Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Scene de haos şi violenţe cu iz etnic la meciul Serbia-Albania

video_scene_haos_violente_iz_politic_meciul_serbia_albania.jpg

Incidente la meciul Serbia-Albania din preliminariile Euro 2016 (Foto: Reuters/Marko Djurica)

Meciul de fotbal dintre Serbia şi Albania, din preliminariile Euro 2016, a fost suspendat, din cauza violenţelor de pe teren. Totul a pornit de la faptul că o dronă care zbura deasupra stadionului a arborat un steag cu harta "Albaniei Mari".

ACTUALIZARE 3: Uniunea Europeană, "dezamăgită" de suspendarea meciului Serbia-Albania de la Belgrad, afirmă că politica nu ar trebui să se facă la presiunea "provocărilor de pe stadioane", potrivit AFP. "Suntem dezamăgiţi de suspendarea meciului de fotbal după un act de provocare. Noi credem că autorităţile sârbe au gestionat situaţia cu profesionalism. Credem că politica nu ar trebui să se facă la presiunea provocărilor de pe stadioane şi în acest context subliniem importanţa cooperării regionale şi a vizitei prevăzute a premierului albanez Rama în zilele următoare la Belgrad", declară Maja Kocijancici, purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE.

 

ACTUALIZARE 2: Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, a "condamnat cu fermitate" incidentele de la Belgrad, care au dus la suspendarea meciului Serbia-Albania. "Fotbalul nu trebuie folosit niciodată pentru mesaje politice. Condamn cu fermitate ceea ce s-a petrecut la Belgrad", a scris el pe Twitter.

 

ACTUALIZARE 1: Preşedintele UEFA, Michel Platini, consideră "fără nici o scuză" incidentele care au condus la suspendarea meciului Serbia-Albania, din preliminariile Euro 2016, potrivit şefului cabinetului său de presă. "Fotbalul trebuie să strângă oamenii şi jocul nostru nu trebuie amestecat sub nici o formă cu politica. Incidentele de la Belgrad nu au nici o scuză", a scris pe Twitter Pedro Pinto. El spune că Platini este "profund întristat" de evenimentele de la Belgrad.

 

Cel care dirija drona era Olsi Rama, fratele premierului albanez Edi Rama. Bărbatul a fost reţinut marţi seară la Belgrad, fiind acuzat că a organizat incidentul care a dus la suspendarea meciului Serbia-Albania, potrivit televiziunii sârbe de stat, citate de AFP.

Conform postului tv, care citează Ministerul sârb de Interne, Olsi Rama conducea din loja oficială a stadionului, cu ajutorul unei telecomenzi, o dronă pe care era arborat drapelul albanez şi care a survolat arena din Belgrad.

Drona a provocat furia jucătorilor sârbi, Stefan Mitrovici reuşind să prindă acest steag, moment în care a izbucnit o încăierare generală, iar fanii au intrat pe teren. Meciul a fost întrerupt în minutul 41, la scorul de 0-0.

Olsi Rama a revenit miercuri la Tirana şi a dezminţit că ar avea vreo legătură cu aceste evenimente: "Nu am nimic de-a face cu drona (...), nu înţeleg de unde a apărut această poveste".

 

Atenţie, imagini violente!

La meci asistau peste 20 de mii de spectatori, între care şi preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolici.

Drapelul care a declanşat incidentele reprezenta o hartă cu "Marea Albanie", un proiect naţionalist, care are ca scop reunirea în cadrul aceluiaşi stat a comunităţilor albaneze din Albania, Kosovo, Muntenegru, Macedonia, Grecia şi cea din sudul Serbiei.