Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Toulon - a treia oară consecutiv campioni ai Europei la rugby

toulon_clermont.jpg

Toulon Clermont
Finala Cupei Campionilor Europeni între Toulon și Clermont s-a jucat pe stadionul Twickenham din Londra

RC Toulon au învins pe Clermont Auvergne cu 24 – 18 în finala Cupei Campionilor Europeni la rugby, câștigând trofeul pentru a treia oară consecutiv – record absolut. 

Toulon („Galacticii”), care sunt și campionii en-titre a Franței, s-au impus după un meci extrem de spectaculos, în care Clermont (“Galbenii”) și-au confirmat reputația de veșnici finaliști ne-norocoși, ei pierzând deja în fața lui Toulon în finala din 2013 cu 15 - 16.

Desfășurat pe stadionul Twickenham din Londra, meciul a debutat în nota de dominare a Galbenilor care au deschis rapid scorul din lovitură de pedeapsă prin mijlocașul la deschidere Camille Lopez, care apoi a dublat scorul tot din lovitură de pedeapsă, pentru ca fundașul galez al Galacticilor, Leigh Halfpenny, să reducă din scor tot din același procedeu: 6 – 3 pentru Clermont.

La jumătatea primei părți a meciului Clermont s-a desprins: mijlocașul la grămadă al Galacticilor, Sebastien Tillous-Borde, a vrut să degajeze, dar șutul i-a fost contrat de omologul său, Morgan Parra, centrul Wesley Fofana, a urmărit rebondul și a marcat eseu la colț. Clermont 11 Toulon 3, avea să fie însă și apogeul galbenilor în această partidă.

Halfpenny a redus scorul dintr-o nouă lovitură de pedeapsă, iar în ultimul minut al primei părți Toulon a preluat pentru prima oară conducerea pe tabela de marcaj.

Fundașul englez al lui Clermont, Nick Abendanon, a greșit un șut de urmărire, flankerul lui Toulon, neo-zeelandezul Chris Masoe, a recuperat balonul și după mai multe puncte de fixare, balonul a ajuns la mijlocașul la deschidere, australianul Matt Giteau, care l-a trimis în eseu pe centrul cu fizic de pilier, Mathieu Bastareaud, care n-a mai putut fi oprit cu toate eforturile aripii Noa Nakaitaci și ale pilierului georgian Davit Zirakașvili de a–l opri. Halfpenny a transformat și la pauză scorul era Clermont 11 Toulon 16.

După pauză, Halfpenny a mărit avantajul echipei sale din lovitură de pedeapsă, dar Clermont nu au depus armele și Abendanon și-a răscumpărat greșeala din prima parte, a șutat un balon pe care l-a urmărit, a prins rebondul și a culcat balonul nestingherit în but, iar transformarea lui Lopez a redus diferența la un singur punct: Clermont 18 Toulon 19.

A fost însă ultimul imact al Galbenilor pe tabela de marcaj. După numai câteva minute aripa australiană Drew Mitchell a primit un balon la 40 de metri de butul lui Clermont și după ce a evitat nu mai puțin de șase placaje a culcat balonul în butul advers.

Ultimele 10 minute au fost prilejul unui asediu al Galbenilor, dar Galacticii s-au apărat cu exactitate și au obținut o victorie meritată: Clermont 18 Toulon 24.

Toulon și Clermont sunt și pe primele două locuri în campionatul de rugby al Franței – TOP14 - și este posibil ca cele două mari cluburi să se reîntâlnească la sfârșitul acestei luni în finala competiției.

Dar este evident că echipa de la malul Mediteranei își merită din ce în ce mai mult comparația cu Real Madrid – Galacticii fotbalului.

Echipa finanțată de milionarul Mourad Boudjellal este alcătuită din nenumărate vedete mondiale trecute de vârsta de 30 de ani și spre deosebire de Clermont (și de omologii lor din fotbal – Real Madrid) nu practică întotdeauna un joc spectaculos, dar cel mai adesea extrem de eficient.

Experții au început deja să-și pună întrebarea dacă RC Toulon ai anului 2015 nu sunt cumva cea mai mare echipă de rugby de club din toate timpurile.

Comparațiile sunt greu de făcut, dar noul trofeu câștigat sâmbătă pe Twickenham – al treilea consecutiv în competiția de club numărul unu a Europei – este un argument foarte puternic în acest sens.