Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 9 septembrie 2013

Ştiri sportive din baschet, box, oină, rugby, haltere şi lupte.

Baschet

Echipa naţională de baschet a Franţei a trecut cu 77-71 de Ucraina, în cadrul Campionatului European care se dispută în Slovenia. Meciul a contat pentru etapa a patra a fazei grupelor, iar Franţa, cu 7 puncte, este pe primul loc. Seria preliminară se conchide astăzi, cu un meci între Belgia şi Franţa, de la ora 22.00. primele patru clasate din cele şase echipe naţionale, se califică în optimile de finală. Matematic, naţionala Hexagonului nu poate rata calificarea, însă victoria e binevenită în perspectiva unui adversar mai slab cotat în faza eliminatorie. 

Box

Boxerii români au cucerit trei titluri la Centura de Aur Nicolae Linca, în gala finală de la Pavilionul Expoziţional Constanţa. Cătălin Gheorghe, la categoria semiuşoară, Cătălin Paraschivescu la mijlocie, dar şi supergreul Mihai Nistor sunt cei care au în palmares o centură. Cuba a fost cea mai bună naţiune, cu patru locuri întâi, iar restul de trei categorii au fost adjudecate de pugilişti din Republica Moldova. În total, România a cucerit 13 medalii la această competiţie. Pe lângă cele trei de aur, în palmaresul nostru au mai ajuns trei medalii de argint şi alte şapte de bronz. Ediţia din acest an a Centurii de Aur Nicolae Linca la box este a 38-a şi vine după o pauză de cinci ani. 

Oină

Frontiera Tomis Constanţa a devenit campioană naţională la oină, după succesul repurtat ieri, pe stadionul Cotroceni din Capitală. Dobrogenii s-au impus în meciul decisiv cu 18-15 în faţa celor de la Straja Bucureşti. Diferenţa s-a făcut la loviturile de baston, în condiţiile în care fiecare echipă a lovit câte trei jucători adverşi, acumulând puncte prin acest procedeu. Pe locul al treilea s-a clasat Biruinţa Gherăeşti.  

Rugby

Deşi sunt încă sub influenţa celor văzute în rugby-ul britanic, la Londra, ocazie cu care mulţumesc încă odată prietenilor de la Estagroteh, care m-au ajutat să ajung acolo, astăzi voi vorbi despre cele petrecute în jurul balonului oval din Franţa. În acest week-end s-au desfăşurat meciurile contând pentru etapa a cincea a Top 14, campionatul francez la rugby. Poate cel mai surprinzător rezultat a fost cel de la Montpellier, în care gazdele s-au impus cu un categoric 25-0 în faţa celor de la Toulouse. Gazdele nu au luat bonusul ofensiv deoarece s-au oprit la trei eseuri, cele venite de la Pellisie, Trinh-Duc şi Sicart.

Partida foarte strânsă între Racing Metro şi Perpignan, pe care echipa organizatoare şi-a adjudecat-o finalmente cu 19-16. La pauza a fost 6-6, iar duelul la buturi între Sexton şi Alan a continuat şi mai departe. Diferenţa s-a făcut din pricina unei singure penalităţi, parizienii câştigând cu `19-16. Fundaşul Fall a reuşit o încercare pentru RM, iar catalanii au beneficiat de un eseu de penalizare. Paulica Ion a fost titular la linia întâi pentru Perpignan, fiind înlocuit după pauză.

Oyonnax continuă să fie foarte puternică pe teren propriu. Nou-promovata s-a impus în meciul cu campioana Castres Olympique, 19-9. Singurul eseu al meciului a fost reuşit de aripa Tian, cu 5 minute înainte de final. Valentin Ursache a fost titular la Oyonnax pe post de flanker. De partea cealaltă, Mihăiţă Lazăr a fost titular la Castres, el lăsând locul unui coechipier în partea secundă.

Grenoble a învins Bordeaux cu 21-14. Courrent a realizat şapte lovituri de pedeapsă, iar oaspeţii au avut în cont singura încercare a jocului, semnată de Brousse. La echipa oaspete, pilierul român Silviu Florea nu a fost convocat. După primele 40 de minute, tabela indica 9-6 pentru Grenoble.

Brive s-a impus cu 17-10 în faţa celor de la Bayonne. Punctele gazdelor au venit după eseurile lui Namy şi Swanepoel. Interesant este că la pauză tabela a fost albă, 0-0.  Oaspeţii au luat bonificaţia defensivă după eseul lui Muller, din minutul 77, transformat de Bustos Moyano.

Biarritz nu a putut trece de Toulon, deşi jocul s-a desfăşurat în Tara Bascilor.  Oaspeţii au învins cu 24-13ajutandu-se de eseurile lui Mermoz şi Giteau. Fono a marcat pentru Biarritz, iar la buturi duelul s-a purtat între Yachvili şi Wilkinson. În partea a doua, Wilkinson a lăsat rolul de buteur lui Giteau. La pauză, Toulon a condus cu 6-3.

Stade Francais continuă seria meciurilor bune, după un succes 23-16 cu Clermont. În prima repriză s-a în registrat un rezultat strâns, 3-6, după care gazdele şi-au impus punctul de vedere. Bonneval şi Arrias au reuşit eseurile necesare succesului. În contrapartidă, Pierre a asigurat cu încercarea sa bonusul defensiv vizitatorilor. Fostul căpitan al naţionalei franceze, Pascal Pape, revenit după o accidentare, a primit cartonaş roşu în minutul 76. Chiar şi aşa, coechipierii săi au securizat victoria, nepermiţând oaspeţilor decât intrarea în marja de 7 puncte.

Pe primul loc în clasament este Toulon, cu 17 puncte, urmată de Montpellier, cu 16 puncte şi Clermont cu 15. 

Haltere

România a cucerit un total impresionant de 47 de medalii la Campionatele Europene de haltere pentru cadeţi şi juniori, care au avut loc la Klaipeda, în Lituania. Cumulat, pe cele două categorii de vârstă, 15 respectiv 17 ani, tinerii sportivi au adus 19 medalii de aur, 15 de argint şi 13 de bronz. Cum la cei mici, de 15 ani, este prima dată când se organizează o astfel de competiţie, medaliaţii cu aur au devenit automat şi deţinători ai recordurilor continentale specifice. 

Lupte 

Luptătorii români au cucerit trei medalii la Jocurile Francofoniei ce se desfăşoară la Nisa, una de aur, prin Mădălina Linguraru (48 de kilograme), una de argint, prin Ionuţ Adrian Moise (66 de kilograme) şi una de bronz prin Victor Andrei Franţ (84 de kilograme). Azi va intra în concurs Oana Betrice, la categoria 67 de kilograme. În clasamentul pe medalii, prima este deocamdată Franţa care a cucerit deja şase trofee, din care trei de aur, unul de argint şi două de bronz. Armenia este a doua în ierarhie, cu un total de două medalii de aur şi una de bronz, iar România se situează pe treapta a treia a acestei ierarhii. Rămânem la Jocurile Francofoniei pentru final. Naţionala feminină de baschet a României va juca în sferturile de finală ale Jocurilor Francofoniei, care se dispută la Nice.  În Grupa C, tricolorele antrenate de Florin Nini şi Dan Fleşeriu au învins Senegalul (87-57) şi au pierdut în faţa reprezentativei Bruxelles-Belgia (78-81). România nu mai poate pierde poziţia a doua în grupă în urma abandonului naţionalei din Liban. Până acum, Irimia a strălucit. În cele două partide, a marcat 36 de puncte.