Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stade Francais câștigă titlul de campioni ai Franței la rugby

stade.jpg

Stade Francais
Jucătorii lui Stade Francais sărbătoresc o victorie surprinzătoare, dar meritată
Image source: 
www.rugbyrama.fr

Stade Francais a câștigat campionatul Franței la rugby, învingând pe Clermont Auvergne cu 12 - 6 în finala disputată pe Stade de France la nord de Paris în fața a 80000 de spectatori. Parizienii cuceresc titlul pentru a 14-a oară în istoria lor, în timp ce "Les Jaunards" - galbenii - își confirmă reputația de eterni secunzi, aceasta fiind a 11-a finală pierdută din cele 12 disputate în ultimul act al competiției din ultimii 80 de ani. 

Rugby: Clermont Auvergne - Stade Francais în finala campionatului FranțeiNu a fost un joc prea spectaculos, niciuna dintre echipe nu a marcat vreun eseu, dar pragmatismul și diciplina Stadiștilor, conduși în teren impecabil de căpitanul lor, italianul Sergio Parisse, au avut câștig de cauză. 

În timp ce greșelile Galbenilor, care plecau favoriți în acest meci, au fost taxate fără greș de mijlocașul la deschidere al parizienilor, sud-africanul Morne Steyn, care a transformat trei lovituri de pedeapsă, Clermont a reușit să schimbe tabela de marcaj doar cu două minute înainte de pauză prin omologul lui Steyn, Camille Lopez, care a redus scorul la 3 - 9.

După pauză, Galbenii au revenit în atac și înlocuitorul lui Lopez, australianul Brock James, a redus diferența în minutul 61 din lovitură de pedeapsă: 6 - 9, dar 10 minute mai târziu a ratat egalarea din același procedeu.

Eforturile lui Clermont de a reveni pe tabela de scor în ultimele 10 minute s-au dovedit zadarnice și în penultimul minut de joc Steyn a transformat a patra lovitură de pedeapsă, stabilind scorul final: Clermont 6 Stade Francais 12.

Înfrângerea pare să confirme blestemul Clermont, o echipă care practică un joc spectaculos, dar care se află la a șaptea finală de campionat al Franței în ultimii 21 de ani, timp în care a câștigat un singur titlu, în 2010.

În plus, Les Jaunards au pierdut și două finale ale Cupei Campionilor Europeni în 2013 și 2015, ambele împotriva lui RC Toulon, învinși și ei la rândul lor în semifinala campionatului Franței de Stade Francais, care iată, se dovedesc campioni merituoși.

Campionatul Franței este ultimul mare campionat european care se încheie, iar acum atenția se concentrează către Cupa Mondială, care începe în Anglia, în septembrie, cu participarea a 20 de echipe din lumea întreagă.

România face parte din grupa D, alături de Franța, Irlanda, Italia (condusă de același Parisse) și Canada.