Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cupa Mondială la Rugby 2015 - știri pe scurt - Franța se revanșează

michalak.jpg

Frederic Michalak
Frederic Michalak a marcat 17 din cele 25 de puncte ale echipei sale
Image source: 
http://www.rugbyworldcup.com

Pe 18 septembrie începe în Anglia Cupa Mondială la rugby (RWC), la care participă 20 de echipe naționale între care și România. Echipele sunt împărțite în patru grupe preliminare, în care se joacă fiecare cu fiecare și primele două din fiecare grupă se califică pentru sferturile de finală. Această rubrică prezintă știri pe scurt despre echipele participante.

  • Franța s-a revanșat față de înfrângerea din săptămâna precedentă învingând Anglia cu 25 - 20 e Stade de France la Paris în fața a 80000 de spectatori. Diferența - cinci puncte, identică cu cea din meciul anterior de pe Twickenham, de la Londra, 14 - 19 - nu reflectă însă situația reală de pe teren unde XV-le Cocoșului Galic a dominat pe alocuri zdrobitor, conducând cu 25 - 6 până cu 10 minute înainte de final. Francezii au monopolizat practic balonul pe înaintare în prima oră de joc, obligând Anglia să comită greșeli care au fost penalizate de arbitru și convertite în puncte de mijlocașul la deschidere Frederic Michalak (de cinci ori) și de fundașul Scott Spedding. Aripa Yann Huget a marcat un eseu spectaculos, după ce a valsat prin apărarea engleză, iar Michalak a transformat eseul, ajungând la 394 de puncte marcate pentru Franța în cei 14 ani de la debut, cel mai prolific marcator în istorie dintre tricolorii francezi. Englezii au marcat două eseuri în ultimele minute prin Danny Cipriani și Jonathan Joseph, ambele transformate de mijlocașul la deschidere George Ford, care a transformat și două lovituri de pedeapsă. Antrenorul Angliei, Stuart Lancaster, are toate motivele să fie îngrijorat, dat fiind faptul că echipa trimisă în teren este foarte aproape de cel mai valoros XV cu care se pregătește să inaugureze RWC pe 18 septembrie împotriva Fiji.
  • Scoția a pus capăt unei serii de șase înfrângeri consecutive anul acesta învingând Italia la Torino cu 16 - 12, după un meci slab, dominat de înaintarea Azzurilor. Eseul victoriei a fost marcat de mijlocașul la grămadă de rezervă, Henry Pyrgos, cu cinci minute înainte de final după un contra-atac de 50 de metri, eseu transformat de mijlocașul la deschidere Duncan Weir, care a adăugat și trei lovituri de pedeapsă. Punctele italienilor (care fac parte la RWC din grupa D, alături de România, Franța, Irlanda și Canada) au fost marcate din lovituri de pedeapsă de Gonzalo Garcia și Tomaso Allan (de trei ori) - acesta din urmă având un tată scoțian și o mamă italiană și alegând să joace pentru Azzuri. 
  • Canada - a treia viitoare adversară a României de la RWC care a jucat la sfârșitul săptămânii, a pierdut al șaptelea meci test consecutiv - 23 - 41 împotriva Statelor Unite la Ottawa, a doua înfrângere a Arțarilor în fața Vulturilor în trei săptămâni. Scorul la eseuri a fost 3 - 5, un eseu fiind marcate de centrul Andrew Suniula, care evoluează în Super Liga CEC Bank, la CSM Olimpia București. 
  • Japonia a învins Uruguay la Tokio cu 30 - 8. Florile de cireș au marcat trei eseuri prin numărul 8, Hendrik Tui (două) și taloneurul Shota Horie, fundașul Ayumu Goromaru (cel mai prolific marcator internațonal japonez) a adăgat 15 puncte din trei transformări și trei lovituri de pedeapsă, în timp ce Los Teros au marcat un eseu prin aripa Jeronimo Etcheverry Cavanna și o lovitură de pedeapsă prin mijlocașul la deschidere Felipe Berchesi.
  • După rezultatele de la sfârșitul săptămânii Africa de Sud a urcat pe poziția a patra în clasamentul World Rugby în locul Angliei, făcând rocadă cu aceasta pe locul cinci, Scoția a sărit pe locul 10 peste Tonga și Samoa, iar Japonia și Italia au făcut rocadă pe locurile 14 și 15. România a rămas pe locul 17. 
  • Înfrângerea echipei României de vinerea trecută, 16 - 31 în fața lui Edinburgh Rugby din Guinness Pro12 (Liga Celto-Italiană), echipă privată de 15 titulari, care urmează unui egal, 10 - 10, cu Yorkshire Carnegie din liga a II-a a Angliei, a ridicat semne de întrebare cu privire la competitivitatea Stejarilor cu o lună înaintea debutului de la RWC. "Sunt relativ îngrijorat de ultimele două rezultate obținute în turneul de pregatire din Marea Britanie... Greu de afirmat dacă asta este valoarea reală a echipei României dar cred că nu greșesc când afirm că atunci când îți propui să câștigi două meciuri în grupă la RWC împotriva unor echipe naționale puternice, trebuie să câștigi meciurile de pregătire în fața unor echipe de club, fie ele și din țări cu tradiție îndelungată în rugby. Sper doar ca forma echipei sa crească de la săptămână la alta și să vedem o echipă a României competitivă în timpul RWC. Până atunci să speram într-un joc foarte bun al Stejarilor în fața celor din Tonga pe 5 septembrie", a declarat pentru RFI fostul internațional român, Dorel Piti.