Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fercu și Saracens câștigă Cupa LV Anglo-Galeză la rugby

Saracens au câștigat pentru prima oară în istoria lor Cupa LV Anglo-Galeză la rugby, învingând în finală de o manieră dramatică pe deținătorii de anul trecut ai trofeului, Exeter Chiefs, cu 23 – 20.

Internaționalul român Cătălin Fercu, recent refăcut după o fractură la mâna stângă, a intrat în teren în minutul 26 în locul fundașului Ben Ransom și s-a remarcat atât în atac cât și în apărare.

Fercu a fost protagonistul unui placaj absolut ieșit din comun când a salvat un eseu aproape sigur al aripii lui Exeter, Tom James.

Meciul a fost echilibrat înainte de pauză, mijlocașul la grămadă al Sarazinilor, Ben Spencer, a deschis scorul prntr-o lovitură de pedeapsă, dar foarte repede scorul a fost egalat de mijlocașul la deschidere al lui Exeter, Ceri Sweeney, tot din lovitură de pedeapsă.

Cu patru minute înainte de pauză, Spencer a fost penalizat pentru ne-eliberarea intenționată a zonei placajului, a primit cartonaș galben, iar Sweeney a transformat lovitură de pedeapsă stabilind scorul la pauză Saracens 3 Exeter 6.

Deși în 14, Saracens au intrat deciși după pauză și au preluat repede conudcerea prin eseul macat de aripa David Strettle.

Același Strettle avea să marcheze din nou peste doar cinci minute, iar flankerul Nick De Jager a marcat în minutul 62, eseu transformat de Spencer și scorul a devenit 20 – 6 pentru Saracens.

Dar deținătorii trofeului nu s-au lăsat cu una cu două și cartonașul galben din minutul 67 acordat taloneurului Saracens Scott Spurling le-a permis Chiefs să concretizeze superioritatea numerică și să  marcheze două eseuri prin fundașul Max Bodilly, ambele transformate de Sweeney, al doilea în ultimul minut de joc. Scor 20 – 20 și se părea că vor fi prelungiri.

Dar imediat după repunerea de la centru, Saracens au obținut o lovitură de pedeapsă, transformată de Spencer, cel mai prolific marcator al competiției, care a stabilit scorul final: Saracens 23 Exeter 20.

Saracens își adaugă al doilea trofeu în acest sezon, după Aviva A League (competiția echipelor de rezerve), dovedind forța lotului său, în aceasă finală evoluând – ca și Exeter de altfel – fără numeroși titulari.

În această campanie, Saracens au câștigat toate cele opt meciuri din Aviva A League și toate cele șase din Cupa LV (la care participă cele 12 echipe din Aviva Premiership (prima ligă a Angliei) și cele patru selecționate regionale galeze care joacă în Guinness Pro 12).

Cătălin Fercu a evolut în trei meciuri din Aviva A League și în cinci din Cupa LV, marcând două eseuri, dar nu a reușit încă să răzbată în primul 23 (15 titulari + 8 pe banca de rezerve) a prestigiosului club din nordul Londrei, care este vice-campion al Angliei și al Europei.

Acum, Saracens își continuă sezonul încercând să câștige și celelalte două competiții (cele mai importante) – Aviva Premiership, unde se află pe locul trei în sezonul regulat, și Cupa Campionilor Europeni, unde va juca în deplasare la Paris pe 5 aprilie împotriva lui Racing Metro în sferturile de finală ale competiției.