Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Când România se teme de "chelneri"...

cand-romania-se-teme-chelneri.jpg

Selecţionerul Victor Piţurcă

Vă mai amintiţi când comentatorii sportivi de la tv se amuzau pe seama "fotbaliştilor-chelneri" sau "mecanici auto" din echipe ca Andorra ori San Marino? Ei bine, vremurile alea au trecut! Acum, România se teme de Andorra, de care depinde în bună măsură calificarea la barajul pentru Mondialele de anul viitor.

Dacă le-ai fi spus unor jucători ca Gică Hagi, Gică Popescu sau Dan Petrescu în anii '90 că peste vreo 20 de ani, calificarea naţionalei la un turneu final va ajunge să depindă de echipe ca Andorra sau Estonia, cel mai probabil ţi-ar fi râs în nas!

Şi totuşi, echipa României a ajuns mai rău de-atât: dacă printr-un miracol, bate la scor şi Andorra şi Estonia, iar Olanda dă cu Ungaria şi Turcia de toţi pereţii, tricolorii de-abia prind un loc de baraj, deci nu se califică automat la Mondialul de anul viitor.

Nici măcar selecţionerul şi componenţii echipei naţionale nu mai cred în miracole. Victor Piţurcă spunea recent că Andorra nu mai este echipa de altă dată, ci a crescut destul de mult din punct de vedere valoric, în ultimii ani! Unii oameni cu experienţă în fotbal ar spune că şansele României de calificare la un turneu final scad cu fiecare declaraţie de acest gen. În alte vremuri, singura necunoscută a antrenorului era câte "boabe" le dăm... Acum, Piţurcă recunoaşte: "E foarte dificil de marcat multe goluri".

Fostul internaţional, Viorel Moldovan, care după ce a dat goluri pe bandă rulantă pentru echipa naţională a ajuns acum să antreneze Rapidul în divizia B crede însă că "şansele sunt destul de reduse pentru baraj".

În schimb, Nicolae Manea, şeful secţiei de fotbal a clubului Corona e convins că pe cei din Andorra "îi mâncăm la primul fel".

Totuşi, cel mai bine a caracterizat situaţia eternul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, care spune în stilul caracteristic: "Andorra este de divizia C la noi, dar nu cred că naţionala poate să câştige cu 8-0".

A, încă un detaliu care ar putea speria naţionala României: cea mai bună echipă din Andorra, formaţia FC Andorra, joacă în liga a cincea din Spania!