Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pleacă Piţurcă, vine "Bursucul"?

pleaca_piturca_vine_bursucul.jpg

Selecţionerul Victor Piţurcă

Visul "brazilian" al echipei de fotbal a României s-a transformat în tragedie greacă. Tricolorii au ratat calificarea la Cupa Mondială de anul viitor, după dubla din barajul cu formaţia elenă. Presa sportivă de la Bucureşti abundă în comentarii ironice la adresa naţionalei şi în special a selecţionerului Victor Piţurcă.

Presa sportivă a deschis o adevărată bursă a pariurilor, după ratarea calificării. Întrebarea de bază este cine îi va lua locul lui Victor Piţurcă la conducerea tehnică a naţionalei. Întrebarea poate părea un pic ruptă de realitate, ţinând cont că selecţionerul a spus răspicat că nu-şi va da demisia după eşecul din barajul cu Grecia. Dintr-o perspectivă strict financiară, nici nu ar avea de ce, întrucât ar fi mai avantajos pentru el să fie demis, caz în care ar putea încasa un milion şi jumătate de euro.

Problema rezilierii contractului e destul de complicată, potrivit Digisport. Site-ul sportiv scrie că federaţia şi Piţurcă vor ajunge cel mai probabil la un consens în aproximativ două săptămâni.

Pe banca tehnică va ajunge Dan Petrescu, scrie site-ul amintit, care precizează că fostul internaţional român este favoritul lui Gică Popescu, acesta din urmă fiind posibilul preşedinte al FRF de anul viitor. De altfel, "Bursucul", în prezent antrenor la Dinamo Moscova, mărturiseşte în presa rusă că sunt trei echipe pe care visează să le antreneze: Steaua, Chelsea şi echipa naţională a României.

Presa de specialitate mai avansează câteva nume de posibili selecţioneri. Cum Mircea Lucescu a declarat de mai multe ori că nu vrea să se întoarcă, mai rămân în calcule Cosmin Olăroiu, Cosmin Contra şi Laurenţiu Reghecampf. Primul s-a certat cu clubul arab la care antrenează, al doilea a transformat Petrolul Ploieşti într-o echipă competitivă, iar ultimul e din ce în ce mai contestat la Steaua.

Şi apropo de contestări, Adrian Mutu, lăsat pe tuşă de selecţioner la ultimele partide, loveşte din toate poziţiile în Victor Piţurcă. Jucătorul lui Ajaccio povesteşte cum pregătea antrenorul naţionalei meciurile din preliminarii, din punct de vedere tactic. Mai exact, jucătorii nu făceau decât să se uite la înregistrarea unor meciuri ale adversarelor.

Mai sunt şi alte reacţii critice, cu tentă ironică, după dubla cu Grecia. Am reţinut-o însă pe cea a lui Cornel Dinu, după autogolul formaţiei elene de pe Arena Naţională din Bucureşti. Pentru fosta glorie dinamovistă, "golul făcut cadou de greci a fost o combinaţie între Zorba şi Nanna Mouskouri".