Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Baia Mare devine campioană la rugby, într-un decor dezolant

baia_mare_devine_campioana_rugby_decor_dezolant.jpg

CSM Ştiinţa Baia Mare câştigă SuperLiga CEC Bank 2014 (Foto: www.super-liga.ro).

Ştiinţa Baia Mare a redevenit campioană naţională la rugby, învingând pe Farul Constanţa cu 25–19, în finala Super Ligii CEC Bank, într-un meci disputat pe stadionul Arcul de Triumf din Capitală. Echipa antrenată de Eugen Apjok confirmă astfel superioritatea demonstrată pe parcursul sezonului regulat, în care şi-a dominat constant adversarii.

Constanţa a depășit așteptările, opunând o dârză rezistență noilor campioni, dar nu a reușit să marcheze decât un eseu, față de cele trei marcate de Baia Mare.

Cel mai frumos eseu a fost al treilea, marcat de mijlocașul la grămadă al băimărenilor, internaționalul georgian Bidzina Samharadze, care a continuat pe cont propriu de pe linia de 22 a constănțenilor o acțiune începută de pachetul de înaintare, după câștigarea unei margini chiar la mijlocul terenului.

Noii campioni revin în fruntea ierarhiei după o pauză de trei ani (ei au fost campioni în 2009, 2010 și 2011) precedentele două titluri, în 2012 și 2013, fiind câștigate de RCM Timișoara.

Baia Mare a dominat însă net anul acesta Super Liga și puțini sunt cei care contestă caracterul meritat al victoriei lor.

Timișoara s-a clasat a treia, după o victorie netă, 43–3, în fața echipei Dinamo, prestând un joc spectaculos mai ales pe liniile dinapoi, cele mai bune din țară, tot așa după cum Baia Mare a avut cea mai bună înaintare.

 

Nemulţumirile timişorenilor

 

Timișorenii au motive de nemulțumire, după evenimentele din săptămâna precedentă, când nu au putut folosi șase titulari de bază în semifinala pierdută (0–9) cu Constanța, din cauza lipsei vizei medicale de pe carnetele de legitimare distruse, aparent în urma unui sabotaj, anchetat acum de Poliție.

RCM Timișoara are și un conflict cu Federația Română de Rugby (FRR), generat de refuzul FRR de a o desemna ca reprezentantă a României în Cupa Challenge (a doua competiție valorică a cluburilor europene), datorită, susține Federația, neîndeplinirii unor condiții impuse de regulament (numărul de jucători din lot, număr minim de jucători în linia întâi, etc.).

Ulterior, Timișoara a anunțat că nu permite celor nouă jucători ai săi chemați în lotul Lupilor București (selecționata cluburilor românești ce a reprezentat România la ultimele ediții ale Cupei Challenge) să răspundă convocării, motivând că are nevoie de ei la jocurile din Cupa României.

După valoarea lotului, Timișoara ar fi meritat să joace finala cu Baia Mare, dar conflictul cu conducerea FRR, ca și schimbarea de antrenor (sud-africanul Danie de Villiers a fost schimbat în luna august cu adjunctul său, neozeelandezul Grainger Heikell) au destabilizat clubul bănățean, în chiar anul stabilirii unui parteneriat cu vicecampioana Angliei și a Europei, Saracens Londra.

Cele două finale ale Super Ligii s-au disputat pe un teren de o calitate mediocră și pe un stadion pe jumătate gol, cu o capacitate care oricum nu depășește patru mii de locuri.

În continuare, pe 20 și 27 septembrie, Lupii București joacă o dublă manșă de baraj cu campioana Italiei, Cammi Calvisano, pentru calificarea în Cupa Challenge, într-o grupă alături de Newcastle Falcons, Dragons din Țara Galilor și Stade Francais Paris.

Tot săptămâna viitoare va avea loc meciul dintre Iași și Bârlad, pentru a decide echipa ce va promova în Super Liga CEC din 2015, învinsa urmând să joace cu CSM Olimpia, clasată a șaptea în Super Ligă anul acesta, pentru a determina a opta echipă din divizia de vârf de anul viitor.

În octombrie vor avea loc meciurile din Cupa României, iar în noiembrie echipa națională va juca trei partide test.

Stejarii (clasați actualmente pe locul 16 în ierahia IRB–forul internațional) vor juca pe 8 noiembrie cu Statele Unite (locul 18), pe 15 noiembrie cu Japonia (locul 10) și pe 22 noiembrie cu Canada (locul 17), toate trei meciurile fiind programate pe stadionul Arcul de Triumf.

În septembrie și octombrie 2015, Stejarii vor participa la Cupa Mondială din Anglia, făcând parte dintr-o grupă cu Franța, Irlanda, Italia și Canada.