
Sport
Dan Carter va fi primul rugby-ist cu salariu de peste un milion de euro
dan_carter_4c748ed45f.jpeg

Președintele lui Racing Metro, Jacky Lorenzetti, a anunțat joi într-o conferință de presă achiziția de marcă făcută de clubul său.
Suma de 1,3 milioane de euro pe an ca salariu pentru Carter, menționată de Lorenzetti, pulverizează precedentul record, deținut tot un jucător de la Racing, irlandezul Jonny Sexton, plătit cu 700000 de euro pe an.
Sexton, care ca și Carter joacă pe post de mijlocaș la deschidere, a decis să se întoarcă în Irlanda la sfârșitul acestui sezon, ceea ce a constituit unul dintre motivele invocate de Lorenzetti pentru decizia de a-l recruta pe Carter.
Președintele parizian a recunoscut că este de patru ani în contact cu vestitul jucător neo-zeelandez, dar că și-a dat seama că obligațiile sale față de echipa Noii Zeelande – All Blacks - l-ar fi împiedicat să vină în Europa pe termen mai lung.
Carter, în vârstă de 32 de ani, a jucat de 102 ori pentru All Blacks, cu care a câștigat Cupa Mondială în 2011 și a marcat 1457 de puncte – record mondial absolut- pentru țara sa.
El a mai evoluat în campionatul Franței în sezonul 2008 – 2009 la Perpignan, dar din cauza accidentărilor a jucat doar cinci partide.
Cea mai bogată ligă
Lorenzetti a câștigat practic o licitație cu președintele lui Toulon, Mourad Boudjellal, care pusese și el ochii pe Carter.
Boudjellal, al cărui club este campion al Franței și al Europei și este numit Galacticos al rugby-ului pentru constelația de jucători din toată lumea pe care i-a adunat, l-a acuzat pe rivalul său parizian că batjocorește plafonul maxim salarial pentru un club care este de 10 milioane de euro anual.
Lorenzetti a explicat că nu există niciun pericol de acest gen, întrucât la sfârșitul sezonului pe lângă Sexton vor pleca de la Racing argentinianul Juan Martin Hernandez, care se duce (unde altundeva?), la Toulon ca și galezul Dan Lydiate care revine în Țara Galilor, ceea ce va ușura povara salarială a clubului parizian.
Deși va avea un salariu aparent enorm, Carter, cel mai bine plătit jucător de rugby din lume, va câștiga cam cât un fotbalist mediu din prima ligă a Franței și mai puțin decât un fotnalist mediu de primă ligă din Anglia, Spania, Italia sau Germania.
El va începe să joace pentru Racing din decembrie 2015, după Cupa Mondială din Anglia, unde nu este însă sigur că va prinde un loc în echipă sau chiar în lotul de 30 al All Blacks, echipa care domină de un secol rugby-ul mondial.
Carter este un jucător sublim, vestit pentru eleganța paselor sale și pentru piciorul său stâng necruțător, dar anii și mai ales accidentările repetate au început să-i afecteze performanțele.
Racing Metro, care a câștigat de cinci ori campionatul Franței, cel mai recent în 1990, nu l-a angajat neapărat pe Carter, aflat la apusul carierei sale, pentru valoarea sa, ci, așa cum Toulon l-a adus pe englezul Jonny Wilkinson acum patru ani, pentru prestigiul său enorm și atracția exercitată asupra sponsorilor și a spectatorilor.
Carter este doar unul dintre jucătorii din emisfera sudică atras de cea mai bogată ligă de rugby din lume. Centrul australian Adam Ashley Cooper, cu peste 100 de selecții în echipa națională, a semnat un contract de doi ani cu Bordeaux Begles, în timp ce pilierul austraian Sekope Kepu ar fi și el în negocieri cu același club.
Toulon nu și-a ascuns interesul pentru centrul neo-zeelandez Ma’a Nonu, în timp ce căpitanul All Blacks, flankerul Richie McCaw, cu 137 de selecții în echipa națională și colegul său, centrul Conrad Smith, sunt și ei pe lista potențialelor transferuri în Franța.