Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spectacol la un turneu de oină feminin

Oina, sportul naţional românesc, face de câţiva ani eforturi, unele încununate de succes, de a redeveni acel sport iubit şi cunoscut în toate judeţele ţării. Considerată până nu demult un apanaj exclusiv masculin, oina a ajuns acum să fie practicată cu mult succes şi de fete.

În acest context, RFI a fost alături de Federaţia Română de Oină şi de Ministerul Tineretului şi Sportului, la turneul final dedicat junioarelor născute în anul 1999 sau mai mici, care a avut loc la sala de sport a Şcolii Generale "Liviu Rebreanu" din Mioveni, judeţul Argeş.

La competiţie au participat şase formaţii, toate calificate în urma unor turnee preliminare, desfăşurate sub egida Academiei Micilor Campioni. De remarcat că toate aceste evenimente au fost finanţate din programul naţional Pierre de Coubertin şi s-au desfăşurat în trei locaţii diferite, la Dej, Zărneşti şi Mioveni.

Marea finală a reunit merituasele competitoare care s-au clasat pe primele locuri la concursurile de care am vorbit şi a reprezentat o veritabilă sărbătoare. În seara dinaintea întrecerii sportive, toate formaţiile au alcătuit programe artistice pe care le-au prezentat împreună, fiecare dorind să îşi promoveze cât mai bine spăecificul zonei de provenienţă. Fetele au socializat, s-au împrietenit şi abia aşteaptă acum o nouă competiţie.

Pentru că a fost vorba totuşi de un concurs sportiv, trebuie să subliniem faptul că toate cele şase echipe prezente au progresat enorm de la primul până la ultimul meci. Chiar dacă la final comisia de organizare a decis, în conformitate cu principiile olimpismului, să premieze în mod egal toate participantele, trebuie spus că formaţia de la Palatul Copiilor Craiova a fost cea mai bună. Doljencele au avut o trăgătoare de excepţie, pe Nicoleta Stuchin, care a făcut ravagii în careu şi în triunghi, aducând puncte importante echipei sale. Foarte bine s-au prezentat şi celelalte echipe. Acestea sunt: Şcoala Generală Vorona Mare - jud. Botoşani, Avântul Curcani - jud. Călăraşi, Şcoala Generală Recea - jud. Braşov, Şcoala Generală Mihai Eminescu Roman - jud. Neamţ şi Măgura Coaş - jud. Maramureş. 

O prezenţă insolită a fost şi cea a micuţei Alisia Moje, în vârstă de doar 7 ani, a cărei înălţime depăşea cu puţin bastonul de oină. 

Fotografia de grup de la final surprinde bucuria acestor fete, generată de faptul că au avut la dispoziţie o competiţie sportivă prin care au cunoscut colege de aceeaşi vârstă, cu aceleaşi pasiuni şi veleităţi.

Oina feminină, cunoscută la începutul secolului XX sub numele de oiniţă, a avut în România o celebră promotoare, pe poeta Elena Farago. 

Următoarea competiţie feminină va fi campionatul naţional, progranat în data de 13 decembrie la Craiova.

RFI a relatat pe larg aspecte de la această competiţie, fiind singura dintre instituţiile presei centrale care a avut un trimis special la faţa locului.

 
 
Tags: