euro ca să alinieze jucători de talia celor din echipa pariziană. Astfel AS Monaco l-a cumpărat acum trei luni pe columbianul Falcao considerat de unii specialişti drept cel mai bun număr 9 la ora actuală. Recordul de achiziţie în Franţa nu a ţinut însă decât o lună. În iunie PSG dădea 64 de milioane pe uruguaianul Edinson Cavani, personaj ce riscă să-i facă puţină umbră vedetei de până acum de la PSG,  Zlatan Ibrahimovici, suedez ce-ar putea să-şi piardă titlul de golgeter al campionatului francez.

Pentru mulţi comentatori faptul că se crează o astfel de concurenţă e binevenit iar primul care apreciază este publicul. Potrivit ziarului Le Monde, PSG şi-a oprit campania de recrutare a abonaţilor pentru stadion. Parc des Princes a atins deja cifra record de 31 de mii de spectatori pentru un stadion de doar 44 de mii de locuri. Înaintea sosirii qatarioţilor la şefia clubului în 2011, existau doar 9 mii de clienţi fideli în gradenele stadionului parizian. Performanţele clubului din capitală i-au permsi acestuia să-şi renegocieze - în avantajul său fireşte - şi contractele cu sponsorii şi cei care furnizează echipamentele.

De partea sa, clubul din Monaco trece sezonul acesta de la un buget de 20 de milioane la unul de 130 de milioane. O investiţie ce a dat şi ea roade la nivelul abonaţilor pe stadion. Echipa a recrutat în vacanţa aceasta 11 jucători noi adică o întregă echipă contra unui total de 146 de milioane de euro din care aproape jumătate, cum spuneam, daţi pe un singur jucător.

Dacă fanii din tribune apreciază această situaţie, nici televiziunile nu se pot plânge. Canal Plus şi BeInsport, cele două posturi care difuzează meciurile Ligii întâi, au înregistrat recorduri de audienţă încă de anul trecut. Cine riscă să plătească însă oalele sparte sunt restul echipelor din campionat care nu beneficiază de investiţii străine, echipe care adesea sunt în dificultate financiară dar şi mediatică întrucât nimeni nu se interesează de ele.