Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polemici privind CM de fotbal din Qatar

polemici-privind-cm-fotbal-qatar.jpg

Preşedintele FIFA, Sepp Blatter (Foto: Reuters/Kim Kyung-Hoon)

Qatarul în perioada verii echivalează cu căldură mare. Cu o temperatură medie în timpul zilei de 40 de grade şi cu extreme care pot atinge şi 50 de grade, emiratul din Golful Persic s-a obişnuit probabil de multă vreme. Nu însă şi restul planetei, care începe tot mai cu insistenţă să-şi pună întrebări cu privire la posibilitatea de a juca fotbal în acest anotimp. Cupa Mondială din 2022 a fost atribuită Qatarului încă de acum doi ani şi jumătate.

Când a fost desemnată ţară organizatoare a Cupei Mondiale de fotbal din 2022, Qatarul beneficia de acelaşi climat ca şi acum. Aparent, însă, reponsabilii fotbalului mondial, cei care au dat undă verde acestei competiţii, descoperă lucrurile de-abia acum. Şi propun o revoluţie. Tradiţional organizată în lunile iunie-iulie, competiţia fotbalistică ar putea fi găzduită iarna! Asta pentru ca jucătorii să evite marile călduri din timpul verii.

Primul care a făcut această propunere-şoc a fost Sepp Blatter, preşedintele FIFA, încă de acum trei săptămâni. De atunci, însă, polemica a luat amploare şi mai toţi marii responsabili ai sportului cu balonul rotund s-au exprimat asupra chestiunii.

În ciuda faptului că responsabilii din Qatar au promis investiţii de 200 de miliarde de dolari (156 de miliarde de euro) în următorul deceniu, pentru a ameliora infrastructura locală şi în particular pentru a instala aer condiţionat în toate stadioanele, şeful FIFA spune că "dacă poţi răci un stadion, nu poţi face la fel cu o ţară întreagă".

Ideea de a schimba data competiţiei, din vară în iarnă, deci, revine însă Comitetului Executiv al instanţei, iar data reunirii acestuia e prevăzută la începutul lui octombrie.

 

Qatarul conciliant

 

Gazdele qatariote s-au declarat de partea lor conciliante, deschise acestei opţiuni de modificare a datei. La fel de deschis se arată şi Michel Platini. Preşedintele UEFA spune că a pledat dintotdeauna pentru o Cupă Mondială în Qatar în lunile decembrie sau ianuarie. Preşedintele federaţiei germane a salutat anunţul lui Blatter şi spune că şi el e de acord cu acest calendar, precum conaţionalul său, Karl-Heinz Rummenigge. Fostul internaţional, actualmente boss-ul lui Bayern München şi preşedinte în exerciţiu al Asociaţiei Europene a Cluburilor spune de asemenea că "a juca Mondialul 2022 în ianuarie, februarie, octombrie sau noiembrie va fi o şansă pentru Bundesliga".

Doar Londra se opune pentru moment acestei idei. Preşedintele primei Ligi engleze, Richard Scudamore, spune că a organiza un Mondial iarna ar provoca un "haos" nu numai în campionatul englezesc, ci şi în cele european şi mondial. Iată însă că vinerea trecută, noul şef al Federaţiei Engleze de Fotbal îşi contrazice colegul de la Ligă. În opinia lui Greg Dyke, proaspăt întors dintr-o deplasare în Qatar, "este imposibil să joci fotbal în această ţară deşertică în plină vară. Chiar dacă climatizarea stadioanelor se poate concepe, cu riscurile aferente pentru mediul înconjurător, pentru suporteri viaţa va fi însă cumplită", mai spune Dyke, dispus şi el la ideea unui Mondial în timpul iernii sau la o modificare a ţării organizatoare.

Rămâne deci de văzut dacă FIFA îşi va lua riscul peste două luni să modifice calendarul competiţiei din 2022. În caz afirmativ, instanţa fotbalului mondial s-ar putea confrunta însă cu altă problemă spinoasă: un recurs din partea celorlalţi candidaţi la organizarea Mondialului din 2022, adică Australia, SUA, Corea de Sud şi Japonia.