Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chris Froome, lider al Turului Franței: "Nu sunt un trișor"

froome_doping.jpg

Chris Froome la controlul anti-dopaj
Chris Froome aleargă Turul Franței într-o atmosferă de suspiciune privind un presupus dopaj
Sursa imaginii: 
www.gazettenet.com

Liderul clasamentului general individual al Turului Franței, ciclistul britanic Chris Froome, a respins categoric insinuările că s-ar dopa, făcute de unii comentatori sportivi după ce și-a devansat net adversarii în a doua săptămână de cursă în Munții Pirinei. Froome a denunțat iresponsabilitatea acelora care fac astfel de afirmații, care incită publicul împotriva sa și a echipei sale Team Sky. 

 

Purtătorul tricoului galben de lider a declarat presei că în cursul etapei a 14-a disputată sâmbătă 18 iulie între Valence și Mende un spectator l-a stropit cu o cană plină cu urină și i-a strigat "Trișorule!".

Incidentul a avut loc chiar în cursul etapei în care președintele Franței, Francois Hollande, a asistat la o parte a cursei din mașina directorului general al Turului, Christian Prudhomme.

Prudhomme a condamnat astfel de comportamente, adăugând însă că imensa majoritate a spectatorilor de pe șosele au o atitudine corectă față de cicliști.

Nu a fost însă singurul atac a cărei țintă au fost cicliștii echipei Team Sky: în etapa a 10-a - prima din Pirinei - încheiată la La Pierre Saint Martin după o ascensiune extrem de dificilă lungă de 15 km, coechipierul lui Froome, Richie Porte a încasat un pumn în coaste de la un spectator. 

Această etapă, câștigată de Froome în care și-a distanțat toți adversarii la cel puțin un minut, după o demaraj sec lansat la 6 km de sosire, a declanșat comentariile insinuante. 

Fostul campion al Franței, Laurent Jalabert, comentând pe France Television, se declara uimit de cadența fenomenală a lui Froome în această ascensiune - 110 tururi de pedală, insinuând că este ceva suspect.

Alt fost ciclist francez, Cedric Vasseur, spunea pe același canal, că bicicletele folosite de Team Sky ar trebui verificate, declarându-se modul în care pedalează cicliștii săi (pe lângă Froome, Porte s-a clasat al doilea la La Pierre Saint Martin, iar Geraint Thomas al cincilea).

Froome a replicat că insinuările lui Jalabert și Vasseur sunt pline de tupeu, dat fiind trecutul celor doi: primul a fost demascat ca pozitiv la un control anti-doping retroactiv, iar cel de-al doilea suspendat în 2004 de la participarea în Turul Franței pe motiv de dopaj.

Umbra lui Armstrong

Echipa Team Sky a fost suspectată și din cauza faptului că pentru cei nouă cicliști ai săi are o caravană de nu mai puțin de 31 de vehicule. 

Într-un interviu cu duminicalul Sunday Times, Froome respinge toate acuzațiile ce i se aduc lui și echipei:

"Cred că lumea ne acuză prea repede. Nu știu dacă e pentru faptul că e o echipă relativ nouă și care a avut o anumită aroganță spunând că va câștiga Turul în următorii cinci ani, iar noi am câștigat deja de două ori", spune Froome.  

Cel care l-a intervievat pe actualul lider al Turul Franței este jurnalistul David Walsh, nimeni altul decât cel care l-a demascat pe americanul Lance Armstrong, descalificat de la cele șapte victorii consecutive în Turul Franței între 1999 și 2005 pe motiv de dopaj.

Walsh susține că nu are motive să-l suspecteze pe Froome de dopaj, dar atmosfera post Armstrong este una de suspiciune generalizată. 

"Sigur că sunt cicliști care încă se dopează. Mai sunt teste pozitive, dar azi acestea sunt o minoritate", afirmă Froome.

Cu o săptămână înaintea sosirii la Paris pe Champs Elysess, Froome are un avans de 3'10" față de al doilea clasat, columbianul Nairo Quintana, și 3'32" față de al treilea clasat, americanul Tejay Van Garderen.

Luni caravana intră în Alpi, unde se va decide soarta competiției, sâmbătă, în ajunul finalului de la Paris având loc o etapă decisivă ce se va încheia la Alpe d'Huez, după cea mai faimoasă ascensiune a ciclismului mondial.