Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Saracens câștigă campionatul de rugby al Angliei

farrell.jpg

Owen Farrell
Omul meciului, Owen Farrell, cu trofeul Aviva Premiership câștigat de Saracens
Image source: 
Petru Clej

Saracens au câștigat pentru a doua oară în ultimii cinci ani campionatul Angliei – Aviva Premiership – învingând în finala pe Bath Rugby cu scorul de 28 – 16. Echipa din nordul Londrei s-a clasat pe locul patru în sezonul regulat, dar după victoria din semifinale împotriva lui Northampton Saints, campionii de anul trecut, situați pe primul loc în sezonul regulat 2014 – 2015 și a lui Bath (locul 2 în sezonul regulat) în finală, Saracens devin prima echipă clasată în afara primelor două locuri în sezonul regulat care câștigă campionatul din 2003, de când în Aviva Premiership se joacă sistemul play-off.

Sarazinii și-au asigurat victoria în primele 40 de minute când pe fondul unei dominări categorice au luat un avantaj care s-a dovedit insurmontabil: 25 – 3.

Bath, care erau favoriți și considerați practicanții unui joc elegant, cu atacuri din toate pozițiile s-au izbit de o echipă cu apărare agresivă, care a taxat toate erorile adversarilor, marcând trei eseuri până la pauză.

Primul eseu a fost opera mijlocașului la deschidere, Owen Farrell, care a finalizat în but o acțiune de contra-atac plecată de la un șut defectuos al omologului său de la Bath, George Ford.  

De fapt duelul Ford – Farrell, rivali pentru tricoul cu numărul 10 la naționala Angliei, fusese calificat de experți ca decisiv pentru stabilirea învingătorilor.

Sâmbătă pe stadionul Twickenham duelul celor doi a fost câștigat net de Farrell, care a marcat 18 puncte și a fost declarat omului meciului, înscriindu-se în efortul colectiv al Saracens, determinant în obținerea victoriei.

De remarcat însă momentul controversat din minutul trei când în urma unui placaj înalt al lui Farrell, fundașul Anthony Watson a fost nevoit să părăsească terenul, suspectat de comoție, iar antrenorul lui Bath, Mike Ford (tatăl lui George), a spus după meci că Farrell ar fi trebuit să fie eliminat din joc pentru acest placaj.

Celelalte două eseuri ale Sarazinilor au venit ambele după intercepții în terenul adversarilor. La primul taloneurul Jamie George a cules un balon pasat greșit de adversari și a sprintat pe 30 de metri ca o aripă până în but, cu doi jucători de la Bath pe urmele lui care nu au reușit să-l prindă.

Al doilea eseu pe intercepție (al treilea al Sarazinilor) a fost opera aripii stângi Chris Wyles care a finalizat în but un atac colectiv început pe dreapta și care apoi a traversat tot terenul.

Bath au ieșit hotărâți de la vestiare și au dominat priele 20 de minute în partea a doua, reușind să marcheze un eseu prin centrul Jonathan Joseph, transformat de Ford care a mai adăugat și două lovituri de pedeapsă, reducând scorul la 25 – 16.

Avea să fie cea mai mică diferență între cele două echipe pentru că după numai două minute Farrell a transformat o lovitură de pedeapsă cu care a stabilit scorul final: Saracens 28 Bath 16, ultimele 20 de minute fiind controlate de Sarazini care au temporizat jocul, ținând balonul pe înaintare, compartiment unde au fost net superiori.

Victoria – absolut meritată – a fost rodul experienței superioare: în timp ce Saracens au evoluat în a patra finală în ultimele șase ediții ale Aviva Premiership, iar în ultimii trei ani au fost de două ori semi-finaliști și o dată finaliști în Cupa Campionilor Europeni, Bath au jucat pentru prima oară în finala Aviva Premiership din 2004 încoace.

Saracens încheie sezonul 2014 – 2015 cu o dominație totală a rugby-ului de club din Anglia: pe lângă Aviva Premiership, ei au câștigat Cupa LV Anglo Galeză și Aviva A League (competiția echipelor rezerve) – în aceste două competiții evoluând la Saracens și Cătălin Fercu, ca și campionatul de juniori U18 precum și campionatul și cupa în campionatul de femei. 

Tot sâmbătă, Glasgow Warriors au devenit prima echipă din Scoția care câștigă trofeul Guiness PRO12, la care participă cele mai bune 12 seelcționate regionale din Irlanda, Țara Galilor, Scoția și Italia, învingând cu 31 – 13 pe irlandezii de la Munster.

În fine, în meciurile de baraj pentru TOP14 – campionatul Franței – Toulouse a învins in extremis 20 - 19 pe Oyonnax (unde joacă Valentin Ursache), în timp ce Stade Francais a învins în mod categoric în derbiul parizian pe Racing Metro 92 cu 38 – 15.

În semifinalele care se dispută în week-end-ul viitor, tripla campioană a Europei și campioană a Franței en-titre, RC Toulon întâlnește pe Stade Francais, în timp ce Clermont Auvergne (recenta finalistă învinsă  Cupei Europei) joacă împotriva lui Statde Toulousain, ambele meciuri având loc la Bordeaux.