Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mayweather, triumfător în “meciul secolelor”

box.jpg

Cei doi s-au ciocnit în ring mai rar decât şi-ar fi dorit spectatorii
Cei doi s-au ciocnit în ring mai rar decât şi-ar fi dorit spectatorii
Image source: 
REUTERS/Steve Marcus

Floyd Mayweather l-a învins pe Manny Pacquiao, în partida de box supranumită meciul secolului, care a avut loc sâmbătă seară la Las Vegas. Pugilistul american a câştigat la puncte, cu o decizie de 3-0 a arbitrilor.

Partida, una din cele mai aşteptate din istoria boxului, a început cu aproximativ o oră mai târziu din cauza problemelor la reţeaua pay-per-view, conform anunţului făcut de televiziune care au deţinut drepturile pentru acest meci.

Aşteptarea a mărit tensiunea din tribune, dar şi pe cea din ring, cei doi pugilişti oferind un spectacol mult sub aşteptări. Meciul s-a desfăşurat într-o singură direcţie: Pacquiao atacând şi Mayweather deplasându-se mult în ring, contraatacând sporadic.

La final, cei trei arbitri-judecători i-au acordat victoria lui Mayweather în unanimitate: 118-110, 116-112 şi 116-112, stârnind uimirea filipinezului: "Cred că a fost un meci bun şi am crezut că am câştigat. El s-a mişcat foarte mult, dar nu este la fel de puternic ca alţii. Nu contează că este mai înalt ca mine, am luptat cu unii mai înalţi".

La rândul său, excentricul pugilist american a afirmat că va mai susţine un singur meci, în luna septembrie, iar apoi se va retrage din activitate. "Mulţumesc lui Dumnezeu pentru această victorie. Mulţumesc fanilor. Manny este un pugilist foarte bun. Acum înţeleg de ce este în elita boxului. A avut momente bune în meci, dar am avut o tactică inteligentă. Am făcut ceea ce trebuia, sunt binecuvântat. A meritat să aştept, acum voi fi in cărţile de istorie. Voi mai susţine un meci în septembrie şi apoi mă voi retrage", a declarat Mayweather imediat după meciul cu Pacquaio.

În vârstă de 37 de ani, Floyd Mayweather este neînvins acum în 48 de meciuri, iar Manny Pacquiao, în vârstă de 36 de ani, are acum 57 de victorii şi şase înfrângeri în 65 de partide.

Mayweather deţine centurile WBC şi WBA la categoria semimijlocie, iar acum va avea şi centura WBO, care era deţinută de Pacquiao.

Burse record pentru cei doi

Această întâlnire a beneficiat de cea mai mare bursă din istorie, 300 de milioane de dolari (274 de milioane de euro), care va fi împărţită în proporţie de 60 la sută pentru Mayweather (180 de milioane de dolari - 164 de milioane de euro) şi restul pentru Pacquiao (120 de milioane de dolari - 109 milioane de euro).

Cu cele 180 de milioane de dolari pe care le va primi, Mayweather va deveni, potrivit Forbes, sportivul cu cele mai mari câştiguri într-un an, depăşindu-l pe Tiger Woods, care în 2009 a obţinut 112 milioane de euro.

La partidă au asistat numeroase personalităţi din lumea artistică sau a sportului precum Andre Agassi, Steffi Graf, Magic Johnson, Evander Holyfield, Tom Brady, Paris Hilton, Adrien Brody, Sting, Jake Gyllenhaal, Denzel Washington, Bradley Cooper, Liv Schreiber, Mark Wahlberg, Drew Barrymore, Beyonce sau Robert De Niro.

De asemenea, la meci a fost prezent şi pugilistul român Lucian Bute.