Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cupa Mondială la Rugby 2015 - știri pe scurt - Un pilier de 144kg

Uini Atonio

Pe 18 septembrie începe în Anglia Cupa Mondială la rugby (RWC), la care participă 20 de echipe naționale între care și România. Echipele sunt împărțite în patru grupe preliminare, în care se joacă fiecare cu fiecare și primele două din fiecare grupă se califică pentru sferturile de finală. Această rubrică prezintă știri pe scurt despre echipele participante. 

  • Echipa Franței va număra trei jucători străini eligibili prin criteriul rezidenței în lotul de 25 care va face deplasarea la Londra pentru meciul de pregătire cu Anglia: fundașul Scott Spedding, mijlocașul la grămadă Rory Kockott – ambii sud-africani – și pilierul Uini Atonio, născut în Noua Zeelandă din părinți samoani. Acesta din urmă, la ora actuală cel mai greu jucător de rugby din lume – 144kg (a slăbit 6kg din iarnă de la Turneul celor Șase Națiuni) a sosit în Franța acum patru ani, în 2011, anul în care Noua Zeelandă a învins Franța în finala Cupei Mondiale cu 8 – 7. El declara cotidianului l’Equipe că nici nu visa ca în 2015 să joace în echipa Franței, poate cel mult în naționala Samoa. Concurența este însă foarte dură și Atonio se luptă cu Nicolas Mas și Rabah Slimani pentru tricoul cu numărul 3, în final vor rămâne oar doi pilieri dreapta în lot. Sâmbătă 22 august are loc partida retur Franța – Anglia pe Stade de France la Paris, iar a doua zi se așteaptă ca antrenorul Philippe Saint Andre să anunțe lotul de 31 pentru Cupa Mondială (RWC), unde Franța este în grupa D cu Irlanda, Italia, România și Canada. Ultimul meci de pregătire va avea loc tot pe Stade de France, pe 5 spetembrie împotriva Scoției.
  • Antrenorul Africii de Sud, Heineke Meyer a făcut apel la mai mulți veterani pentru partida împotriva Argentinei de sâmbătă, după înfrângerea de săptămâna trecută în fața Pumas, chiar pe teren propriu, prima din istoria partidelor dintre cele două echipe. Springboks vor fi  conduși în teren de Victor Matfield, acum în vârstă de 38 de ani, iar dintre jucătorii din Europa au fost convocați fundașul Zane Kirchner de la Leinster, mijlocașul la grămadă Ruan Pienaar Ulster și taloneur-ul Schalk Brits de la Saracens.
  • Proaspăta campioană a Pacificului, Fiji (locul 9 în ierarhia mondială) a anunțat cei 38 de pre-selecționați dintre care vor rămâne doar 31 pentru RWC, unde insularii sunt în grupa “morții”, alături de Australia, Anglia, Țara Galilor și Uruguay. Majoritatea jucătorilor evoluează la echipe din Europa în frunte cu linia a II-a Leone Nakarawa și mijlocașul la grămadă Nikola Matawalu – ambii de la campioana Guinness Premiership – Liga Celto-Italiană, Glasgow Warriors, centrul Viriniki Goneva de la Leicester Tigers, fundașul Josh Matavesi de la Swansea Ospreys sau aripa Asaeli Tikoirotuma de la Harlequins. În lot figurează și pilierul Manasa Saulo de la Timișoara Saracens și flankerul Malakai Ravulo, de la Steaua, care anul trecut a evoluat la Farul Constanța, echipă ce s-a desființat înaintea începerii Super Ligii CEC Bank de anul acesta. Vedeta echipei este aripa Nemani Nadolo, care joacă în Noua Zeelandă și are 1,96m și 126kg.