Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 3 septembrie 2013

Ştiri sportive din fotbal, rugby, haltere, box, tenis şi ciclism.

Fotbal

Bănel Nicoliţă a disputat ultimul meci în tricoul Les Stephanoi în acest weekend, când a fost titular în victoria contra celor de la Bordeaux, cu scorul de 2-1. În pofida unei evoluţii excelente în unsprezecele de start al celor de la St. Etienne, pigmentată şi cu o pasă de gol, internaţionalul român a fost împrumutat pentru o perioadă de un an la Nantes. Conform cotidianului Ouest France, a cântărit mult în această mutare faptul că în sezonul precedent Nicoliţă nu a prins decât trei meciuri ca titular în tricoul verde, iar Nantes îi oferă timp mai mult de joc.

Rugby

Rugbistul român Cristian Petre a fost numit căpitan atât în teren cât şi în afara acestuia, la echipa franceză de Federale 2, RC Nantes. O astfel de funcţie implică responsabilităţi multiple, legate în primul rând de viaţa extrasportivă a coechipierilor. În vârstă de 34 de ani, Petre joacă linia a doua şi este cel mai selecţionat jucător român din toate timpurile, cu 93 de meciuri sub tricoul stejarilor. El va reveni la echipa naţională cu ocazia meciurilor test din toamnă şi speră să ajungă la a patra Cupă Mondială a carierei, implicit să depăşească graniţa celor 100 de tricouri internaţionale. Obiectivele pentru echipa de club sunt de a promova succesiv în doi ani cu Nantes, până la nivelul Pro D2.

Haltere

România a debutat cu dreptul la Campionatele Europene de haltere pentru juniori şi cadeţi care se dispută la Klaipeda, în Lituania. La categoria de vârstă sub 15 ani, prima care a intrat în concurs, la 40 de kilograme, a fost Alexandra Popovici, care a cucerit trei medalii de argint la smuls, aruncat şi total. Ea a fost întrecută în toate ierarhiile de către poloneza Silvia Oleskievici, care a stabilit şi trei recorduri europene. La categoria de greutate 44 de kilograme, aceeaşi vârstă de 15 ani, Georgiana Dudoglu a reuşit o prestaţie de excepţie, punctată cu trei medalii de aur. Ea a ridicat 55 de kilograme la smuls şi 79 la aruncat. Cele două performanţe, ca şi totalul de 134, i-au asigurat sportivei legitimate la LPS Constanţa nu doar supremaţia, ci şi trei recorduri continentale. România este prima în clasamentul pe naţiuni, după prima zi de concursuri, cu şase medalii, din care trei de aur şi trei de argint.

Box

După o pauză de patru ani, la Constanţa, la Palatul Expoziţional, va începe mâine o nouă ediţie a tradiţionalului turneu Centura de Aur – Nicolae Linca. La competiţie sunt înscrişi pugilişti din 16 ţări, la toate categoriile de greutate. Întrecerile vor debuta miercuri, în jurul orelor 15.00, iar finalele sunt programate pentru duminică seara. Cireaşa de pe tort ar putea fi meciul demonstrativ dintre fostul campion mondial la profesionişti, Leonard Doroftei, actual preşedinte al Federaţiei Române de Box, şi primarul municipiului constănţean, Radu Mazăre.

Tenis

Simona Halep a fost eliminată în optimile puternicului turneu de tenis de mare şlem de la Flushing Meadows. Sub egida US Open, conaţionala noastră a fost întrecută de italianca Flavia Penneta, cu scorul de 6-2, 7-6. Momentul culminant s-a consumat în setul al doilea, când românca a revenit de la 1-4 la 5-4. Având două mingi de set, partida a fost întreruptă din cauza ploii. La reluare, Penneta a fost mai proaspătă şi a reuşit să îşi adjudece a doua manşă la tie-break. În cadrul aceluiaşi turneu, pe tabloul masculin însă, francezul Richard Gasquet l-a întrecut după un veritabil thriller în cinci seturi pe canadianul Milos Raonic. La final, după cinci ore şi 25 de minute petrecute pe teren, tabela a indicat 6-7, 7-6, 2-6, 7-6, 7-5 în favoarea jucătorului francez. Richard Gasquet, cap de serie numărul 8, va juca în sferturile de finală contra spaniolului David Ferrer, cotat cu şansa a patra la câştigarea trofeului US Open.

