Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stejarii debutează cu o victorie la World Rugby Nations Cup

romania_spain.jpg

România - Spania
Stejarii au dominat categoric, dar nu au marcat decât două eseuri
Sursa imaginii: 
www.frr.ro

Echipa de rugby a României a învins Spania cu 35 - 9 în prima rundă a World Rugby Nations Cup, meci disputat pe Stadionul Arcul de Triumf din București. În celălalt meci Argentina Jaguars au învins Namibia cu 30 - 10.

Stejarii au dominat copios pe înaintare, mai ales în grămada ordonată, dar n-au reușit să marcheze decât două eseuri, ambele prin flankerul Viorel Lucaci, declarat omul meciului, care a plonjat de fiecare dată în but singur, după o acțiune colectivă a înaintașilor români aproape de linia de țintă adversă.

Restul punctelor au fost marcate prin Florin Vlaicu (20 - șase lovituri de pedeapsă și o transformare), Dan Dumbravă (2 - o transformare) și Cătălin Fercu (3 - o lovitură de pedeapsă, prima transformată în cele 77 de meciuri disputate de el în echipa națională).

"Vlaicu, centrul de 28 de ani, este deținătorul recordului de puncte marcate pentru echpa României - 566 - iar precizia sa în transformări a lipsit din plin echipei României pe parcursul anului când a pierdut la limită meciurile împotriva Georgiei și Rusiei în divizia 1A a Cupei Europei pe Națiuni", scrie jurnalistul Chris Thau pe pagina de internet a World Rugby, forul mondial al jocului cu balonul oval. 

"Pe măsură ce românii intră în fazele finale ale pregătirii pentru Cupa Mondială, rolul său se va amplifica probabil, el jucând un rol tot mai influent în ambițiosul plan de joc elaborat de antrenorul principal, Lynn Howells", mai scrie jurnalistul britanic de origine română, prezent vineri la meciul Stejarilor cu Spania.

Pentru spanioli au marcat Bradley Linklater (o lovitură de pedeapsă) și Sergi Aubanell (două lovituri de pedeapsă).

Stejarii au monopolizat practic posesia balonului și au dominat teritorial, dar au comis numeroase greșeli, scăpând balonul înainte sau pierzându-l în contact cu adversarul.

Spaniolii au avut puține baloane, dar de fiecare dată au încercat să atace pe liniile dinapoi unde au dovedit destulă fantezie, dar neputându-se baza pe un pachet solid de înaintași au fost nevoiți să se apare aproape tot meciul.

Cu acest prilej.în echipa României a debutat sud-africanul Jody Rose, de la Timișoara Saracens, eligibil pe criteriul rezidenței de minimum trei ani, primul jucător originar din emisfera sudică prezent pe teren ca Stejar.

În clasamentul World Rugby România ocupa locul 18 înaintea acestui meci, în timp ce Spania era clasată a 20-a.

În meciul de deschidere al turneului, ajuns la a zecea ediție, Argentina Jaguars (echipa A) au învins Namibia (locul 22) cu 30 - 10, marcând patru eseuri și obținând punctul de bonus ofensiv.

Turneul este extrem de important mai ales pentru România și Namibia, calificate la turneul final al Cupei Mondiale care începe pe 18 septembrie în Anglia, cu paticiparea a 20 de echipe.

Runda a II-a a World Rugby Nations Cup programează miercuri 17 iunie pe Stadionul Arcul de Triumf meciurile Argentina Jaguars - Spania ( de la 17 ora Bucureștiului) și România - Namibia (de la 20).