Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cupa Mondială la Rugby 2015 - știri pe scurt - Irlanda locul 2 mondial

Irlanda - Țara Galilor

Pe 18 septembrie începe în Anglia Cupa Mondială la rugby (RWC), la care participă 20 de echipe naționale între care și România. Această rubrică prezintă știri pe scurt despre echipele participante. 

  • După meciurile de sâmbătă dintre primele clasate în ierarhia mondială stabilită de World Rugby, Irlanda, care a învins Țara Gallor la Cardiff cu 35 – 21, a urcat pe poziția a doua, cea mai ridicată din istoria sa, în timp ce Australia care a învins Noua Zeelandă (care rămâne lideră a clasamentului) cu 27 – 19 a urcat pe poziția a treia. Anglia este a patra, în timp ce Africa de Sud, care a pierdut pe teren propriu în fața Argentinei cu 25 – 37 a căzut de pe locul 2 pe 5, iar Țara Galilor este pe locul 6. Franța și Argentina rămân pe locurile 7, respectiv 8, în timp ce România este pe locul 17. Namibia, care învins Kenya cu 46 - 13, urcă pe locul 20.
  • Pentru echipa Africii de Sud – Springboks – o nenorocire nu vine singură: nu numai că au pierdut pentru prima oară în istorie un meci împotriva Argentinei, dar în cursul partidei de la Durban s-au accidentat trei jucători: căpitanul echipei, centrul Jean de Villiers, de abia revenit după o absență de opt luni și-a fracturat maxilarul și nu va putea juca timp de patru la șase săptămâni, flankerul Marcell Coetzee a făcut o entorsă de ligamente la genchi și este indisponibil pe trei săptămâni, iar fundașul Willie le Roux are o contuzie la gleznă și urmează să facă un scan pentru a se vedea cât de gravă e accidentarea. Cei trei accidentați se adaugă altor patru - Jannie du Plessis, Coenie Oosthuizen, Francois Louw and Duane Vermeulen, ceea ce îi dă mari dureri de cap antrenorului principal al Springboks, Heineke Meyer.
  • Doi jucători celebri ai echipei Noii Zeelande – All Blacks – căpitanul echipei, fankerul Richie McCaw și mijlocașul la deschidere Dan Carter au stabilit noi recorduri în timpul partidei pierdute la Sydney împotriva Australiei. În vârstă de 34 de ani, McCaw a egalat numărul record de meciuri test deținut de irlandezul Brian O’Driscoll (retras acum din activitate) – 141 – și a stabilit un nou record de meciuri în calitate de căpitan al echipei – 104. Carter, în vârstă de 33 de ani, a marcat de trei ori din lovitură de pedeapsă sâmbătă și a ajuns la 1500 de puncte marcate în cele 105 meciuri internaționale pe care le-a jucat, mult înaintea englezului Jonny Wilkinson (acum retras din activitate) – 1246. Următorul jucător activ este sud-africanul Morne Steyn, cu 688.
  • Compania Heineken va avea exclusivitate pe cele 13 stadioane unde vor avea loc meciurile Cupei Mondiale și pe o rază de 500 de metri de aceste stadioane pentru vânzarea de bere, ca parte a unui acord de sponzorizare bănuit a fi în valoare de 20 de milioane de lire sterline (125 milioane  RON). În zona de 500 de metri vor avea dreptul la publicitate doar sponsorii oficiali ai RWC – care includ pe lângă Heineken, pe Land Rover, Coca Cola sau Mastercard. Experții se așteaptă ca veniturile RWC să depășească pentru prima oară 1 miliard de dolari, iar profiturile 250 de milioane de dolari.
  • Sâmbătă 15 august au loc meciuri teste între cele mai puternice echipe ale lumii – Noua Zeelandă va încerca să se revanșeze în fața Australiei pe teren propriu, iar Africa de Sud va încerca să se reabiliteze în revanșa disputată în deplasare împotriva Argentinei. Iralnda va întâlni la Dublin pe Aviva Stadium Scoția, în timp ce Anglia va juca cu Franța pe Twickenham la Londra.