Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Seb Coe ales șef al atletismului mondial într-un moment de cumpănă

Sebastian Coe a fost ales președinte al IAAF

Fostul semifondist britanic Sebastian Coe a fost ales președinte al Federației Internaționale de Atletism (IAAF), învingându-l în votul de la Congresul IAAF de la Beijing pe contra-candidatul său, fostul mare săritor cu prăjina din Ucraina, Serghei Bubka. Coe este confrutat cu o situație fără precedent în atletismul mondial, în care acuzațiile de dopaj pe scară largă subminează credibilitatea sportului olimpic numărul unu.

Coe, în vârstă de 58 de ani, a primit 115 voturi față de 92 câte a primit Bubka, din totalul de 214 membri, care fac din IAAF forul mondial cu cei mai mulți membri, FIFA având 209. 

Noul președinte îi succedă senegalezului Lamin Diack, care a condus atletismul mondial în ultimii 16 ani, care l-a felicitat și a spus că sportul acesta este în mâini sigure. 

Alegerea sa a fost salutată aproape unanim, inclusiv de președintele Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), Craig Reedie, care s-a referit la planurile lui Coe de a proteja drepturile atleților curați. 

Nimeni nu contestă că lupta împotriva dopajului este prima prioritate a noului președinte IAAF. În cursul lunii august ziarul Sunday Times de la Londra și canalul TV ARD din Germania au dezvăluit amploarea dopajului în atletismul internațional intrând în posesia unor rezultate ale testelor de sânge de la peste 5000 de atleți efectuate la competiții de vârf între 2001 și 2012. 

Deocamdată, semifondistei Asli Cakir Alptekin din Turcia i s-a retras titlul olimpic la 1500m obținut la Londra, ea fiind suspendată pe opt ani, ca urmare a confirmării unui test pozitiv, dar este cert că vor mai urma și alții.  

Prima reacție a lui Coe a fost să spună că aceste informații constituie o declarație de război împotriva sportului său. El a promis crearea unei comisii independente care să investigheze aceste acuzații în primele 100 de zile ale mandatului său de patru ani. 

Anti-dopaj prioritar

Noul președinte nu are la dispoziție prea mult timp, dat fiind că pe 22 august la Beijing încep campionatele mondiale de atletism, iar anul viitor au loc la Rio de Janeiro Jocurile Olimpice, unde atletismul deține poziția numărul unu între celelalte sporturi. 

Recent, câștigătorul Turului Franței, Chris Froome spunea că atletismul trebuie să se inspire din ciclism - care a devenit cel mai testat sport - și să investească mai mult în lupta anti-dopaj.

Coe are toate atu-urile pentru noua sa funcție: este un fost semfondist de elită, care a câștigat de două ori medalia olimpică de aur la 1500m, în 1980 și 1984 și a deținut recorduri mondiale în proba de 800m (recordul său la această probă din 1981 - 1'41"73/100 rezistând timp de 16 ani), 1500m și o milă.

El are o experiență vastă de organizator sportiv, fiind președintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Londra din 2012 și este un politician cu experiență, fiind deputat în Camera Comunelor din partea Partidului Conservator între 1992 și 1997 și membru al Camerei Lorzilor începând cu anul 2000. 

Noul șef al atletismului mondial va trebui să-și folosească din plin calitățile și experiența pentru a curăța cel mai răspândit sport de pe planetă de flagelul dopajului, care riscă să eclipseze ciclismul și de o corupție insidioasă care, deși nu e de nivelul celei din fotbal riscă să afecteze grav credibilitatea acestui sport.

 
Relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