Ciclism

Americanul de 42 de ani Chris Horner a realizat o veritabilă demonstraţie de ciclism. Rutierul veteran s-a impus autoritar în etapa a 10-a din Turul Spaniei şi a preluat şefia în clasamentul general. Pe locul secund a încheiat Vincenzo Nibali, podiumul fiind completat de Alejandro Valverde.

Organizatorii au programat trei etape deosebit de dificile în Andalucia. Prima a fost cea de sâmbătă, cu un final pe Alto de Penas Blanca, căţărare aflată pentru prima dată pe harta turului, urmată de un final exploziv pe Valdepenas de Jaen, iar în final cicliştii au avut parte de cea mai grea rundă de până acum. În ultima parte a traseului au fost în repertoriu două ascensiuni, finalul fiind pe o căţărare de categorie specială. În lungime de 18 km şi cu o pantă maximă de 18%, Alto de Hazallanas avea sarcina de a tria serios plutonul şi de a arata cine sunt cu adevărat favoriţii pentru tricoul roşu.

Startul a fost haotic, asta după ce în primii kilometri ai cursei s-a produs o căzătură destul de masivă în pluton, de pe urma căreia au abandonat cinci rutieri. Apoi s-a format o evadare destul de numeroasă, formată din 10 oameni: Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM), Diego Ulissi (Lampre-Merida), Georg Preidler (Team Argos-Shimano), Gianni Meersman (Omega Pharma - Quick-Step), Maciej Paterski (Cannondale), Tomasz Marczynski (Vacansoleil-DCM), Martin Kohler (BMC Racing Team), Juan Jose Oroz Ugalde (Euskaltel Euskadi), Nico Sijmens (Cofidis) şi Stef Clement (Belkin Procycling Team). Aceştia au dezvoltat un avans de cinci minute, în timp ce plutonul era condus de Katusha şi Astana.

Cursa a decurs într-o notă de suspans, lucrurile serioase venind abia în a doua parte, atunci când pe căţărarea de categoria întâi, evadarea s-a destrămat, în faţă mai rămânând doar trei rutieri: Marczynski, Ulissi şi Preidler. Cei trei mai păstrau un avans de doar un minut faţă de grupul principal, care la rându-i s-a micşorat serios, după o ascensiune destul de dură.

Pe Hazallanas s-a început în forţă. Ultimele rămăşiţe ale evadării au fost ajunse după doar trei kilometri din căţărare, iar Nibali şi-a arătat intenţiile încă de la început. Italianul şi-a trimis locotenenţii la trenă, iar efectele au fost imediate. Dani Moreno, liderul actual, a fost lăsat în urmă, iar dilema liderului de la Katusha a fost rezolvată. În ultimii 7 kilometri, Nibali a trecut la trenă şi a impus un ritm puternic, iar din grupul favoriţilor au mai rămas doar şase rutieri.

Printre ei s-a aflat şi Chris Horner. Americanul a ţâşnit dintr-o dată de lângă ceilalţi în ultimii 5 kilometri şi a pus un avans rapid de 50 de secunde. Grupul urmăritor nu a reacţionat, iar Horner îşi menţinea avansul. Apoi, Nibali s-a decis să plece de lângă ceilalţi, dar a fost prea târziu, deoarece bătrânul Horner a mers foarte bine şi a obţinut un al doilea succes la actuala ediţie a Turului Spaniei.

 
Actualitatea sportivă cu Christian Frisk şi Valentin Panduru