Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 10 octombrie 2013

Ştiri sportive din şah, box, handbal.

Sah

La Academia de Studii Economice din Bucureşti a continuat ieri Turneul Regilor la şah. Chinezul Wang Hao l-a învins pe Liviu Dieter Nisipeanu, în timp ce la cealaltă masă, Fabiano Caruana, din Italia, şi Ruslan Ponomariov, din Ucraina, au remizat. În clasament, trei jucători se află pe prima poziţie cu câte un punct şi jumătate. E vorba de Wang Hao, Liviu Dieter Nisipeanu şi Ruslan Ponomariov. Azerul Teimour Radjabov îi urmează cu un punct, iar Fabiano Caruana încheie ierarhia cu jumătate de punct.

Box

Președintele Federației Române de Box, Leonard Doroftei, a declarat pentru Agerpres că este încrezător în șansele pugiliștilor români care vor boxa la Mondialele de la Kalmatîi (Kazahstan) de a câștiga medalii. ”Avem cinci sportivi, în care credem că vor reuși să ajungă cât mai sus. Eu sunt optimist, toți sunt pregătiți și au șansa lor de a veni cu o medalie. Cei cinci sportivi români care vor boxa în Kazahstan sunt Ovidiu Berceanu (49 kg), Răzvan Andreiana (56 kg), Cătălin Gheorghe (60 kg), Bogdan Juratoni (75 kg) și Mihai Nistor (+91 kg).

Handbal

Știința Bacău a preluat șefia Ligii Naționale de handbal după ce a învins astăzi vechiul lider, HC Odorhei. Harghitenii au condus la pauză cu 13-12, însă faptul că au avut o singură de zi de odihna după ultimul meci din campionat a cântărit greu în balanța meciului. Băcăuanii au revenit în a doua parte și s-au impus cu 30-26. Știința Bacău se află momentan pe primul loc al clasamentului Ligii Naționale, cu un punct mai mult față de adversara de astăzi.

Noua sală

În București se va construi o Sală Polivalentă cu o capacitate de 12 000 de locuri, în Complexul Sportiv "Lia Manoliu", în apropierea Arenei Naționale. Certificatul de urbanism pentru construirea sălii multifuncționale a fost aprobat. Valoarea totală a investiţiei fiind de 80.597.950 de euro, inclusiv TVA, din bugetul municipalităţii, iar durata de realizare, de 24 de luni. Potrivit proiectului, arena multifuncţională va avea o capacitate de aproximativ 12.000 de locuri, suprafaţa totală necesară pentru toate funcţiile acesteia fiind de aproximativ 40.000 de metri pătraţi. Astfel, construcţia va avea o amprentă la sol de 10.000 de metrii pătraţi şi un regim de înălţime S+P+3E.

Eric Cantona

Eric Cantona priveşte de departe evoluţia fotbalului francez. Fostul internaţional nu este mulţumit de ce se întâmplă şi în Hexagon şi nu a ezitat să-şi facă auzită părerea. "Franţa nu are două echipe importante într-un oraş mare. Rio de Janeiro are 6, Londra la fel. Franţa nu are cultură fotbalistică, nu are pasiune pentru fotbal. Aceasta este realitatea azi. Poate se va schimba. Când vinzi drepturile TV pe atâtea sute de milioane, poate ar trebui să obligi cluburile să lase câteva locuri pe stadion cu preţuri mai mici. Sunt oameni care nu atât de mulţi bani pentru a plăti bilete scumpe", a declarat Cantona. 

 

Olympique Marseille in profit

Olympique Marseille a înregistrat profit în sezonul 2012-2013. Şefii echipei au anunţat că echipa a ieşit pe plus cu 380.000 de euro. Acest lucru se datorează scăderii cheltuielilor, mai ales cea cu salariile. Astfel, masa salarială de la O.M. a scăzut cu 23% în ultimii doi ani. Datoriile către jucători s-au diminuat şi ele, de la 33 de milioane de euro în 2011 la 7.5 milioane la 30 iunie 2013.  Consiliul de Administraţie a aprobat şi bugetul pentru sezonul în curs. Acesta este de 124 de milioane de euro.