Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dispare Steaua? Tolontan: Sub un alt nume, cu altă siglă, echipa va evolua în continuare în Liga I

Campioana României la fotbal şi-ar putea schimba numele. Instanţa supremă a anulat marca Steaua Bucureşti, înregistrată de clubul omului de afaceri Gigi Becali, în procesul intentat acestuia de Clubul Sportiv al Armatei. "Nu cred că o armată NATO îşi poate permite să finanţeze din bani publici o echipă profesionistă de fotbal. Am fi în situaţia de dinainte de 1989", spune la RFI jurnalistul GSP, Cătălin Tolontan.

Cătălin Tolontan: Regulamentul fotbalistic e atât de complicat, încât ceea ce ştim în momentul ăsta din sursele pe care le are Gazeta Sporturilor din fotbal este că palmaresul, situaţia din clasament, lotul rămân în proprietatea clubului care este înscris în competiţie şi anume clubului patronat de către Gigi Becali. Se poate schimba numele echipei respective, se poate schimba, evident, sigla, dar cred că aşa cum asistăm la o schimbare de proprietar în privinţa unei mărci, care este prin ea însăşi, prin definiţie, o marcă este o proprietate, un brand este o proprietate, la fel există proprietatea asupra companiei care este înscrisă în Liga I şi mai departe afiliată şi la UEFA, iar această proprietate îi aparţine în continuare lui Gigi Becali. Cu alte cuvinte, sub un alt nume, cu altă siglă, ceea ce numim acum Steaua va evolua în continuare în Liga I, iar dacă armata doreşte cu adevărat să-şi înfiinţeze un club de fotbal, va trebui să o facă pornind din ligile inferioare, aşa cum face oricine în această ţară.

 

Rep.: Există şi varianta unui acord amiabil între cele două părţi?

C.T.: Probabil că acordul ar fi calea cea mai rezonabilă. De altfel, armata şi Gigi Becali s-au înţeles bine, s-au înţeles bine şi pe plan ilegal şi pentru asta atât Gigi Becali, cât şi înalţi ofiţeri au primit pedepse, Becali este încă în închisoare din acest motiv, din cauza acelui schimb ilegal de terenuri. S-au înţeles bine şi când a fost vorba ca Becali să plătească cu sume destul de mari dreptul de a juca pe stadionul din Ghencea. Ca să fim corecţi şi să rostim realitatea exact aşa cum este, Becali a plătit Clubului Steaua al armatei pentru folosirea terenului aproape la fel de mulţi bani cât au plătit toate celelalte cluburi din Liga I primăriilor, Consiliilor Locale sau ministerelor de care ele într-un fel sau altul aparţin. Adică a fost o relaţie corectă din punct de vedere financiar, cel puţin din perspectiva închirierii stadionului. Aşa că nu văd de ce nu s-ar putea ajunge la o înţelegere, la un parteneriat şi din acest punct de vedere.

 

Rep.: Credeţi că se vor retrage sponsorii de la Steaua?

C.T.: Nu cred că se poate pune discuţia în acest fel. Noi ştim exact despre ce este vorba. Este vorba de un grup de oameni din Ministerul Apărării şi nu numai, Gabriel Oprea este unul dintre cei care gravitează în acea zonă, care încearcă de foarte mulţi ani şi sunt încurajaţi de intrarea în închisoare a lui Becali, să ia echipa, dar acest pretext de a lua echipa şi de a o da Ministerului Apărării este pueril. Nu cred că o armată NATO îşi poate permite să finanţeze din bani publici o echipă profesionistă de fotbal. Adică am fi în situaţia de dinainte de 1989. De aceea, calea aceasta cu care armata ameninţă mi se pare o cale nerezonabilă şi un nonsens economic, sportiv, democratic ca ei să-şi facă un club profesionist de fotbal.

 

Rep.: În terenul cui se află acum mingea?

C.T.: Mingea este între cele două terenuri, terenul lui Gigi Becali şi terenul armatei. Amândoi au câte ceva de dat şi amândoi au câte ceva de pierdut, dacă nu se înţeleg.