Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 2 septembrie 2013

Ştiri sportive din canotaj, atletism, kaiac-canoe, rugby, fotbal şi volei.

Canotaj

În acest weekend, la Chungju, în Coreea de Sud, pe apele lacului Tengeon, s-au desfăşurat întrecerile Campionatelor Mondiale de canotaj pentru seniori. România a cucerit la această competiţie două medalii de argint, graţie echipajelor feminine de dublu rame fără cârmaci şi de 8 plus 1. Palmaresul Franţei s-a îmbogăţit cu patru medalii, din care trei de argint şi una de bronz. Titlurile de vicecampioni mondiali au fost aduse Hexagonului de ambarcaţiunile de dublu rame fără cârmaci masculin, simplu vâsle masculin şi dublu rame masculin la paracanotaj. Bronzul a venit după evoluţia echipajului masculin de la dublu rame cu cârmaci. Majoritatea delegaţiilor europene au avut de depăşit handicapul fusului orar, dar şi a faptului că, din pricina costurilor mari pe care le implica transportul materialului de concurs, s-a tras pe bărci închiriate de la faţa locului.

Atletism

Organizată din 2005, după un concept realizat de Federaţia franceză de atletism, numită DecaNation, după numărul de probe la masculin şi, respectiv, feminin, competiţia atletică desfăşurată pe stadionul Georges Pompidou din Valence a avut la start, pentru prima oară, invitată o selecţionată a ţărilor din Balcani. Din aceasta au făcut parte şi 3 sportive românce, Bianca Perie, Adelina Pastor şi Dorina Korodi. Echip Balcanilor  a reuşit o prezenţă meritorie, terminând pe locul 5, din 8 formaţii prezente, unul dintre cele mai bune rezultate fiind obţinut de Bianca Perie - locul 3 la aruncarea ciocanului, cu 67,88 m. Sătirorul în lungime francez Teddy Tamgho, care recent a bătut limita celor 8 metri la Mondialele de la Moscova, s-a clasat pe locul al doilea, cu 7,81 metri. Săritorul cu prăjina francez Renaud Lavillenie a câştigat concursul cu o performanţă de 5,70 metri. Pe primul loc s-a clasat SUA, cu 137 de puncte, urmată de Rusia, 121 de puncte şi Franţa, la trei lungimi distanţă. Fiecare echipă prezentă în concurs a primit premii în bani, americanii plecând acasă cu un cec în valoare de 30 000 de euro. 

Kaiac-canoe

La Duisburg s-au încheiat ieri Campionatele Mondiale de kaiac-canoe, competiţie la care Radio France Internationale a avut un reprezentant la faţa locului. România a cucerit o medalie de bronz, la kaiac dublu feminin – 1000 de metri, palmaresul fiind departe de aşteptările şi obiectivele stabilite la plecarea din ţară. În schimb, Franţa a fost surpriza plăcută, cu două medalii de bronz, obţinute la probele de kaiac dublu masculin 500 de metri, respectiv kaiac simplu masculin pe aceeaşi distanţă. Competiţia s-a desfăşurat la Regattabahn din Duisburg, o bază nautică dată în folosinţă în anul 1935. La competiţie au participat 1500 de sportivi din 72 de ţări.

Rugby

Etapa a treia a campionatului francez de rugby, Top 14, s-a desfăşurat în acest weekend.

Stade Francais a învins în meciul de vineri seara cu 38-3 pe un Biarritz de nerecunoscut. Punctul bonus ofensiv a fost adus după cele patru eseuri semnate de Rabadan, Arias, Danty şi Nayacalevu. Plisson a marcat un dropgol pentru echipa din Paris.

Clermont a învins o rivală de tradiţie, pe Toulouse, cu 38-19. Raportul dublu de puncte pentru gazde s-a configurat, ca şi bonusul ofensiv de altfel, după încercările lui Bardy, Domingo, Bonnaire şi Fofana. La pauză a fost 13-10, iar Medard, pentru oaspeţi, a marcat prima încercare a meciului.

Oyonnax a condus la pauză pe terenul celor de la Racin Metro 92, cu 9-6. Barnard a înscris din trei penalităţi, însă Sexton, iar apoi eseul lui Lacombe, au ajutat echipa gazdă să câştige cu 22-9. Internaţionalul român Vali Ursache a fost odihnit de Oyonnax la acest meci.

