Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 26 septembrie 2013

galerie-petrolul-ploiesti.jpg

Galeria Petrolul Ploieşti

Ştiri sportive din fotbal, volei, haltere, şah şi fotbal american.

Fotbal

Petrolul Ploieşti a obţinut calificarea în optimile de finală ale Cupei României la fotbal, în dauna Universităţii Craiova, pe care a învins-o cu 1-0. Botoşaniul a avut nevoie de prelungiri la Buzău, în faţa Gloriei, finalmente nou-promovata în primul eşalon impunându-se cu 2-0. Pandurii Tg. Jiu, Gaz Metan Mediaş şi FC Braşov au ajuns şi ele în turul următor. Astăzi au loc şi ultimele meciuri din această fază a competiţiei. De la ora 16.00 avem jocurile Astra Giurgiu – ACS Berceni şi Oţelul Galaţi – Concordia Chiajna, în timp ce de la 18.30 se întâlnesc Rapid şi Ceahlăul Piatra Neamţ. Runda se închide la ora 20.30, când Steaua primeşte replica unei echipe de liga a IV-am, Avântul Bârsana din judeţul Maramureş.  

Fotbal

Monaco a mai obţinut o victorie în campionatul Franţei, 3-0 cu Bastia. Echipa din Principat îşi menţine astfel invincibilitatea de la revenirea în primul eşalon. Golurile au fost marcate de cele două mitraliere din atac, Riviere şi Falcao. De altfel, ca o curiozitate, toate cele 13 goluri de până acum poartă semnătura celor doi atacanţi. Riviere a marcat de 6 ori, iar Falcao a scuturat plasele adverse în 7 rânduri. Monaco are 17 puncte şi este urmată în clasament de către PSG, care a ajuns la 15 puncte după victoria de aseară, 1-0 la Valenciennes. Ultimul meci al rundei intermediare este programat azi, cu începere de la ora 22, când Montpellier este gazda partidei cu Rennes. 

Volei

Echipa naţională masculină de volei a Franţei a cedat cu scorul de 3-1 în faţa Rusiei, partida din sferturile de finală ale Campionatului European care se dispută în Polonia şi Danemarca. Pe seturi, ruşii s-au impus cu 25-17, 17-25, 25-22 şi 25-21, la capătul a 100 de minute jucate. În semifinalele competiţiei se vor întâlni Rusia şi Serbia, dar şi Italia contra Bulgariei. 

Haltere

Campionatele Europene de haltere pentru juniori şi tineret au continuat ieri la Talin, în Estonia. Juniorul Florin Carp Bejinariu a cucerit două medalii de bronz, la aruncat şi total, ratând de puţin o nouă distincţie şi la smuls. La tineret, Irina Lepşa şi-a încununat evoluţia cu trei prezenţe pe podium, toate pe treapta a treia. În total, la competiţia baltică, România a cucerit până acum 14 medalii, din care 3 de aur, 4 de argint şi 7 de bronz.

Şah

La Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti, în perioada 6-13 octombrie va avea loc Turneul Regilor la şah, competiţie de tradiţie, care deja se află la a şaptea ediţie consecutivă în ţara noastră. Pentru acest an, organizatorii au gândit o formulă inedită, cu prezenţa a 5 mari maeştri internaţionali în faţa tablei cu 64 de pătrate. Italianul Fabiano Caruana, dar şi românul Liviu Dieter Nisipeanu au participat şi în 2012, în timp ce nume noi pe tablou sunt Ruslan Ponomariov din Ucraina, Wang Hao din China sau Teimour Radjabov, din Azerbaidjan. Primele mutări sunt programate pe data de 6 octombrie.

Fotbal american

Echipa moldovenească de fotbal american, USPEE Sentinels Chişinău, a cedat cu scorul de 46-40 partida amicală disputată în Ucraina, în faţa celor de la Kherson Sharks. Jocul a fost unul foarte animat, cu multe eseuri şi cu realizări ofensive. Dacă mai punem la socoteală şi drumul cu microbuzul, întins pe durata a 7 ore pentru jucătorii noştri de peste Prut, atunci performanţa cu siguranţă creşte în valoare. Un meci de fotbal american va avea loc şi în România, duminică, de la ora 12.00, la Complexul Ion Ţiriac din Capitală, când Bucharest Rebels primeşte vizita unei formaţii din Sofia.