Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 11 octombrie 2013

Ştiri sportive din tenis de masă, şah, rugby, fotbal, volei.


Tenis de masă

La Viena încep astăzi fazele eliminatorii ale Campionatelor Europene de tenis de masă, probele de simplu şi dublu. După succesele de la echipe, argint continental la fete şi promovare în elită la băieţi, speranţele noastre se leagă de obţinerea câtorva medalii. Mult succes!

Şah

Turneul Regilor la şah a continuat ieri cu runda a patra. La ambele mese s-au înregistrat rezultate de egalitate, între Teimour Radjabov şi Liviu Dieter Nisipeanu, respectiv Wang Hao şi Fabiano Caruana. Clasamentul îi găseşte pe prima poziţie pe Liviu Dieter Nisipeanu şi pe Wang Hao, cu câte două puncte, urmaţi de Ruslan Ponomariov şi Teimour Radjabouv, fiecare cu câte un punct şi jumătate. Pe locul al cincilea este Fabiano Caruana, care a acumulat un punct.

Fotbal

La Campionatul European de fotbal (Euro) din 2020 ar putea participa şi ţări din afara bătrânului continent! Conform ziarului britanic The Independent, UEFA are în plan să crească popularitatea acestei competiţii, invitând naţionale precum Brazilia, Argentina, Mexic şi, probabil, Japonia, să participe alături de marile forţe europene. Această propunere ar fi derivată din neînţelegerile dintre Preşedintele UEFA, Michel Platini şi Preşedintele FIFA, Sepp Blater.
Euro 2020 ar putea lua exemplul de la Copa America, competiţia destinată ţărilor din America de Sud, dar în cadrul căreia au fost invitate de-a lungul timpului Statele Unite, Costa Rica, Mexic sau Japonia.
Planurile nu sunt încă finalizate, dar unul dintre reprezentanţii lui Michel Platini a declarat: “Ideile sunt la un stadiu incipient, dar sunt foarte fezabile. Sud-americanii fac asta de zeci de ani, invitând echipe din afara continentului să ia parte la Copa America. De ce nu ar putea să o facă şi europenii?”.
Începând cu 2016, la Euro vor participa 24 de echipe, cu doar opt mai puţine decât la Cupa Mondială, iar această mutare din 2020 ar putea face din Campionatul European o competiţie la fel de prestigioasă precum Cupa Mondială.

Fotbal

România joacă astăzi în grupele preliminare ale Campionatului Mondial de fotbal din Brazilia 2014, împotriva Andorrei, în deplasare, de la ora 21.30. meciul trebuie obligatoriu câştigat, iar rezultatul coroborat cu un succes în ultimul meci, cu Estonia şi cu arbitrajul corect al olandezilor, în meciurile cu Turcia şi Ungaria. Batavii nu au voie să piardă, pentru a ajunge capi de serie şi pentru a oferi României şansa unui bilet la baraj. Într-o altă grupă, Moldova joacă împotriva micuţei echipe din San Marino, de la ora 19.00, la Chişinău. Franţa are etapă liberă, în aceeaşi grupă fiind programat în această seară doar meciul dintre Spania şi Belarus, care îi poate duce pe iberici direct la turneul final, în cazul unui succes.  

Volei

Echipele naţionale feminine de volei ale Ucrainei şi României au fost repartizate în aceeaşi grupă de calificare din turul 3 preliminar, ultimul, pentru Campionatul Mondial 2014, care va avea loc în Italia. Astfel, între 3 şi 5 ianuarie anul viitor, în staţiunea turcească Antalya, va avea loc un turneu la care în afara României şi Ucrainei mai sunt prezente Cipru şi Turcia. Prima clasată merge direct la turneul final, în timp ce două locuri secunde din cele cinci grupe, vor primi, de asemenea, bilete la marea competiţie. Echipa naţională a Franţei se află şi ea în aceeaşi fază a calificărilor, la grupa din Croaţia, alături de naţionala ţării gazdă, Ungaria şi Olanda.
Debut victorios pentru Vadim Cobîlaş
 
Rugby

Rugbystul moldovean Vadim Cobîlaş a debutat cu dreptul în noul sezon european, cu echipa sa de club, Sale Sharks din Anglia. Rechinii s-au impus în primul meci al Amlin Challenge Cup cu scorul de 33-10, pe teren propriu în faţa francezilor de la Biarritz Olympique. Englezii au marcat trei eseuri, unul prin rusul Ostrikov, iar celelalte două au fost încercări de penalizare. Vadim Cobîlaş a fost introdus pe teren la linia întâi, pe post de pilier, în repriza secundă.
Din aceeaşi grupă a Amlin Challenge Cup mai fac parte englezii de la Worcester Warriors, dar şi francezii de la Oyonnax.
Sâmbătă, de la ora 15.00, pe Stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti, selecţionata divizionară română, Lupii, debutează în aceeaşi competiţie, într-un joc în care întâlneşte puternica formaţie engleză Newcastle. Din aceeaşi grupă mai fac parte Brive, din Franţa şi Calvisano, din Italia. Tot în acest week-end încep şi meciurile din Heineken Cup, asupra cărora vom reveni cu amănunte în rubrcile de săptămâna viitoare.
..