Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alex Găvan dedică ascensiunea de pe Broad Peak luptătorilor anticomunişti din munţi

gavan.jpg

Alex Găvan, în tabăra de Bază, a doua zi după revenirea de pe vârful Broad Peak.

Alex Găvan dedică ascensiunea de pe Broad Peak  memoriei luptătorilor anticomunişti din munti, refuzului lor de a accepta compromisul şi tuturor celor care cred în puterea schimbării care vine din noi, se arată într-un comunicat.

Broad Peak este cel de-a şaselea vârf de peste 8000 de metri pe care l-a urcat românul. Într-un interviu pentru RFI, Alex Găvan a explicat de ce este acest vârf special (audio).

Pe Broad Peak Alex Găvan a făcut echipă cu alpiniștii bulgari Boyan Petrov, Mladen Dankov și Ivan Tomov.  Ascensiunea spre vârf a început pe 21 iulie, când cei patru au plecat din Tabăra de Bază direct în Tabăra 2 (6240m). Pe 22 iulie echipa a ajuns în Tabăra 3 (7040m), cu excepția lui Mladen Dankov, care s-a întors. În același interval, au urcat mai multe echipe de alpiniști, printre care și o echipă poloneză care avea ca obiectiv să atingă Broad Peak Middle. Etapa cea mai dificilă, respectiv ascensiunea din Tabăra 3 până pe vârf și revenirea în Tabăra 3, a durat aproape 24 de ore, implicând un efort fizic continuu în așa numita ”zonă a morții”.

"Trăirea pe care am avut-o pe acest vârf a fost foarte diferită de cea pe care am simțit-o pe Shisha Pangma, ultimul munte pe care l-am urcat, în aprilie 2013. Atunci am simțit  un gol total. Acum am avut o trăire de bucurie pură, de fericire.  Muntele are felul său special de a te face să te întâlnești cu tine însuți. Contează însă ce alegi să faci tu cu această întâlnire”, povesteşte alpinistul.

Aceasta a fost a doua ascensiune românească pe Broad Peak, prima fiind realizată de alpinistul Constantin Lăcătușu, în 1992, care a reușit atunci să aducă primul optmiar României.

Expediția lui Alex Găvan pe Broad Peak, din masivul Karakorum, a început pe 11 iunie.  Masivul se află în Pakistan, la graniţa cu China, iar ascensiunea finală era planificată pentru sfârşitul lunii iulie, după finalizarea perioadei de aclimatizare. Sezonul de ascensiune pentru cele cinci vârfuri de peste opt mii de metri aflate în Pakistan este vara, munţii fiind minim afectaţi de muson.

Alpinistul  dedică acum ascensiunea vârfului Broad Peak memoriei luptătorilor anticomuniști din munți, care, prin lupta și prin sacrificiul lor, au fost și sunt încă o sursă de inspirație și o dovadă a faptului că nu toți românii acceptă compromisul, fie cu un regim politic totalitar, fie cu provocările vieții. "Să-ți pese cu adevărat înseamnă să acțiunezi și să pui în practică ceea ce afirmi, iar acest exemplu l-au dat luptătorii din rezistența anti-comunistă", consideră alpinistul.

Alpinistul Alex Găvan, intervievat de Andreea Orosz