Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 16 octombrie 2013

Ştiri sportive din şah, futsal şi fotbal.

Şah 

Turneul Regilor la şah, competiţie găzduită de Academia de Studii Economice din Bucureşti, se apropie de final. Ieri, în penultima rundă, chinezul Wang Hao a produs surpriza, întrecându-l pe liderul Fabiano Caruana din Italia. La cealaltă masă, azerul Teimour Radjabov şi Liviu Dieter Nisipeanu au terminat la egalitate. În clasament, Caruana are 4,5 puncte, fiind talonat de Liviu Dieter Nisipeanu, cu 4 puncte şi de Wang Hao, 3,5 puncte. Ucraineanul Ruslan Ponomariov şi Teimour Radjabov încheie ierarhia cu câte 3 puncte în cont. Astăzi, cu începere de la ora 13.30, are loc ultima rundă, în care Nisipeanu va fi doar spectator. Titlul va fi decis după mutările lui  Caruana şi Radjabov, respectiv Wang Hao şi Ponomariov. 

Futsal 

Echipa naţională de futsal a României a câştigat ieri o partidă amicală susţinută la Chişinău, contra reprezentativei Republicii Moldova. Tricolorii s-au impus cu 3-1, după golurile semnate de Moldoveanu şi Matei, de două ori. Acelaşi Matei a ratat şi o lovitură de pedeapsă de la 6 metri, la scorul de 0-0. Meciul-revanşă programat azi, tot la Chişinău, cu începere de la ora 12.00, a fost câştigat de Moldova, cu 4-3. Naţionala noastră de futsal va participa la începutul anului viitor la Campionatul European găzduit de Belgia.

Fotbal

Echipa naţională de fotbal a României a câştigat, destul de greu, cu 2-0 contra Estoniei, şi a obţinut finalmente locul al doilea în grupa de calificare pentru Mondialul brazilian de anul viitor. Acest lucru s-a petrecut şi graţie abordării profesioniste a Olandei, care a învins cu 2-0 la Istanbul, reprezentativa Turciei. Ambele goluri româneşti de pe Arena Naţională au purtat semnătura lui Marica, dar per ansamblu, jocul elevilor lui Victor Piţurcă a lăsat de dorit. De neînţeles şi gestul gratuit al lui Bourceanu care a încasat un cartonaş galben pe final şi va absenta astfel de la prima manşă a barajului. 

Fotbal

Echipa naţională a Franţei a câştigat şi ea cu 3-0, în faţa Finlandei, în ultimul meci din grupa de calificare. Franţa a ocupat locul al doilea, în urma Spaniei care s-a impus cu 2-0 în meciul cu Georgia. Ribery şi Benzema au scuturat plasa porţii nordice, în timp ce Toivio şi-a marcat în proprie poartă. 

Fotbal

Echipa naţională de fotbal a Moldovei a scris istorie la Podgoriţa, învingând Muntenegru cu un neverosimil 5-2. Moldovenii au deschis scorul prin Antoniuc, după care au fost egalaţi din penalty după pauză. Ei s-au dezlănţuit literalmente şi, cu toate că meciul conta doar pentru palmares, au înscris gol după gol, prin Armaş, Sidorenco, Ioniţă şi iarăşi Antoniuc. Cu 11 puncte, naţionala Moldovei a încheiat grupa pe locul al cincilea, după Anglia, Ucraina, Polonia şi Muntenegru. 

Play-off

După meciurile de aseară se ştiu echipele calificate direct la turneul final sud-american. Acestea sunt Spania, Belgia, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Rusia, Anglia şi, în premieră, Bosnia-Herţegovina. La baraj vor merge Portugalia, Grecia, Croaţia, Ucraina, ţări care se vor găsi în prima urnă, respectiv România, Franţa, Suedia şi Islanda. Tragerea la sorţi va avea loc luni, 21 octombrie, la Zurich, în Elveţia. Meciurile de play-off vor avea loc în dublă manşă, pe 15 şi 19 noiembrie. 

De pe celelalte continente, au mai obţinut calificarea Brazilia, ca ţară gazdă şi, în ordine alfabetică, Argentina, Australia, Columbia, Coreea de Sud, Costa Rica, Iran, Japonia şi SUA. Alte 14 locuri sunt încă disponibile pentru celelalte naţiuni.