Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cătălin Fercu - debut victorios pe Wembley în fața a 84000 de spectatori

rugby_wembley.jpg

Meci de rugby pe Wembley (Foto: Petru Clej)

Internaționalul român de rugby Cătălin Fercu a debutat în Aviva Premiership - prima ligă a campionatului Angliei - în cursul meciului victorios al echipei sale Saracens împotriva Harlequins, 42 – 14. Partida a avut loc pe celebrul stadion Wembley, în fața a 84068 de spectatori, nou record mondial pentru un meci de club la rugby.

Fercu a intrat pe teren în minutul 67 la scorul de 28 – 14 pentru Saracens, pe post de fundaș și aproape imediat a fost confruntat cu faptul că echipa sa a rămas în 14 ca urmare a eliminării de pe teren a aripii Chris Ashton, în urma unui placaj periculos.

El s-a achitat foarte bine de sarcinile sale defensive, interceptând un balon la un atac al adversarilor. Saracens, deși cu un om în minus, au mai marcat două eseuri în final și au obținut punctul de bonus ofensiv, ceea ce i-a permis să treacă pe locul doi în clasament după liderii Northampton Saints.

Meciul a început prost pentru Saracens care au încasat un eseu după numai 26 de secunde, când balonul șutat din box kick de mijlocașul la grămadă Neil de Kock a fost blocat de flankerul Jack Clifford, care a urmărit balonul și l-a culcat în teren de țintă.

Avea să fie singurul eseu al Arlechinilor și singura dată când aceștia s-au aflat la conducere în acest meci.

Saracens și-au dominat adeversarii net pe înaintare, ceea ce a permis liniilor dinapoi să atace din toate pozițiile.

Joc de atac total

Primul eseu a venit în urma unui astfel de contra-atac, când subtilul centru argentinian Marcelo Bosch a găsit o breșă în defensiva adversă, a schimbat direcția de atac și după ce balonul a trecut prin mai multe mâini a ajuns la celălalt centru, americanul Chris Wyles, care a plonjat între buturi, eseul fiind transformat de mijlocașul la deschidere Charlie Hodgson, sub acordurile melodiei “Born in the USA” de Bruce Springsteen.

A urmat un schimb de lovituri de pedeapsă între Hodgson și omologul său Nick Evans, după care a venit al doilea eseu al Sarazinilor. La un atac pe partea dreaptă, Hogson a dat o pasă sărită lui Ashton, care a șutat de urmărire și a câștigat sprintul culcând balonul în but.

Fundașul Alex Goode, care a preluat îndatoririle de transformeur, a mai adăugat apoi două lovituri de pedeapsă, stabilind scorul la pauză la 21 – 8 pentru Saracens.

În partea a doua nu a mai existat practic decât o singură echipă pe teren, Saracens, care nu doar a dominat, dar a făcut un spectacol de zile mari. Al treilea eseu a reamintit de rugby-ul de altădată: balon câștigat în margine, deschis pe liniile dinapoi, Wyles intrat în buclă și pătruns până în 22-ul advers, unde a fixat întreaga apărare a Arlechinilor și l-a trimis în eseu pe Ashton, care a sprintat sec, reamintind selecționerilor echipei naționale a Angliei că este un candidat serios pe post de aripă pentru Cupa Mondială.

Între timp, Evans a reușit să reducă din handicap doar prin două lovituri de pedeapsă, dar finalul a aparținut tot Sarazinilor.

Mijlocașul la grămadă Richard Wigglesworth, care l-a înocuit pe de Kock, a efectuat un box-kick pe stânga, aripa Strettle care urmărise balonul l-a “înțepat” cu piciorul și venit din urmă Wyles (declarat de BT Sport omul meciului) a cules rebondul și a marcat în pofida opoziției aripii Marland Yarde.

Ultimul eseu a fost rodul efortului colectiv al pachetului de înaintare (fără de care spectacolul pe liniile dinapoi ar fi fost imposibil), care după o margine la cinci metri de butul Harlequins, a format un maul cu care au pătruns în terenul de țintă advers unde numărul 8 Billy Vunipola a făcut formalitatea de a culca balonul pentru a cincilea eseu, transformat de Goode. Scor final Saracens 42 Harlequins 14.

Spectacol multiplu

Atmosfera de pe Wembley a fost una de sărbătoare, demnă de un nou record mondial de asistență, vechiul record datând de anul trecut, de la același meci, când pe stadion au fost 83889 de spectatori.

Sâmbătă au fost chiar mai mulți spectatori, cu vreo 400 în plus, față de ziua precedentă la meciul Anglia – Lituania din preliminariile campionatului european de fotbal.

Înainte de meci și în pauza meciului au cântat celebra Pixie Lott (îmbrăcată în roșu și negru, culorile Saracens) și Rock Choir – un cor de amatori cu mii de membri - iar mai multe sute de tineri îmbr ăcați în alb au dansat pe muzica interpretată de aceștia.

“Toată lumea a auzit de Wembley. Este unul dintre cele mai frumoase stadioane din lume – sunt foarte entuziasmat de faptul că sunt în lotul pentru acest meci”, declara Fercu înaintea jocului pe pagina de internet a clubului Saracens.

Internaționalul român nu jucase până acum în prima echipă a lui Saracens – vicecampiona Angliei și a Europei – deși figurase în echipa care a câștigat săptămâna trecută Cupa LV Anglo-Galeză.

Momentul debutului – pe stadionul Wembley, în fața unei asistențe record și într-un meci câștigat de o manieră spectaculoasă de echipa sa de club, este de bun augur pentru cariera sa în Anglia.