Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței: Un careu de ași în luptă pentru victorie

patru_favoriti.jpg

Nibali, Froome, Contador, Quintana
Vincenzo Nibali, Chris Froome, Alberto Contador și Nairo Quintana (de la stânga la dreapta) sunt favoriți la victoria finală în Turul Franței
Sursa imaginii: 
www.letour.fr

Sâmbătă începe cea de-a 102-a ediție a Turului Franței, în care favoriți sunt trei foști câștigători - italianul Vincenzo Nibali (2014), britanicul Chris Froome (2013), spaniolul Alberto Contador (2007, 2009), precum și columbianul Nairo Quintana (al doilea în clasamentul general în 2013). Marea Buclă, cum mai este numit Turul Franței, este cea mai populară competiție sportivă anuală din lume, difuzată la televiziune în 190 de țări și urmărită de o audiență cumulată pe parcursul celor trei săptămâni de cursă de 3,5 miliarde de oameni.

Startul se dă anul acesta în localitatea Utrecht, din Olanda, unde va avea loc etapa prolog, contra-cronometru individual pe 13,8 kilometri, care va da cursei primul lider, ce va îmbrăca la startul de a doua zi tricoul galben de lider al clasamentului general. 

Cursa va avea 21 de etape însumând 3358 de kilometri, cu două zile de odihnă. În program figurează șapte etape de munte înalt (trei în Pirinei, patru în Alpi), dintre care șase cu sosire la vârf, cinci etape de munte moderat, o etapă contra-cronometru e echipe și restul etape de plat, cu sosirea tradițională la Paris pe Champs Elysees, duminică 26 iulie.

Pentru prima oară după foarte multă vreme, în afară de etapa prolog nu mai figurează în program o altă etapă contracronometru individual.

Parcursul extrem de muntos pare să avantajeze cățărători precum Quintana sau Contador (căștigător al Turului Italiei- Il Giro - în luna mai), iar Froome, și el foarte bun pe munte, ar putea fi dezavantajat de absența unui contra-cronometru pe distanță mai lungă. 

Invingătorul de anul trecut, Nibali, recent câștigător al campionatului Italiei pe șosea, beneficiază de aportul unei echipei foarte solide - Astana din Kazahstan - care poate câștiga timp la contra-cronometru pe echipe și care îl va sprijini eficient pe munte.

Froome, care recent a câștigat Trofeul Dauphine Libere unde l-a distanțat pe munte pe Nibali, este foarte tenace, mai ales în ascensiunile finale, dar echipa sa Team Sky ridică semne de întrebare cu privire la competitivitate pe munte, acolo unde liderul are nevoie de sprijin.

Contador și-a dovedit din nou valoarea în recent încheiatul Giro și va beneficia de un sprijin de calitate în echipa Tinkoff Saxo Bank, mai ales în persoana polonezului Rafal Majka, câștigător al tricoului alb cu buline roșii al celui mai bun cățărător în 2014, și al cehului Roman Kreuziger, pe pantele din Pirinei și Alpi, acolo unde se va decide soarta Marii Bucle.

Micuțul Quintana (1,67m) a fost foarte discret în ultimele luni, pregătindu-se la altitudine în regiunea sa natală - Boyaca - la o altitudine de 2800 de metri.

La startul de la Utrecht se vor alinia 22 de echipe de marcă, cu câte nouă alergători fiecare, în total198 de cicliști. Pentru prima oară la start va figura și o echip sud-africană - MTN Qhubeka - în care vor figura și doi cicliști din Eritrea, semn al globalizării tot mai marcate a acestui sport.