Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței: Chris Froome în frunte după prima săptămână de cursă

froome.jpg

Chris Froome
Chris Froome a controlat cursa în prima sa treime, distanțându-și rivalii înaintea etapelor de munte
Sursa imaginii: 
www.teamsky.com

Britanicul Chris Froome conduce după prima săptămână de cursă în clasamentul general individual al Turului Franței, cea mai prestigioasă competiție ciclistă a lumii și competiția sportivă urmărită de cel mai numeros public în fiecare an. Froome, care a mai câștigat Marea Buclă în 2013, are un avans de doar 12 secunde în clasament față de al doilea clasat, americanul Tejay Van Garderen. 

În ambele etape cu sosire într-o ascensiune medie pe distanță scurtă, etapa a 3-a - Mur de Huy și etapa a 9-a - Mur de Bretagne, Froome, care este în vârstă de 30 de ani și e născut în capitala Keniei, Nairobi, a câștigat timp sau în cel mai rău caz a făcut joc egal cu principalii săi rivali. 

Tricoul galben a controlat cursa fără prea multe dificultăți, cu ajutorul echipei sale Team Sky, care l-a protejat, inclusiv de căzături de care nu au reușit să scape Van Garderen, Contador, Quintana și Nibali.

În etapa de duminică, contracronometru pe echipe în Bretania între Vannes și Plumelec, disputată pe un parcurs vălurit de 28 km, a învins BMC (echipa lui Van Garderen) urmată la numai o secundă de Team Sky, Movistar (Quintana) la patru secunde, Tinkoff-Saxo (Contador) la 28" și Astana (Nibali) la 35".

Luni este zi de odihnă, cursa reluându-se marți când se desfășoară prima etapă din Munții Pirinei, lungă de 167km între Tarbes și La Pierre Saint Martin, situată la altitudinea de 1610m, la capătul unei ascensiuni de 22km cu gradient mediu de 7,4%.

În cele două zile care urmează vor avea loc alte două etape în Pirinei cu sosire la vârf, după care se va cunoaște mai clar ierarhia și raportul de forțe dintre favoriți. 

Este posibil însă ca Pirineii să nu-i poată departaja definitiv pe lideri și atunci acest rol de arbitru va reveni în cea de a treia și ultima săptămână Munților Alpi unde vor avea loc numai puțin de patru etape de munte, câștigătorul urmând a fi confirmat pe serpentinele de pe Alpe d'Huez, cea mai renumită ascensiune a ciclismului mondial, în ajunul sosirii la Paris pe Champs Elysees, duminică 26 iulie.

În celelalte clasamente conduc slovacul Peter Sagan (sprinteri -tricoul verde - și tineri sub 26 de ani - tricolul alb), eritreanul Daniel Teklehaimanot (cățărători - tricoul alb cu buline roșii) și BMC (echipe).

Turul Franței este difuzat în direct la televiziune în 190 de țări, cu o audiență estimată în trei săptămâni la 3,5 miliarde de persoane și alte zeci de milioane pe marginea șoselelor pe unde trece caravana ciclistă. Este competiția anuală cea mai urmărită, fiind depășită doar o dată la patru ani de Jocurile Olimpice și de Cupa Mondială la fotbal.