Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Manolescu la RFI: Este o zi neagră pentru FIFA

nicolae_manolescu_rfi_este_zi_neagra_pentru_fifa.jpg

Criticul literar, Nicolae Manolescu
Criticul literar, Nicolae Manolescu

Scandalul de corupţie de la vârful FIFA va afecta credibilitatea forului mondial, spune într-un interviu la RFI scriitorul şi criticul literar Nicolae Manolescu. Şase membri din conducerea organismului, printre care şi doi vicepreşedinţi au fost reţinuţi în Elveţia, sub suspiciuni de fraudă, spălare de bani şi luare de mită. Suspiciunile sunt legate între altele de atribuirea Campionatelor Mondiale din 2018 şi 2022 Rusiei, respectiv Qatarului.

Nicolae Manolescu spune că imaginea FIFA va avea de suferit: "Evident, este o zi neagră, deşi era oarecum de aşteptat să se întâmple aşa, fiindcă dacă-i vorba de corupţie în fotbal, am văzut în toate ţările şi italienii parcă au fost în premieră cu echipe trimise în a doua Serie sau în a treia, pentru falsificarea unor meciuri, la noi să nu uităm că mulţi din boşii fotbalului sunt încă în puşcărie (...). Povestea asta care se leagă de FIFA e de multă vreme în presă. A existat un raport, dacă nu mă înşel, care a fost publicat parţial, pentru că nu conveneau rezultatele pe care le descoperise autorul raportului. Deci nu mă mir. Sigur, e cât se poate de urât. Doar că fiind vorba de bani extrem de mulţi, foarte mulţi bani, poate ca nicăieri în altă parte, era oarecum de aşteptat să ajungem în situaţia asta".

Ce impact va avea scandalul de corupţie asupra alegerilor de vineri pentru preşedinţia FIFA, îi va slăbi poziţia lui Sepp Blatter? "Eu cred că i-o vor slăbi, cum să zic, capul plăteşte în fond, chiar dacă în cazul de faţă se pare că au căzut doar jumătate de capete sau simpli membri în Comitet. Dar nu-mi vine să cred că Sepp Blatter era complet în afară, că n-avea informaţiile lui. Dacă ar fi fost aşa, poate atunci când a apărut raportul, ar fi avut grijă ca el să fie publicat integral. Faptul că a fost cenzurat mie îmi arată că ceva nu-i în regulă până sus, până la vârf", afirmă Nicolae Manolescu.

În opinia sa, "problema mai importantă este ce consecinţe va avea această istorie urâtă asupra acordării dreptului unor ţări de a organiza Campionatul Mondial, aici e problema. Ce facem, le retragem? Eu nu cred că oficialii FIFA au făcut chestia asta din pasiune pentru una sau alta din ţări. Au existat nişte bani care au plecat din ţările cu pricina către ei. E limpede că cineva trebuie să plătească şi acolo, în cele două ţări cu pricina".

 
Nicolae Manolescu, despre scandalul de corupţie de la FIFA