Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 29 octombrie 2013

marius-vizer.jpg

Marius Vizer

Ştiri sportive din rugby, fotbal, judo și tenis.

Rugby league

Primele meciuri de la Cupa Mondială de rugby în 13 s-au încheiat cu rezultate spectaculoase. Astfel, în grupa A, Australia a dispus de Anglia cu 28-20 în deschidere, în timp ce Fiji a învins Irlanda cu 32-14. În grupa B, Franţa a trecut la limită de Papua Noua Guinee, cu 9-8, iar Noua Zeelandă a câştigat în faţa vecinilor din Samoa, cu 42-24. Grupele C şi D nu au luat încă startul, dar în ziua inaugurală s-a jucat în combinaţia d egrupe C+D. Italia a învins atunci surprizator Tara Galilor, cu scorul de 32-16. Astăzi, de la ora 21.00, Tonga şi Scoţia se înfrunta pe Drewnt Park Workington, în cadrul grupei C.

Cupa României

Astăzi au loc mai multe partide din cadrul optimilor de finală ale Cupei României. Revelaţia competiţiei, Ripensia Timişoara, joacă de la ora 16.00 contra Pandurilor Tg. Jiu. De la ora 18.30 are loc derby-ul între Vaslui şi Botoşani, iar cu începere de la ora 20.30 se desfăşoară partida dintre Gaz Metan Mediaş şi Astra Giurgiu. Programul optimilor va continua mâine şi poimâine. În Liga I, aseară au avut loc două partide încheiate cu rezultate identice. Dinamo a trecut de concordia Chiajna cu 2-1, la fel cum şi Săgeata Năvodari a învins cu acelaşi scor pe Oţelul Galaţi. 

Cupa Ligii Franţei

Suntem în faza optimilor de finală şi în Franţa, acolo unde este în desfăşurare Cupa Ligii. Iată programul meciurilor de azi:

Judo

Ieri s-a sărbătorit ziua mondială a judo-ului pentru al treilea an consecutiv. 28 octombrie a fost aleasă ca dată de celebrare, în onoarea părintelui acestui sport, japonezul Jigoro Kano, născut la această dată, în anul 1860. Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo este românul Marius Vizer, care de altfel a şi adresat un cuvânt către toţi practicanţi de judo, de pe toate meridianele. Spicuim un fragment din acesta:

"Dragi judoka,

Pentru al treilea an consecutiv, Federaţia Internaţională de Judo organizează şi promovează Ziua Mondială a Judo-ului, care este o zi întreagă dedicată valorilor sportului nostru în toată lumea. Știu că mulți dintre voi, pe întreg globul, vă pregătiţi să organizaţi evenimente speciale pentru a sărbători dimensiunea educațională a judo-ului. De fapt, zi de zi, fiecare dintre voi munciţi pentru a promova valorile extraordinare ale judo. Sunt foarte mândru, și putem fi cu toţii mândrii de asta. Vă mulţumesc tuturor pentru tot."

Tenis

Echipa de Cupa Davis a României va da piept în primul tur al grupei I din zona euro-africană cu Ucraina.

Meciurile se vor disputa pe terenul adversarilor noștri în perioada 31 ianuarie-2 februarie 2014. Cel mai bine clasat jucător din echipa Ucraina este Aleksandr Dolgopolov, care ocupă în prezent locul 59 ATP.

În ultima întâlnire cu Ucraina, care a avut loc în 2010, România s-a impus pe teren propriu cu 3-1. În cazul în care va trece de primul tur, România va juca împotriva Suediei, echipă calificată direct în turul doi.

Rugby

Revista Magazin Istoric în colaborare cu Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport și Federația Română de Rugby a organizat un eveniment deosebit. Nume importante precum Viorel Morariu sau Alin Petrache, dar și istoricii Constantin Zamfir și Pompiliu-Nicolae Constantin le-au povestit celor câteva zeci de studenți ai UNEFS despre istoria rugbyului și problemele prezente.

Dorin Matei, redactor șef la Magazin Istoric, a evidențiat importanța istoriei sportului în conștiința culturii românești și i-a sfătuit pe studenți să învețe trecutul sporturilor pe care le vor preda. Istoricul Constantin Zamfir a vorbit despre începuturile rugbyului românesc și legătura cu spațiul francez. Viorel Morariu a evocat momentele de glorie ale naționalei României, din anii 50 și 60, incluzând aici perioada de invincibilitate în fața Franței.

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, a comentat problemele actuale și a discutat de ce este importantă cunoașterea istoriei rugbyului. Moderatorul discuției, istoricul Pompiliu-Nicolae Constantin, a trasat momentele importante ale istorie rugbyului românesc și i-a plasat în context pe invitați.

Evenimentul s-a încheiat cu discuții interesante despre viitorul rugbyului românesc, rolul suporterilor în trecut și prezent și s-au dezbătut câteva dintre legendele care au circulat pe seama acestui sport în România, menţionează Ziarul de Sport.