Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 13 august 2013

box.jpg

Actualitatea sportivă 13 august 2013

Ştiri sportive din scrimă, box, rugby, handbal şi atletism.

Box

Campionatele Europene de box pentru tineret de la Roterdam au debutat ieri cu mai multe dispute în care au fost implicaţi pugiliştii noştri. La categoria de greutate de 56 de kilograme, Nicuşor Fredy Ciobanu l-a depăşit la puncte pe scoţianul Ukashir Farooq, în timp ce la categoria 60 de kilograme, Mustafa Arsen a fost declarat învingător în faţa lituanianului Tomas Stankevicius. Arsen va lupta în optimile de finală contra moldoveanului Mihail Cvasiuc, care l-a depăşit pe scoţianul Connor Hyslop. Rundă inaugurală a fost şi la categoriile de 81 şi 91 de kilograme, unde sportivii noştri nu au intrat în ring. Roberto Stângă, respectiv Dragoş Ghionea, au beneficiat de tur liber şi au mers direct în faza a doua. Astăzi, sesiunea de după-amiază este deschisă de francezul Sidi Ali soltani, care va lupta cu cehul Jakub Kozbec, în limitele categoriei 69 de kilograme. Marian Peţa este implicat îna doua bătălie a zilei, la aceeaşi categorie, în faţa ucraineanului Oleksii Tokarchiuk. În sesiunea de seară, o bătălie interesantă este cea de la 75 d ekilograme, între românul Adrian Mihail şi moldoveanul Dimitri Brînză. 

Atletism

Franţa a câştigat ieri a doua medalie la Campionatele Mondiale de atletism de la Moscova. Săritorul cu prăjina Renaud Lavillenie a reuşit o performanţă de 5,89 metri, egală cu câştigătorul concursului, germanul Raphael Holdzdepee. Departajarea s-a făcut la numărul de încercări, atletul francez având mai multe ratări. Franţa ajunge astfel la două medalii de argint în primele trei zile de competiţie pe Lujniki. Tot ieri, Christine Ohuruogu, din Marea Britanie, a câştigat la 400 de metri cu un nou record naţional, 49,41 secunde. Americanul David Oliwer s-a impus la 110 metri garduri în 13 secunde, ceea ce înseamnă cel mai bun timp al anului la această probă tehnică. Jamaica îşi continuă dominaţia asupra sprinturilor. După Usain Bolt, la feminin, Shelly Ann Fraser Pryce a alergat 10,71 secunde pe suta d emetri, cucerind aurul cu cel mai bun timp al anului. De dimineaţă, la Moscova s-a desfăşurat proba de 20 de kilometri marş. În sesiunea a doua de întreceri sunt programate alte cinci finale. 

Scrimă

Campionatele Mondiale de scrimă de la Budapesta s-au încheiat ieri cu o nouă medalie pentru delegaţia Franţei. Floretiştii, cu tripleta formată din Le Pechoux, Marcilloux şi Lefort pe planşă, au trecut în finala mică de reprezentativa Rusiei, cu scorul de 45-40. Francezii pierduseră semifinala cu SUA la o diferenţă de zece tuşe, 45-35. Tot în ultima zi, echipa naţională feminină de sabie a Franţei a fost eliminată în optimile de finală. Bilanţul budapestan al muşchetarilor francezi se compune din trei medalii de bronz. La aceeaşi competiţie, România a cucerit trei medalii, din care una de argint şi două de bronz. 

Rugby

Campioana româniei la rugby, RCM UV Timişoara, s-a impus în derby-ul play-off-ului, 26-6 în faţa principalei rivale CSM Ştiinţa Baia Mare. Într-un alt joc, Steaua a câştigat cu 18-9 în deplasarea de la Constanţa, meciul cu cei de la Farul. Clasamentul este dominat de bănăţeni, care au zece puncte, urmaţi de Steaua cu 5 puncte şi Baia Mare cu 4. Lanterna roşie este Farul, fără niciun punct. În play-out, CSM Bucureşti Olimpia s-a impus în derby-ul Capitalei, 40-12 cu Dinamo şi a ajuns pe prima poziţie, cu 5 puncte. Universitatea Cluj este a doua, cu 4 puncte, iar Dinamo încheie ierarhia fără niciun punct în cont. 

Jonah Lomu

Conform dezvaluirilor facute de cotidianul Le Matin, celebrul fost international neozeelandez, Jonah Lomu, a fost la un pas de a muri in timpul Cupei Mondiale din 2011. In varsta de 38 de ani, Lomu sufera de o afectiune rara a rinichilor, fapt care l-a si fortat sa puna punct carierei de jucator la cel mai inalt nivel, in 2007. El a avut nevoie de un transplant de rinichi, in 2004, iar acest organ a dat semne de slabiciune sapte ani mai tarziu. conform declaratiilor medicului John Mayhew, "Jonah Lomu s-a aflat o perioada indelungata intr-o stare critica. Pericolul de moarte a fost unul destul de mare".

Jonah Lomu a fost spitalizat pentru o perioada de doua saptamani in timpul Cupei Mondiale din 2011, iar acum se afla pe lista de asteptare pentru a primi un rinichi nou. Lomu a fost diagnosticat in 1995 cu sindrom nefrotic (tulburari renale), fiind obligat sa mearga regulat la sedinte de dializa.

Legendara aripa All Blacks a fost vedeta ceremoniei de deschidere a Cupei Mondiale din 2011, eveniment care s-a desfasurat pe Eden Park din Auckland, orasul unde s-a nascut Jonah Lomu.

In 63 de meciuri pentru Noua Zeelanda, Lomu a reusit sa inscrie 37 de incercari, intre 1994 si 2002. "Autobuzul" este cel mai tanar jucator din toate timpurile selectionat pentru Noua Zeelanda, fiind si detinatorul recordului de eseuri marcate sub auspiciile Cupei Mondiale, 15. El este finalist al Cupei Mondiale din 1995, iar cu All Blacks a castigat de trei ori Tri Nations.

Handbal

În Ungaria se desfăşoară în aceste zile Campionatul Mondial de handbal masculin pentru tineret sub 21 de ani. Plasată în grupa B, România a trecut de Qatar, 32-27, cu Negru principal marcator, 8 goluri şi a remizat cu slovenia, 27 egal. Astă-seară, de la ora 21.45, tricolorii joacă împotriva Suediei. În grupa C, Franţa are până acum o victorie, 28-22 cu Argentina şi o înfrângere, 29-28 în faţa Croaţiei. Franţa va juca astăzi, de la aceeaşi oră 21.45, un meci decisiv contra Egiptului.