Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


BGS: Galeriile echipelor de club pornesc scandalurile de pe stadioane

BGS, firma de pază care a asigurat securitatea la partida de fotbal România – Ungaria, din weekend, respinge acuzaţiile preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu. Şeful Federaţiei a condamnat intervenţia în forţă a agenţilor de pază care s-au bătut cu suporteri din tribune. Ca răspuns, compania BGS a anunţat, luni, rezilierea unilaterală a contractului cu FRF.

Confruntarea România-Ungaria de sâmbătă nu a fost doar o partidă de fotbal. În tribune, suporterii şi forţele de ordine au jucat un nou "meci" violent, încheiat cu răniţi şi acuzaţii legate de vinovăţie.

Mai mulţi suporteri reclamă violenţe ale agenţilor firmei de securitate, în timp ce reprezentanţii acesteia spun că au avut, la rândul lor, angajaţi agresaţi şi că o parte a fanilor vin pe stadion exclusiv pentru a se bate cu forţele de ordine sau între ei, notează Mediafax.

După meciul de fotbal România-Ungaria, în presă au apărut imagini în care sunt agresaţi atât suporteri, cât şi agenţi de securitate aflaţi pe stadion, în timp ce preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a condamnat evenimentele, dar a subliniat şi că agenţii BGS au făcut exces de zel.

Patronul firmei de pază şi protecţie, Bogdan Oprea, spune la RFI că galeriile echipelor mari ale compionatului intern sunt cele care provoacă de fiecare dată astfel de incidente. În plus, legea nu permite controlarea minuţioasă a suporterilor, care reuşesc de fiecare dată să introducă pe stadion petarde sau torţe.

„Suporterii aceştia (n.r. cei din galeriile echipelor româneşti de club) nu se uită la meci. Ei doar urlă, scuipă, înjură şi aruncă cu torţe şi petarde. În plus, legea în domeniu este proastă şi abuzivă. Îi putem controla pe suporteri, dar nu şi percheziţiona. Am primit mesaje de la scandalagii de genul: Proştilor, nu aveţi cuzm să ne prindeţi pentru că am avut toate materialele în chiloţi!”, spune Bogdan Oprea.

Întrebat dacă intervenţia energică a angajaţilor BGS a fost necesară, patronul companiei de protecţie şi pază afirmă: „Absolut! Nu poţi să intervii cu flori în momentul în care cineva îţi aruncă petarde în faţă, atunci când cineva îţi aruncă cu scaunul în cap.” El recunoaşte totuşi că au existat membrii ai BGS care au intervenit violent: „Au fost şi unii care au sărit calul. Nu am ascuns şi nu voi ascunde asta. Ei vor fi sancţionaţi şi penalizaţi conform legii”.

Bogdan Oprea a mai explicat în interviul acordat RFI că a hotărât rezilierea contractului în urma declaraţiilor preşedintelui FRF, care a condamnat intervenţia în forţă a agenţilor BGS. „Ne-a deranjat acea declaraţie populistă a domnului Răzvan Burleanu, care, după ce la finalul meciului ne-a felicitat pentru modul în care am gestionat acest meci cu grad ridicat de risc, a spus că am avut atitudini violente şi nejustificate la adresa suporterilor.”

Varianta integrală a interviului, mai jos, în format audio:

Patronul BGS, Bogdan Oprea, despre scandalul de la partida România - Ungaria