Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tricolori fără culoare...

tricolori_fara_culoare.jpg

Selecţionerul Victor Piţurcă

România mai ratează un Campionat Mondial de fotbal. Tricolorii lui Victor Piţurcă au fost eliminaţi de Grecia în barajul pentru turneul final de anul viitor din Brazilia. Cum se explică acest nou eşec?

Ascultam azi dimineaţă radioul la căşti, în drum spre serviciu. Am auzit-o pe prezentatoarea de ştiri spunând că echipa României a mai ratat un turneu final. Nu ştiu de ce, dar am zâmbit fără să vreau. Sigur, ştiam deja rezultatul, dar mi s-a părut că sună atât de banal ştirea respectivă, încât poate că nici nu mai merita să fie dată pe post. Au mai trecut nişte preliminarii... mai vedem un Campionat Mondial la televizor... urmează preliminariile pentru Euro... o luăm de la capăt cu "reconstrucţia" echipei naţionale. Cu sau fără Victor Piţurcă.

De fapt, e Victor Piţurcă singurul vinovat pentru acest eşec? Sigur, cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ratarea calificării. În mod clar, nu selecţionerul, care a spus răspicat că nu intenţionează să-şi dea demisia. Ceva nou?...

Dar dacă la cârma naţionalei ar fi fost Mircea Lucescu, Ladislau Boloni, Gică Hagi sau oricare alt selecţioner, credeţi că ne-am fi calificat? Chiar dacă ar fi venit Anghel Iordănescu, de numele căruia se leagă cele mai bune rezultate ale aşa-numitei generaţii de aur, am fi prins oare trenul de Rio? Generalul a avut totuşi la dispoziţie o echipă plină de valori, care astăzi cu greu îşi găsesc corespondenţi în echipa antrenată de Victor Piţurcă: Petrescu vs. Bănel, Hagi vs. Maxim, Popescu vs. Chiricheş sau Ilie Dumitrescu vs. Ciprian Marica. Însăşi punerea acestor nume pe aceeaşi pagină mi se pare o glumă...

Şi atunci? Cine e de vină pentru ratarea calificării? Revenim la discuţia despre selecţia jucătorilor. Într-un campionat în care străinii sunt vedete, în timp ce românii încălzesc banca de rezerve, iar pepinierele echipelor sunt ca şi inexistente, selecţionerul nu are prea multe opţiuni. Pe cine să aducă la echipa naţională? Un jucător un pic supraponderal, care nu prinde nici măcar primul 11 la o echipă mai mult decât modestă în Franţa? Sau poate pe altul care împarte pumni în stânga şi-n dreapta, după o noapte de beţie, după care se culcă pe un covoraş de la intrarea într-un bloc?

În plus, ce se întâmplă cu jucătorii transferaţi în străinătate? În afară de câteva excepţii notabile (Chiricheş la Tottenham, Maxim la Stuttgart), ceilalţi jucători români fie prind rădăcini pe tuşă, fie activează la formaţii obscure din Rusia, Ucraina sau chiar Spania, e drept pe bani frumoşi. Să fim cinstiţi, Getafe nu-i nici Real Madrid, nici Barcelona şi nici măcar Atletico Madrid!

Dar nu-i nimic, mai stăm patru ani acasă, până la următorul Mondial. Oricum, e prea cald la Rio!