Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cupa Mondială la Rugby 2015 - știri pe scurt - All Blacks încântători

Noua Zeelandă a câștigat Cupa Bledisloe

Pe 18 septembrie începe în Anglia Cupa Mondială la rugby (RWC), la care participă 20 de echipe naționale între care și România. Echipele sunt împărțite în patru grupe preliminare, în care se joacă fiecare cu fiecare și primele două din fiecare grupă se califică pentru sferturile de finală. Această rubrică prezintă știri pe scurt despre echipele participante.

  • Noua Zeelandă a învins Australia cu 41 – 13 la Auckland și a câștigat Cupa Bledisloe ce se atribuie anual învingătoarei dublei manșe între cele două mari echipe de la Antipozi. All Blacks s-au revanșat net față de înfrângerea suferită sâmbăta trecută la Sydney, 19 – 27 în fața Wallabies, și au arătat de ce sunt în continuare favoriți la câștigarea Cupei Mondiale la rugby. All Blacks au marcat cinci eseuri (Dane Coles, penalizare, Ma'a Nonu 2, Conrad Smith), toate transformate de mijlocașul la deschidere Dan Carter, care a adăugat și două lovituri de pedeapsă, ajungând la 1516 puncte marcate în meciuri intenaționale, nou record, după cum și căpitanul All Blacks, flankerul Richie McCaw, a stabilit două noi recorduri, 142 de meciuri internaționale dintre care 105 în calitate de căpitan. Wallabies au marcat un singur eseu, prin fundașul Israel Folau care a recuperat un șut înalt și a marcat după o cursă de 50 de metri, eseu transformat de mijlocașul la grămadă Nic White. Controversatul mijlocaș la deschidere Quade Cooper a transformat două lovituri de pedeapsă după care a primit un cartonaș galben prentru un placaj înalt, fază la care arbitrul a acordat și eseu de penalizare. În cele 10 minute de eliminare ale lui Cooper, care este neo-zeelandez de origine și a fost fluierat de spectatori ori de câte ori atingea balonul, Wallabies au mai primit două eseuri. All Blacks au fost pe alocuri strălucitori, cu taloneurul Dane Coles marcând un eseu de centru, cu Richie McCaw magistral în dirijarea pachetului de înaintași, Dan Carter magicianul care creează eseuri din nimic și perechea de centri Ma’a Nonu – Conrad Smith (care și ei au stabilit un record mondial de apariții în tandem la 12 – 13, 57) de neoprit.
  • Antrenorul Brian Redpath s-a declarat "rezonabil de mulțumit" de evoluția echipei sale, Yorkshire Carnegie, din English Championship - liga a doua a campionatului Angliei - după egalul 10 - 10 cu naționala României de pe stadionul Headingley de la Leeds, meci disputat vineri seara. "A fost pe alocuri haotic, dar condițiile n-au fost ușoare iar ei sunt o echipă mare." a spus Redpath. Stejarii au condus cu 3 - 0 și 10 - 3, prin eseul lui Randall Morrisson, transformat de Florin Vlaicu, care a adăugat și o lovitură de pedeapsă, dar au fost egalați cu 10 minute înainte de final, prin eseul lui James Fiztpatrick, transformat de Harry Leonard, cel care punctase și din lovitură de pedeapsă. "Am primit un eseu, dar în rest totul a fost în regulă și e nevoie să fim ceva mai controlați în ceea ce întreprindem", a mai spus Redpath. Următorul meci de pregătire al Stejarilor are loc vineri, împotriva lui Edinburgh Rugby din Guinness Premiership, Liga Celto-Italiană.