Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 17 septembrie 2013

Ştiri sportive din futsal, fotbal, rugby, box, lupte şi ciclism.

Futsal

Echipa naţională de futsal a României susţine azi prima manşă a barajului de calificare la Campionatul European. Adversarul nostru, Serbia, este mai bine cotat în opinia caselor de pariuri, însă tricolorii sunt decişi să îşi joace şansa până la capăt. Meciul se va desfăşura cu începere de la ora 18.00, la Călăraşi, în noua Sală a sporturilor din municipiul danubian. Returul acestui play-off este programat săptămâna viitoare, la Belgrad.

Fotbal

Nou-promovata FC Botoşani rămâne neînvinsă după etapa desfăşurată în week-end. Botoşănenii au remizat, 0-0, într-un meci disputat la Chiajna, împotriva celor de la Viitorul Constanţa, suficient pentru a rămâne pe podium, cu 15 puncte, la egalitate cu Astra Giurgiu sau Petrolul Ploieşti. Pe de altă parte, în fotbalul intern am asistat la tragerea la sorţi pentru 16-imile Cupei României. Echipa maramureşeană Avântul Bârsana va găzdui partida cu Steaua, în timp ce Petrolistul Boldeşti va avea ca adversară pe Gaz Metan Mediaş. Sănătatea Cluj, o altă prezenţă insolită, joacă împotriva celor de la Dinamo, în timp ce marea echipă din perioada interbelică, Ripensia Timişoara, a fost repartizată de sorţi alături de Universitatea Cluj, într-un duel pentru optimile de finală. Meciurile se vor desfăşura în perioada 24-26 septembrie. 

Rugby

Perpignan a câştigat cu 28-15 meciul contra celor de la Montpellier, în etapa a şasea a Top 14.

Catalanii au luat şi bonusul ofensiv, după cele patru eseuri aduse de Duvernage, Purilll, Gouitoune şi Taofifenua.

Oaspeţii au ajuns în terenul advers de ţintă graţie lui Nagusa, care a marcat eseul de onoare cu şase minute înainte de final. Paulica Ion a fost introdus la linia întâi a gazdelor, în repriza secundă.

Castres a obţinut o victorie de prestigiu în faţa celor de la Toulon cu 22-15.

Mach a adus eseul care a făcut diferenţa, în favoarea amfitrionilor, în minutul 38.

După Pauză, Mihăiţă Lazăr a fost trimis în teren la campioni, aportul sau la grămezile ordonate fiind remarcat de specialişti.

Toulouse a pus capăt unei serii mai puţin reuşite, după 31-7 cu Biarritz. Cinci eseuri au avut gazdele, prin Gear, Lamboley, Johnston, Tolofua şi Fickou. Bascii au punctat prin încercarea lui Brew.

Stade Francais a învins cu 25-18, permiţând bonusul defensiv celor de la Brive. Raportul eseurilor a fost favorabil oaspeţilor, care au înscris de două ori, prin Voretamaya şi Ribes. Singurul eseu parizian a fost al lui Bosman.

Clermont şi-a fructificat avantajul terenului propriu în disputa cu Grenoble, 27-13. Închizătorul Chouly a fost eroul meciului, cu două eseuri, iar oaspeţii au răspuns cu Goze, în ultimul minut, a înscris un eseu pentru învinşi, care l-au pierdut după un cartonaş roşu pe Hand, în minutul 64.

Bordeaux a dispus de Oyonnax cu 35-10. Punctul bonus ofensiv s-a conturat după încercările marcate de Connor, de două ori, Talebula, Rey şi Madaule. Cehul Nemecek, de partea cealalta, a înscris un eseu. Florea nu a fost convocat la gazde, în timp ce Vali Ursache a început partida ca flanker, pentru oaspeţi. El a ieşit din teren în partea secundă.

Poate cel mai echilibrat joc al rundei a fost cel dintre Bayonne şi Racong Metro 92, încheiat în favoarea vizitatorilor, 19-16. De ambele părţi am notat câte un eseu, Falaoso, respectiv Gerondeau.

Box

Săptămâna trecută, la Kiev, la Palatul Sporturilor, au avut loc Campionatele Mondiale de box pentru juniori. România a obţinut la această competiţie o singură medalie de bronz, prin Silviu Dobondi, la categoria de greutate de 57 de kilograme. Moldova a cucerit o medalie de argint, prin Vladislav Ţugui, la categoria uşoară 60 de kilograme. Întrecerile au fost dominate de pugiliştii din Cuba şi Rusia, fiecare cu câte trei centuri mondiale în palmaresul final. Interesant este că acelaşi edificiu sportiv din Kiev a organizat, nu cu mult timp în urmă, Campionatele Mondiale de gimnastică ritmică. 

Lupte

La Budapesta au început ieri Campionatele Mondiale de lupte pentru seniori. În primele zile de concurs, reprezentanţii României nu au reuşit să ajungă pe podium, primele categorii care au intrat pe saltea fiind cele de la stilul libere. Francezul Zoheir el Ouarrade, în limitele categoriei de greutate de 55 de kilograme, a ratat la potou o prezenţă pe podium, pierzând în recalificările pentru medalia de bronz. La fel s-a întâmplat şi cu românul George Bucur, la categoria de greutate 66 de kilograme. România are drept obiectiv cucerirea unei medalii la competiţia budapestană. Să mai precizăm şi că prezenţa la starturi a celor 14 luptători moldoveni a atârnat de un fir de aţă, forul de la Chişinău având de plătit o amendă în sumă de 17 000 de franci elveţieni. În cele din urmă, situaţia a găsit o rezolvare, astfel că Moldova are sportivi în concurs.

Ciclism

O nouă ediţie a Turului Ciclist al Spaniei, la Vuelta, s-a încheiat odată cu etapa desfăşurată pe distanţa a 189 de kilometri, între Leganes şi Madrid. Veteranul american de 42 de ani, Chris Homer, a fost cel mai bun rutier al şoselelor iberice, în timp ce la căţărători a triumfat francezul Nicolas Edet. Spaniolul Valverde a obţinut tricoul verde, pentru cele mai multe puncte acumulate, iar italianul Nibali a fost declarat cel mai combativ ciclist. La echipe câştigătoare a fost Euskatel, în timp ce formaţia loteriei franceze, FDJ.fr, s-a clasat abia pe locul al nouălea.