Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 25 octombrie 2013

fotbal-tenis.jpg

Fotbal-tenis. (Foto: sport.dragos-trestioreanu.ro)

Ştiri sportive din oină, kaiac-canoe, judo, polo, fotbal-tenis, hochei pe iarbă.

Oină 

Oină românească a devenit interesantă pentru jurnaliştii de la un important canal de televiziune belgian. Oaspeţii noştri au sosit în comuna brăileană Tătaru, unde vor asista la mai multe demonstraţii, dar  şi la un meci amical între echipa locală, Speranţa şi Voinţa Surdila Greci. Acţiunile sunt dirijate de către Federaţia Română de Oină şi fac parte din planul de internaţionalizare al sportului nostru naţional. Recent, o delegaţie românească a fost prezentă în Japonia, scopul călătoriei fiind acelaşi, de a populariza oina peste hotare. Se mai joacă oină, în diferite variante, în Moldova, Serbia, Ucraina, Rusia, Germania sau Polonia. 

Kaiac-canoe

CS Water Performance din Timişoara doreşte să schimbe din temelii tendinţele din sportul românesc. Secţia de kaiac-canoe de pe Bega şi-a propus să aducă sub egida clubului cei mai buni sportivi şi să detroneze astfel cluburile departamentale, Steaua şi Dinamo, din fruntea ierarhiilor. Mai mulţi componenţi ai lotului naţional au ales deja să apere culorile celor de la Water Performance. Antrenor coordonator la acest club este Octavian Ispas, care a funcţionat cu rezultate strălucite la loturile olimpice ale Mexicului sau Japoniei.

Sport Accord

Delegația României la Jocurile Mondiale Sport Accord a reușit să obțină încă trei medalii, ajungând astfel la un total de cinci podiumuri.Prima medalie a fost adusă de sabrerul Tiberiu Dolniceanu, care a obţinut medalia de argint. Boxerul Marian Preda a jucat direct finala la categoria +91 kg cu rusul Serghei Kuzmin. Românul a fost învins și a rămas cu argintul.Tot un singur meci a disputat și Enver Amis la categoria 49 kg. Acesta a fost învins, însă a rămas cu medalia de bronz.Celelalte două medalii ale României au fost aduse de Daniela Hondiu la sambo și de Alexandru Niță la savate.

Judo

România a cucerit déjà a treia medalie la Campionatele Mondiale de judo de la Ljubliana, din Slovenia. Larisa Florian a obţinut o medalie de bronz, care întregeşte palmaresul, pe lângă cele două medalii de argint aduse delegaţiei noastre de Andreea Ştefănescu şi Alexandru Pop. Competiţia va continua până în data de 27 octombrie, în capital slovenă. 

Polo

Echipele noastre de polo se află la ora marilor examene europene. În barajul pentru grupele preliminare, campioana CSM Digi Oradea va disputa sâmbătă seară, de la ora 20.30, un meci decisiv cu ruşii de la Sintez Kazan. Jocul se desfăşoară la bazinul olimpic “Ioan Alexandrescu” din Oradea. Returul va avea loc pe data de 9 noiembrie, în capital Tatarstanului. Steaua Bucureşti joacă în a doua competiţie continental, EuroCup, în Italia, într-o grupă foarte puternică, alături de Possillipo, din Italia, Olympique Marseille, din Franţa şi Spartak Volgograd, din Rusia. Primele două clasate se califică pentru sferturile de finală. 

Fotbal-tenis, hochei pe iarbă

Dintre sporturile mai puţin mediatizate, amintim că la Oradea, duminică, va avea loc prima etapă de play-off a campionatelor naţionale de fotbal-tenis. Campioana en-titre, Victory Cluj, va avea drept adversare pe CSU Ploieşti, Nord-Vest Cluj şi Crişul Oradea. În Capitală, sâmbătă şi duminică, se desfăşoară turneul final al campionatului naţional masculine indoor de hochei pe iarbă, pentru jucători sub 21 de ani. Participă CSS “ şi CSS ¤, ambele din Bucureşti, dar şi CSS Tg. Mureş. În România nu se organizează competiţii de seniori la hochei pe iarbă.