Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia-România, barajul ultimei şanse

grecia-romania-barajul-ultimei-sanse.jpg

Selecţionerul Victor Piţurcă

Toate privirile microbiştilor români se îndreaptă către Pireu: Grecia şi România se înfruntă vineri seară de la ora 21.45 în turul barajului de calificare la Cupa Mondială din 2014. Echipa care iese învingătoare la finalul dublei manşe prinde ultimul tren către Brazilia.

Oficial, echipa României pozează în outsider la meciul de baraj cu Grecia. Asta înseamnă că tricolorii îşi dau şansa a doua de calificare la Cupa Mondială din 2014. Poziţiile celor două naţionale în clasamentul FIFA pe luna octombrie par să confirme acest lucru: grecii sunt pe 15, românii pe 29.

Totuşi, palmaresul adversarelor de vineri seară e net favorabil tricolorilor. Aceştia i-au învins pe jucătorii eleni de 17 ori în istorie, au făcut opt egaluri şi au pierdut în numai cinci rânduri. În cel mai recent meci în care s-au întâlnit, România a bătut Grecia cu trei la unu, acum doi ani, într-o partidă amicală.

E adevărat că fotbaliştii eleni îi depăşesc pe cei români în ceea ce priveşte valoarea financiară: lotul grecilor valorează peste 66 de milioane de euro, în timp ce jucătorii tricolori nu depăşesc 46,5 milioane, potrivit ziarului Adevărul.

Pentru unii componenţi ai naţionalei tricolore, Campionatul Mondial din 2014 reprezintă ultimul turneu major din carieră. E suficient să ne uităm la Bogdan Lobonţ, în vârstă de 35 de ani sau Răzvan Raţ - 32.

La meciul de vineri Victor Piţurcă vine cu două mutări neaşteptate: "cheie franceză şi motor nemţesc", notează Gazeta Sporturilor. Altfel spus, Bănel Nicoliţă, care joacă la Nantes şi Alexandru Maxim, revelaţia lui Stuttgart.

Reacţiile oamenilor de fotbal sunt împărţite. Fosta glorie a naţionalei şi a echipei Chelsea Londra, Dan Petrescu, e de părere că România are puterea de a marca un gol, chiar două, în meciul de la Pireu. "Nu jucăm împotriva Olandei, nici a Italiei sau Spaniei", remarcă realist "Bursucul".

În schimb, antrenorul Mircea Lucescu e mai precaut. El spune că o greşeală individuală sau o eroare de arbitraj ar putea decide totul, potrivit Digisport. Tehnicianul crede că nu se va juca prudent, dar speră ca România să obţină calificarea.

Speranţă îndreptăţită, dacă ne gândim că din 1998 încoace, tricolorii au privit de fiecare dată la televizor Campionatul Mondial.