Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România câștigă World Rugby Nations Cup pentru a treia oară

romania_jaguars.jpg

România 23 Argentina Jaguars 0
Ca întotdeauna, înaintarea Stejarilor și-a făcut datoria
Sursa imaginii: 
www.frr.ro

Echipa de rugby a României - Stejarii - a câștigat pentru a treia oară World Rugby Nations Cup, disputată la București și ajunsă la a zecea ediție. În meciul decisiv Stejarii au învins Aregentina Jaguars (echipa A formată numai din jucători din campionatul intern) cu 23 - 0, terminând turneul neînvinși și fără să primească niciun eseu. În primele două meciuri România a învins Spania cu 35 - 9 și Namibia cu 43 - 3. 

În ultimul meci Stejarii au dominat categoric pe înaintare, în condițiile unui teren alunecos și pe o ploaie continuă, obligându-i pe Jaguari să greșească repetat, mai ales în grămada ordonată.

În pofida dominării pe alocuri sufocante din prima jumătate, scorul a fost doar 7 - 0 la pauză, prin eseul marcat de pilierul Mihăiță Lazăr și transformat de centrul Florin Vlaicu. 

Lazăr, care joacă ca Castres în prima ligă a Franței, a pătruns în terenul de țintă de unul singur cu doi jucători în spate, după un maul de margine la cinci metri și a culcat balonul în pofida unei opoziții dârze.

După pauză, argentinienii au fost incapabili să facă față în grămada ordonată, fiind penalizați în mod repetat, iar Vlaicu a transformat trei dintre aceste penalități aducând scorul la 16 - 0.

Eseul al doilea și ultimul a venit tot dintr-o grămadă la cinci metri de terenul de țintă argentinian, când mijlocașul la grămadă Florin Surugiu a plecat pe partea închisă, a fentat pasa și a plonjat prin breșa creată în terenul de țintă, Vlaicu transformând eseul și stabilind scorul final România 23 Argentina Jaguars 0. 

De remarcat faptul că în acest meci și-a făcut debutul mijloașul la deschidere Michael Wiringi, de la Baia Mare, originar din Noua Zeelandă.

"Am așteptat trei ani acest meci", a declarat Wiringi la TVR, referindu-se la perioada de reședință necesară pentru un jucător străin ca să devină eligibil pentru țara respectvă.

Înaintea lui Wiringi au debutat în precedentele două meciuri doi sud-africani, centrul Jody Rose și flankerul Randall Morrison, ambii de la Timișoara Saracens, acesta din urmă marcând și un eseu împotriva Namibiei. Taloneur-ul georgian Otar Turașvili este deja titular pe acest post, el debutând pentru Stejari în 2012.

Jucătorul turneului a fost declarat fundașul Cătălin Fercu, din lotul campionilor Angliei, Saracens, probabil singurul jucător român de pe liniiile dinapoi competitiv pe plan internațional.

Stejarii au dominat categoric această ediție a World Rugby Nations Cup desfășurată cu trei luni înaintea Cupei Mondiale care începe în Anglia, acolo unde vor trebui să înfrunte în grupa preliminară D Franța, Irlanda, Italia și Canada.

De aceea, această victorie de pe Stadionul Arcul de Triumf trebuie pusă în perspectivă. Jaguarii argentinieni s-au prezentat extrem de modest, Namibia, deși calificată la Cupa Mondială e pe locul 22 în clasamentul mondial, iar Spania pe locul 20, valoarea turneului de anul acesta fiind dintre cele mai scăzute în istoria de nouă ani a competiției.

Stejarii au arătat din nou tradiționala forță a pachetului de înaintare și o disciplină exemplară în apărare reușind să nu primească niciun eseu în trei meciuri, dar toate acestea nu sunt de ajuns dacă se dorește o evoluție de calitate la Cupa Mondială și mai ales obținerea unor rezultate pozitive în compania unor echipe mult superioare celor prezente la București în ultima săptămână.