Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 14 octombrie 2013

tir-arcul.jpg

Tir cu arcul la Wuxi, în China

Ştiri sportive din minifotbal, şah, rugby, polo, tenis de masă şi tir cu arcul.

Minifotbal

Echipa naţională de minifotbal a României şi-a păstrat supremaţia continentală. Tricolorii s-au impus aseară, în Creta, cu Croaţia, scorul finalei fiind 2-0. La turneul final au luat parte 24 de echipe din Europa. România a mai câştigat în anii anteriori titlul la Bratislava, Chişinău şi Tulcea. Minifotbalul a cunoscut o dezvoltare rapidă în ţara noastră, care raportează actualmente 30 000 de jucători legitimaţi. România a câştigat până acum toate ediţiile desfăşurate sub egida Campionatului European de minifotbal. 

Şah

La Bucureşti, la Academia de Studii Economice, continuă în aceste zile Turneul Regilor la şah. Fostul campion mondial, ucraineanul Ruslan Ponomariov, a încheiat la egalitate partida disputată cu azerul Teimour Radjabov. Într-un alt meci, italianul Fabianu Caruana a încheiat nedecis cu Liviu Dieter Nisipeanu. În clasament, după prima rundă a returului, pe prima poziţie se află Fabianu Caruana, cu 3,5 puncte, urmat de Ruslan Ponomariov şi Liviu Dieter Nisipeanu, din România, cu câte două puncte şi jumătate. Pe ultimele locuri se află Radjabov cu 2 puncte şi Wang Hao cu un punct şi jumătate.

Rugby

Selecţionata divizionară de rugby Lupii Bucureşti a început foarte bine campania europeană, în cea de-a doua competiţie continentală intercluburi, Amlin Challenge Cup. Rugbiştii români au cedat la mare luptă, cu 13-12, pe teren propriu, în meciul cu puternica echipă engleză Newcastle. Oaspeţii s-au impus chiar la ultima fază, când au fructificat o lovitură de pedeapsă acordată la 22 de metri depărtare de buturi. Lupii au acumulat bonusul defensiv şi privesc cu încredere partidele viitoare. În celălalt meci al grupei, Calvisano, din Italia, a remizat, 20-20, cu formaţia franceză Brive. În Heineken Cup, deţinătoarea trofeului, Toulon, a început tare cu un festival de puncte împotriva scoţienilor de la Glasgow, 51-28.

Polo

Campioana României la polo, CSM Digi Oradea, a câştigat toate cele trei meciuri din grupa contând pentru turul al doilea preliminar, din Liga Campionilor. Succesele cu Olympique Marseille, 12-10, dar mai ales cu maghiarii de la Szolnok, 10-9, au fost foarte gustate de publicul orădean. Poloiştii de pe malul Crişului mai au de făcut un pas, poate cel mai greu, până la intrarea în grupele celei mai tari competiţii europene.  Campioana Franţei, Olympique Marseille s-a clasat pe locul al treilea şi va continua traseul în a doua competiţie continentală, EurCup.

Tenis de masă

Delegaţia României s-a întors de la Campionatele Europene de tenis de masă, care au avut loc la Viena. În afara medaliei de argint cucerită săptămâna trecută, de către echipa naţională feminină, nicio altă distincţie nu a mai apărut în palmaresul nostru. Afluxul de jucătoare naturalizate din China şi care acum sunt prezente în toate naţionalele mari cu excepţia României, a împiedicat accesul sportivilor noştri către podiumurile de premiere. 

Tir cu arcul

La Wuxi, în China, în această săptămână vor avea loc Campionatele Mondiale în aer liber la tir cu arcul tineret. La această competiţie vor fi prezenţi sportivi atât din Franţa, cât şi din România sau Moldova. Rezultă deci că interesul nostru este maxim, aşa că una dintre destinaţiile noastre viitoare se opreşte pe continentul asiatic, pe malul Lacului Tai. Franţa a fost una dintre cele mai medaliate naţiuni la Campionatele Mondiale de seniori la tir cu arcul, care au avut loc recent, în Antalya. Federaţia Română de Tir cu Arcul funcţionează sub Înaltul Patronaj al Casei Regale din România.