Montpellier a bifat primul succes stagional, după 33-24 pe teren propriu, contra celor de la Brive. Raportul eseurilor a fost favorabil oaspeţilor, 3-2. Montpellier a beneficiat de un eseu de penalizare, dar şi de în cercarea lui Sicart. Brive a culcat balonul în terenul advers de ţintă prin Ferreres, Asieshvili şi Germain. De menţionat însă că toate aceste eseuri au fost marcate în ultimele 10 minute, când Montpellier lăsase deja braţele jos. Francois Trinh-Duc a deschis scorul pentru amfitrioni cu un dropgol, în minutul 10.

Bordeaux a învins la limită, 21-20, pe Castres. La pauză a fost 12-9 pentru Bordeaux, iar Martial, în favoarea vizitatorilor, a în scris singurul eseu al partidei. Pierre Barnard a fost unicul marcator al gazdelor. El de altfel a şi întors soarta jocului în ultimele şapte minute, cu o lovitură de pedeapsă şi un dropgol. Posibilul duel românesc de la nivelul primei linii, Florea contra Lazăr, nu s-a produs deoarece niciunul din cei doi rugbysti români nu a fost convocat.

Bayonne a trecut de Perpignan cu 31-20. Cu această ocazie nu s-a acordat niciun bonus. Bascii au marcat trei eseuri, Lovobalavu, Rococoko şi Spedding, în timp ce catalanii nu au intrat în marja pentru bonificaţia defensivă. Ei au reuşit un eseu prin Leo, iar Camille Lopez a marcat din dropgol în primul minut al întâlnirii.  Paulica Ion a început în postura de rezervă, pentru a fi introdus pe post de pilier, la oaspeţi, în partea a doua.

Cel mai echilibrat joc al rundei a fost cel dintre Grenoble şi Toulon. Cele două au mers cap la cap, cu un duel interesant la buturi între Courrent şi Wilkinson. La vestiare s-a intrat cu egalitate, 12-12.  În partea secundă au apărut şi eseurile. Bernard a înscris pentru gazde, iar în al şaselea minut de prelungire, australianul Giteau a marcat şi el. Wilkinson a ratat egalarea, astfel că Grenoble s-a impus dramatic cu 28-26.

Pe primul loc se află Stade Francais, cu 10 puncte, urmată de Clermont şi Bayonne, ambele cu câte 9. Nou-promovata Oyonnax este ultima, cu patru puncte.

Fotbal

Monaco şi-a păstrat poziţia de lider în campionatul de fotbal al Franţei, după victoria cu 2-1 repurtată aseară pe terenul celor de la Olympique Marseille. Golul decisiv a fost semnat de Riviere, cu zece minute înainte de final. Bastia a învins Toulouse cu 2-1 graţie evoluţiei excelente a atacantului român Claudiu Keşeru. Acesta a deschis scorul pentru corsicani, după care a pasat decisiv la golul al doilea. Nu la fel de bine s-a comportat şi Mutu în atacul celor de la Ajaccio, care a remizat 0-0 pe terenul lui Sochaux. Internaţionalul român a fost înlocuit de pe teren în minutul 55, randamentul său nefiind cel scontat. Mai mult, în momentul schimbării, între Mutu şi antrenorul Fabrizio Ravanelli a avut loc un schimb dur de replici. PSG a câştigat pe teren propriu cu 2-0 în faţa celor de la Guingamp, cu mari emoţii. Ambele goluri au venit în prelungirile partidei, fiind marcate de Rabiot şi Ibrahimovici. Alte rezultate înregistrate în etapa a patra: Evian – Lyon 2-1, Lorient – Valenciennes 1-0, Reims – Nantes 0-0, Rennes – Lille 0-0, St. Etienne – Bordeaux 2-1, Nice – Montpellier 2-2. În clasament, Monaco are 10 puncte, în timp ce în subsol regăsim pe Sochaux şi Toulouse, ambele cu câte două puncte.

Volei

Ieri, la Ankara, în Turcia, s-a încheiat Campionatul Mondial de volei pentru tineret sub 21 de ani. Echipa naţională a Franţei a ocupat locul patru, nereuşind nicio victorie în careul de aşi. În semifinale, contra Rusiei, voleibaliştii francezi au cedat cu scorul de 3-1, după care în finala mică au ratat bronzul după înfrângerea în faţa Italiei, cu scorul de 3-1. Campioană mondială la această categorie de vârstă este Rusia, care a dispus sec în finală de Brazilia, cu 3-0. 

 
Actualitatea sportivă cu Christian Frisk şi Valentin Panduru