Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 17 octombrie 2013

malek-jaziri.jpg

Malek Jaziri

Ştiri sportive din şah, baschet, rugby şi tenis.

Şah

Turneul Regilor la şah, competiţie care a avut loc la Academia de Studii Economice din Bucureşti, s-a încheiat ieri, cu partidele ultimei runde. Italianul Fabiano Caruana şi-a păstrat titlul obţinut în 2012, după o remiză în faţa ucraineanului Ruslan Ponomariov. Locul al doilea a fost ocupat de chinezul Wang Hao, care a învins în meciul cu azerul Teimour Radjabov. Marele maestru internaţional Liviu Dieter Nisipeanu s-a clasat pe locul al treilea, iar ierarhia s-a completat cu Teimour Radjabov şi cu Ruslan Ponomariov.

Baschet

Campioana României la baschet, CSU Ploiești, a reușit să producă o surpriză în chiar primul meci din faza grupelor EuroCup învingând una dintre principalele favorite la câștigarea trofeului, Khimky Moscova, pe terenul acesteia. Deși au jucat în deplasare, ploieștenii s-au mobilizat excelent și au condus pe tabela de marcaj aproape pe tot parcursul meciului. După primele două sferturi, românii aveau 55-43 și păreau că vor avea un final liniștit de meci. Rușii au dominat copios repriza a treia și au întors scorul, conducând cu 54-53. CSU Ploiești a revenit și s-a impus în final cu 97-89 la capătul unui ultim sfert spectaculos, în care s-au înscris 59 de puncte. În celelalte două meciuri disputate în grupa E, Pinar Karsiyaka a învins cu 90-60 Igokeya, iar Hapoel Ierusalim a trecut cu 84-76 de Lukoil Academic. Următorul meci al campioanei României va avea loc pe 23 octombrie cu Pinar pe teren propriu.

Olimpism

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, a declarat într-un interviu video acordat AGERPRES că alegerea sa ca membru al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) se datorează în primul rând succeselor sportivilor români pe plan internațional, la care s-a adăugat activitatea intensă a COSR din ultimii ani în organizarea unor diverse manifestări, culminând cu ediția de iarnă 2013 a Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Brașov, dar și relației foarte bune cu fostul președinte Jacques Rogge, care ne-a vizitat țara. Preocupările olimpice româneşti sunt majore, în condiţiile în care 2014 este an olimpic plin. România va fi reprezentată atât la Soci, la Jocurile Olimpice de Iarnă, dar şi la Nanjing, unde în vară vor avea loc Jocurile Olimpice pentru tineret. 

Pele

15 kilograme la un preț de vânzare de 3.600 de reali (1.255 euro), acestea sunt caracteristicile cărții "1283" prezentată ieri la Sao Paulo în semn de omagiu adus legendarului fotbalist Brazilian Pele și celor 1.283 de goluri înscrise în cursul carierei sale. Cartea, care conține 500 de fotografii și 1.283 de texte, e tipărită în 1.283 de exemplare şi a fost prezentată de însuși Pele, cu lacrimi în ochi: "Această carte este o realizare, este ceea ce las eu moștenire Braziliei", a subliniat Edson Arantes do Nascimento, în vârstă de 72 de ani.

Un tiraj special de 200 de exemplare a fost, de asemenea, realizat, cu o fotografie semnată de cel care este considerat cel mai bun fotbalist din istorie. Această ediție considerată de lux va fi pusă în vânzare pentru suma de 1.920 de euro. 

Rugby

Comisia de Disciplină a campionatului francez de rugby, Top 14, a dictat o suspendare de 4 săptămâni împotriva mijlocaşului la gramada de la Clermont, Morgan Parra. Motivul acestei decizii l-a constituit o dispută în meciul cu Bordeaux, în care Morgan Parra şi-a folosit pumnii împotriva flankerului advers, Gauthier Gibouin. Morgan Parra va putea să revină pentru meciurile din data de 13 noiembrie, ceea ce îl face să rateze şi partida test pe care Franţa o va susţine contra Noii Zeelande, în data de 9 noiembrie. Nu doar Parra va absenta de la revanşa cocoşilor cu All Blacks. Maxime Machenaud a suferit o fractură la mână care îl face indisponibil. Referitor la înlocuirea lui Parra, Phillipe Saint-Andre are o soluţie de urgenţă pentru demi-ul de mele, în persoana lui Jean-Marc Doussain, de la Toulouse. Un pretendent la tricoul cu numărul 9 ar putea fi şi Jonathan Pelissie, care a avut un debut excelent de sezon cu Montpellier.

Tenis

Meciul de tenis dintre Malek Jaziri, din Tunisia, şi israelianul Amir Weintraub, care trebuia să se dispute la Tachkent (Uzbékistan) nu a mai avut loc, săptămâna trecută. În mod oficial, tunisianul a acuzat o accidentare, însă presa internațională a aflat că reprezentanții Ministerului Sportului din Tunisia l-au forțat pe Jaziri să se retragă înaintea confruntării. Tenismenul tunisian a primit zeci de mesaje pe Facebook prin care i se cerea același lucru. Totul vine pe fondul poziției pe care o are Tunisia față de Israel și sprijinul acordat Palestinei.

Jaziri și Weintraub fac parte din același club, Sarcelles, iar tunisianul este cel care l-a adus pe israelian la echipa franceză. ATP și ITF s-au sesizat și au cerut un document medical lui Malek Jaziri, iar tunisianul s-a conformat şi a prezentat buletinul medical, ceea ce înseamnă că nu poate fi suspendat.