Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Stejarii devin multicolori

morrison.jpg

Randall Morrison
Flankerul Randall Morrison a marcat unicul eseu pentru Stejari
Sursa imaginii: 
AFP Daniel Mihăilescu

În echipa națională de rugby a României – Stejarii - și-au făcut debutul primii jucători originari din emisfera sudică, cu prilejul turneului World Rugby Nations Cup, desfășurat la București pe Stadionul Arcul de Triumf. În meciul României împotriva Spaniei, scor 35 – 9, a debutat centrul sud-african, Jody Rose, care joacă la Timișoara Saracens, iar în meciul cu Namibia, scor 43 – 3, a debutat colegul său de club, flankerul sud- african, Randall Morrison. 

Ambii sunt eligibili să joace pentru România prin criteriul de rezidență, minimum trei ani într-o anumită țară, acceptat de World Rugby, forul mondial al jocului cu balonul oval.

Morrison a evoluat excelent împotriva Namibiei, marcând un eseu și terminând jocul însângerat la cap, urmare a angajamentului maxim și dăruirii de care a dat dovadă.

Imaginea flankerului timișorean bandajat la cap și ținându-se de piept de locul unde sunt însemnele Stejarilor după marcarea eseului său împotriva Namibiei este extrem de semnificativă, ca și prim planurile cu Morrison și Rose la intonarea imnului național al României înaintea meciurilor.

Cei doi sud-africani nu sunt primii străini care evoluează în naționala României, taloneurul georgian Otar Turașvili făcându-și debutul pentru Stejari în 2012 în meciul împotriva Uruguay-ului.

Turașvili, care a jucat la Constanța și la CSM Olimpia, s-a transferat la Colomiers în PROD2, liga a doua a Franței și are o rivalitate acerbă cu Andrei Rădoi, care s-a transferat recent la Timișoara Saracens, venind de la Ealing Trailfinders, promovată recent în English Championship, liga a doua a Angliei.

În meciul cu Namibia a jucat în partea a doua a meciului fundașul Stephen “Fane” Hihetah, de la Doncaster Knights din English Championship, care, deși născut la Londra dintr-un tată originar din Ghana și o mamă româncă, a ales să joace, după cum îi permit criteriile World Rugby, pentru România.

Mai sunt încă trei jucători – înaintașul linia a II-a sud, Johannes Van Heerden (Baia Mare), mijlocașul la deschidere neo-zeelandez, Michael Wiringi (Baia Mare) și centrul tongan Paula Kinikinilau (Timișoara Saracens) care au devenit eligibili și ar putea fi selecționați în lotul antrenat de galezul Lynn Howells, în perspectiva Cupei Mondiale din Anglia, care începe în septembrie, unde Stejarii fac parte din grupa D, alături de Franța, Irlanda, Italia și Canada.

Practică curentă

În Europa practica selecționării străinilor care devine eligibili prin rezidență sau naționalitatea părinților e curentă.

De pildă, în echipa Franței joacă sud africanii Scott Spedding și Rory Kockott, precum și fijianul Noa Nakaitaci.

În echipa Angliei sunt selecționați fijianul Semesa Rokoduguni și sud-africanul Brad Barritt.

Italia îi are în lot pe neo-zeelandezul Kelly Haimona și fijianul Samuela Vunisa.

Tomaso Allan din tată scoțian, a ales să joace pentru țara mamei lui, Italia, sud-africanul Justin Melck a fost selecționat de XV-le Germaniei, țara de origine a mamei sale, britanicul Craig Felston a ales să joace pentru țara unde s-au născut bunicii său în localitatea Tighina, azi Republica Moldova și exemplele are putea continua.

Aceste exemple nu includ jucătorii veniți în fragedă copilărie, cum ar fi centrul Manu Tuilagi (originar din Samoa), frații tongani Vunipola – pilierul Mako și numărul 8 Billy, toți trei internaționali englezi sau numărul 8 în Țara Galilor  tonganul Taulupe Faletau.

Pe alte continente, Japonia, țară care a făcut progrese însemnate, ajungând recent pe locul 10 în clasamentul World Rugby i care vo roganiza Cupa Mondială în 2019, are opt străini în lot, iar loturile Noii Zeelande și Australiei sunt pline de jucători de origine samoană, tongană sau fijiană, emigrați de tineri cu familiile lor în cele două țări.

Traficul nu este în sens unic însă, Samoa, Fiji și Tonga benficiază de aportul unor jucători din Noua Zeelandă sau Australia de origine din cele trei insule din Oceanul Pacfic, care de obicei realizează că nu au șanse să joace pentru All Black sau Wallabies.

Până acum politica îmbrățișată și de naționala României nu a întâlnit rezistență, cel puțin nu fățișă. Pe internet au apărut câteva comentarii care puneau la îndoială atragerea de jucători străini care ar putea fi în detrimentul românilor, prin neglijarea academiilor de copii și juniori.

Pe Stadionul Arcul de Triumf jucătorii străini din rândul Stejarilor au fost însă întâmpinați cu cea mai mare căldură.