Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cupa Mondială la Rugby 2015 - știri pe scurt - Stejarii meci de pregătire în Anglia

romania_rugby.jpg

Echipa de rugby a României
Stejarii își încep turneul de pregătire în Marea Britanie cu un meci împotriva lui Leeds Carnegie din liga a II-a a Angliei
Sursa imaginii: 
www.frr.ro

Pe 18 septembrie începe în Anglia Cupa Mondială la rugby (RWC), la care participă 20 de echipe naționale între care și România. Echipele sunt împărțite în patru grupe preliminare, în care se joacă fiecare cu fiecare și primele două din fiecare grupă se califică pentru sferturile de finală. Această rubrică prezintă știri pe scurt despre echipele participante. 

  • Echipa României - Stejarii - joacă primul meci de pregătire pentru Cupa Mondială (RWC) vineri 14 august la Leeds cu Yorkshire Carnegie, din English Championship, liga a doua a Campionatului Angliei. Meciul începe la ora 17:30 ora locală (19:30 la București). O săptămână mai târziu - 21 august - Stejarii vor juca cu Edinburgh Rugby, din Guinness Premiership, competiția care reunește cel mai bune selecționate regionale din Irlanda, Scoția, Țara Galilor și Italia. Tricolorii cu frunză de stejar (clasați pe locul 17 în ierarhia World Rugby) își vor încheia pregătirea pe 5 septembrie cu un meci test împotriva naționalei Tonga (locul 10) pe Stadionul Arcul de Triumf din București. România face parte din grupa D, alături de Irlanda, Franța, Italia și Canada. Primul meci, împotriva Irlandei, va avea loc pe 27 septembrie pe Stadionul Wembley din Londra.

 

  • Anglia va trimite în teren pentru meciul cu Franța de sâmbătă la Londra un XV experimental, cu trei debutanți și numeroși jucători care în general nu figurează ca titulari sau chiar ca rezerve. Vor debuta perechea de centri Sam Burgess și Henry Slade și flankerul Callum Clark. Folosirea lui Burgess la numărul 12 a stârnit critici intense, el având o experiență de numai un an la jocul în XV, venind din rugby league - jocul în 13. Cu atât mai mult cu cât la echipa de club el joacă pe post de flanker pe partea închisă. Burgess are fizic de flanker - 1,96m și 116kg și nu are nici finețea cu balonul în mână, nici jocul de picior necesare în rugby-ul de azi pentru un centru interior, care adeseori operează ca un al doilea mijlocaș la deschidere. Opțiunea antrenorului Stuart Lancaster pare cu atât mai de neînțeles cu cât atunci când a redus lotul de la 47 la 39 de jucători el a renunța la Kyle Eastmond, colegul lui Burgess la Bath Rugby, unde este titularul tricoului cu numărul 12! După partida revanșă cu Franța din 22 august, Lancaster va reduce lotul la cei 31 de jucători la care are dreptul la Cupa Mondială.

 

  • Samoa și-a anunțat deja lotul de 31 printre care se numără cei trei frați Pisi - Tusi, mijlocaș la deschidere, George, centru și Ken, aripă. Prezenți sunt și frații Tuilagi - Alesana, aripă și Vavae, flanker. În schimb lipsesc cei doi frați pilieri Johnston, Census retras din activitate pentru a se dedica echipei sale de club Toulouse, și James, care a devenit recent campion al Angliei cu Saracens, accidentat. Samoa, care a pierdut recent finala Campionatului Pacificului (29 - 39) cu Fiji, joacă în grupa B alături de Africa de Sud, Scoția, Japonia și Statele Unite și este actualmente pe poziția 11 în ierarhia mondială.