
Sport
Oficiali FIFA, arestaţi la Zurich
oficiali_fifa_arestati_la_zurich.jpg

ACTUALIZARE 5: Preşedintele FIFA, elveţianul Joseph Blatter şi secretarul general, francezul Jerome Valcke nu sunt vizaţi de ancheta Poliţiei elveţiene, declară directorul de comunicare al FIFA, Walter De Gregorio. El dezminte informaţiile potrivit cărora alegerile pentru preşedinţia forului mondial, programate vineri, ar urma să fie amânate, din cauza scandalului de corupţie. De Gregorio precizează că FIFA cooperează din toate punctele de vedere cu autorităţile elveţiene, în cadrul anchetei.
Directorul de comunicare al FIFA, Walter De Gregorio (Foto: Reuters/Ruben Sprich)
ACTUALIZARE 4: Parchetul elveţian a confiscat miercuri documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale pentru "spălare de bani şi management defectuos", în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile din 2018 Rusiei şi 2022 Qatarului, potrivit l'Equipe.
ACTUALIZARE 3: Prinţul Ali Bin Al-Hussein, singurul opozant al lui Joseph Blatter la alegerile pentru preşedinţia FIFA, a declarat că miercuri a fost o zi tristă pentru fotbal, informează l'Equipe.
ACTUALIZARE 2: Printre cei şase oficiali ai FIFA reţinuţi se numără doi vicepreşedinţi ai forului mondial, Eugenio Figueredo din Uruguay şi Jeffrey Webb din Insulele Cayman.
De asemenea, au mai fost arestaţi preşedintele federaţiei de fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, candidat pentru un loc în Comitetul Executiv al FIFA şi Jose Maria Marin, fost preşedinte al federaţiei braziliene, actual membru al mai multor comisii FIFA.
ACTUALIZARE 1: Vicepreşedintele FIFA, Jeffrey Webb, se numără printre persoanele reţinute de Poliţia elveţiană. Webb este totodată preşedintele confederaţiei nord-americane de fotbal şi preşedintele federaţiei de fotbal din Insulele Cayman.
Membrii FIFA se reunesc în aceste zile la Zurich, pentru a participa vineri la alegerile pentru şefia forului fotbalistic mondial.
Şeful FIFA, Sepp Blatter, care ar putea primi un al cincilea mandat nu se află printre inculpaţi, însă unii oficiali apropiaţi ai săi s-ar număra printre cei puşi sub acuzare. Ei ar urma să fie extrădaţi în SUA, potrivit The New York Times.
Acesta este rezultatul unei investigaţii FBI ce durează de trei ani.
FIFA se află de ani buni în centrul unor scandaluri de corupţie. Organismul mondial a respins mereu acuzaţiile care i s-au adus.
Un comitet de etică al FIFA a anunţat în decembrie că-şi încheie investigaţia privind suspiciunile de corupţie legate de atribuirea Campionatului Mondial din 2018 Rusiei şi a celui din 2022 Qatarului. Comisia a precizat că nu a găsit nici o neregulă.
FBI nu a fost însă pregătit să spună acelaşi lucru. Ancheta americană s-a accelerat, după ce fostul procuror Michael Garcia, angajat de FIFA să facă o investigaţie internă s-a distanţat de comisia de anchetă a FIFA, care nu a putut proba suspiciunile de corupţie.