Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 18 septembrie 2013

Ştiri sportive din baschet, futsal, fotbal american, fotbal, înot şi polo.

Baschet

Astăzi şi mâine sunt programate sferturile de finală ale Campionatului European de baschet masculin, care se dispută în Slovenia. Naţionala Franţei va încerca să acceadă în careul de aşi de la ora 18.45, în faţa unui adversar redutabil, în speţă naţionala ţării gazdă. Ex-iugoslavii sunt cotaţi ca favoriţi ai acestei partide, care va începe la ora 22.00. tot azi se mai dispută un alt sfert, Serbia – Spania, în timp ce mâine sunt programate jocurile Croaţia – Ucraina şi Lituania – Italia.

Futsal

Ieri a avut loc prima manşă a barajului de calificare la Campionatul European de futsal. România a trecut la Călăraşi cu 2-1 de selecţionata Serbiei, după un debut excelent, punctat de două goluri în primele şase minute. Ucraina a învins Ungaria cu un scor identic, 2-1. Pe banca tehnică a ungurilor a stat Sito Rivera, fostul selecţioner al României, recunoscut ca un tactician foarte bun în futsalul european şi mondial. Într-un alt meci al play-off-ului, Bosnia-Herţegovina a trecut de Olanda cu 3-2. Astăzi mai avem un meci de calificare, Slovacia – Croaţia. Retururile acestor partide se vor disputa săptămâna viitoare.

Fotbal

Şahtior Doneţk a debutat perfect în noul sezon al Ligii Campionilor la fotbal. Elevii lui Mircea Lucescu au învins în deplasare echipa spaniolă Real Sociedad cu scorul de 2-0, prin dubla brazilianului Alex, din minutele 65 şi 87. Într-un alt meci, în aceeaşi grupă, Manchester United a învins Bayer Leverkusen cu 4-2. În competiţia paralelă de tineret, Şahtior Doneţk a fost învinsă de Real Sociedad cu 3-2. Reprezentanta Franţei, PSG, a început cu un succes categoric, 4-1 pe terenul grecilor de la Olympiacos Pireu. Cea mai prolifică echipă a primei jumătăţi de rundă a fost Real Madrid, învingătoare cu 6-1 în meciul disputat la Istanbul, contra turcilor de la Galatasaray. Astăzi, campioana României, Steaua Bucureşti, începe şi ea traseul european cu o deplasare la Gelsenkirchen, în Germania, pentru meciul cu Schalke. Fluierul de start se va auzi la ora obişnuită de Liga Campionilor, 21.45. 

Fotbal american

Echipele de fotbal american Herson Sharks şi USPEE Sentinels Chişinău au ajuns la un acord pentru a disputa o partidă amicală, pe 22 septembrie, cu începere de la ora 14.00. meciul va avea loc în Ucraina, ţara vecină fiind o destinaţie preferată pentru moldoveni, în vederea meciurilor de pregătire. Moldova, faţă de Ucraina sau România, nu are o competiţie proprie internă, aşa că gruparea chişinăuiană e obligată deseori să treacă graniţa pentru a avea activitate. În primăvară, USPEE Sentinels s-a deplasat la Odesa, unde a fost învinsă cu 42-14.

Înot

La finele săptămânii trecute, la bazinul din Dnipropetrovsk, au avut loc întrecerile contând pentru Campionatele Europene de înot pentru poliţişti. România a fost reprezentată de o singură înotătoare, Ionela Cozma, legitimată la clubul Dinamo Bucureşti. Aceasta a avut o evoluţie excelentă, punctată de două medalii de aur şi una de argint. Titlurile continentale au fost cucerite la probele de 100 şi 200 de metri liber, în timp ce argintul a fost obţinut la 400 de metri liber. Cu respectiva zestre, România s-a clasat pe un onorant loc patru în ierarhia naţiunilor, fiind lideră detaşată în clasamentul eficienţei. Competiţia s-a desfăşurat sub auspiciile Uniunii Sportive a Ăpoliţiştilor Europeni. 

Polo

Ieri, la Oradea, a început o nouă ediţie a Superligii Naţionale de polo pe apă. Favoritele s-au impus fără probleme. Steaua a câştigat cu 26-6 meciul cu Poli Cluj, în timp ce CSM Digi Oradea a dispus de Sportul Studenţesc cu 15-7. Dinamo şi-a luat o marjă suficientă, 11-6, contra celor de la AMEFA Arad. Competiţia continuă şi astăzi, iar Superliga se dispută după un nou format, în care echipele contabilizează puncte în primele două turnee, după care primele patru clasate vor continua lupta pentru titlu. Pe de altă parte, echipa naţională feminină de polo a României va disputa un prim joc internaţional, la Tg. Mureş, contra Slovaciei. Întâlnirea este programată pentru data de 22 septembrie, începând cu ora 19.00.