Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandal în atletismul mondial: suspiciuni de dopaj printre sute de sportivi de elită

Agenţia Mondială Antidoping a anunţat, pe site-ul oficial, că o comisie independentă va desfăşura o anchetă cu privire la suspiciunile de dopaj din atletismul  mondial. Anunţul vine în urma dezvăluirilor făcute de postul de televiziune ARD şi de publicația The Sunday Times.

"Având în vedere natura acuzaţiilor, situaţia va fi anchetată de Comisia Independentă a Agenţiei Mondiale Antidoping. Aceste acuzaţii necesită o analiză atentă pentru a se stabili dacă au existat încălcări ale Codului Antidoping şi dacă s-a întâmplat acest lucru cum trebuie să acţioneze agentia şi/sau alte foruri", a precizat preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping.

Suspiciuni cu privire la numeroşi atleţi care au câştigat medalii în perioada 2001-2012 au apărut după ce in presa au apărut informatii cu privire la rezultatele a 12.000 de teste de sânge. Suspiciunile vizeaza în special sportivi ruşi şi kenyeni, se arata in documentele ce aparţin Federaţiei Internaţionale de Atletism. Cele 12.000 de teste de sânge au fost făcute unui număr de 5.000 de sportivi.

Potrivit unor experţi consultaţi de BBC, documentele arată că o treime din medaliile din probele de anduranţă de la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale din perioada 2001-2012 au fost câştigate de atleţi ale căror teste au avut rezultate suspecte.

Este vorba de 146 de medalii, dintre care 55 de aur, şi niciunui sportiv cu astfel de rezultate suspecte nu i s-a retras medalia. La peste 800 de sportivi testele de sânge au avut rezultate cel puţin anormale sau care sugerează că atleţii respectivi s-au dopat.

Zece medalii de la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, au fost câştigate de sportivi cu rezultate suspecte la testele antidoping. La unele finale, toţi cei trei atleţi de pe podium au avut rezultate care ridicau semne de intrebare la testele de sânge. Peste 80 la sută din medaliile ce au revenit Rusiei au fost câştigate de atleţi cu rezultate dubioase, iar în cazul Kenyei 18 sportivi cu rezultate suspecte la teste au câştigat medalii.

Rusia, prin vocea ministrului sportului, spune ca problema tine de sistemul international de atletism, sportivii rusi se supun la teste antipogind si respecta regulile internationale.

Kenya, la rândul ei, consideră dezvălurile suspecte și a demarat propria anchetă.

Autoritatile keniene nu și-au ascuns însă iritarea: dezvăluirile vin exact în ziua în care se anunța componența delegației care va reprezenta Kenya la Campionatele Mondiale de Atletism de la Beijing, care încep pe 22 august.

Practic, toată lumea așteaptă acum clarificări de la Federația Internațională de Atletism.

Federația arată într-un comunicat că este conștientă de acuzațiile serioase ce i se aduc programului antidoping.

Dezvăluirile se bazează pe date medicale obținute fără consimțământ, prin urmare Federația va pregăti un răspuns, rezervându-și dreptul de a lua măsuri pentru a-i proteja pe atleți, dar și imaginea Federației, se arată într-un comunicat.

La rândul său, președintele Asociației Europene de Atletism,  aflat la Pitești la Campionatele Balcanice, spune într-un comunicat că "acuzațiile de dopaj stârnesc o profundă îngrijorare. Aceste dezvăluiri arată că trebuie să facem mult pentru ca atletismul să fie liber de dopaj, corect și curat" mai spune președintele Asociației Europene de Atletism.