Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teofil Vlad: De pe Nanga Parbat, spre Everest

Teofil Vlad este instructor de alpinism și salvator montan voluntar. Spune că îi place muntele, iar pasiunea pentru alpinism și-a dezvoltat-o treptat.

Anul trecut a făcut parte din echipa de 5 alpiniști români care a escaladat Nanga Parbat, din Himalaya, al nouălea vârf din lume ca înălţime. Riscul de a muri la escaladarea acestui munte  este considerat de trei ori mai mare decât cel al urcării pe Everest.

Succesul de pe Nanga Parbat a fost al întregii echipe, chiar dacă pe vârf ar fi ajuns doar  un singur coechipier, explică la RFI Teo Vlad. Pentru că alpinismul este un sport de echipă, de echipă mică, e drept.

Teo Vlad se gândește acum la Everest pentru că, spune el, ”Everest rămâne Everest”. Va duce cu el mesajul asociației Climb Again – asociație ce își propune să schimbe „viitorul copiilor si tinerilor cu nevoi speciale din Romania prin escaladă!".

Și-ar dori să ajungă acolo anul viitor, ca un gest firesc. Am mers progresiv, explică el la RFI.

“Munții Făgăraș sunt cei mai apropiați sufletului, dar la fel de bine îmi place să merg în Anzi, Himalaya.

O discuție pe larg cu Teo Vlad despre etică în alpinism, despre cât de costisitor este acest sport, despre profilul tinerilor care vin astăzi la sală, despre accidentele montane văzute prin ochii unui salvamontist voluntar puteți asculta mai jos.

 
Teofil Vlad în dialog cu Andreea Orosz