Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cupa Mondială la Rugby 2015 - știri pe scurt - Bergamasco Cupa nr.5!

bergamasco.jpg

Mauro Bergamasco
Mauro Bergamasco are șansa să participe la cea de-a cincea Cupă Mondială
Image source: 
Getty Images

Pe 18 septembrie începe în Anglia Cupa Mondială la rugby (RWC), la care participă 20 de echipe naționale între care și România. Echipele sunt împărțite în patru grupe preliminare, în care se joacă fiecare cu fiecare și primele două din fiecare grupă se califică pentru sferturile de finală. Această rubrică prezintă știri pe scurt despre echipele participante.

  • Flankerul italian Mauro Bergamasco va avea șansa să egaleze recordul de joc la cinci RWC deținut de aripa samoană Brian Lima (1991 - 2007), numărându-se printre cei 31 de jucători selecționați de antrenorul Jacques Brunel în lotul Squadrei Azzura. Flankerul român Ovidiu Tonița a fost și el selecționat la ultimele patru RWC, dar la prima în 1999 nu a intrat pe teren, el având o șansă să fie prezent la a cincea RWC. În vârstă de 36 de ani Bergamasco și-a anunțat retragerea după finalul RWC. El a jucat 102 meciuri în echipa națională, dintre care 11 la RWC. Postul său preferat a fost de flanker, dar uneori a evoluat și aripă de trei sferturi și în 2009 a jucat chiar pe postul de mijlocaș la grămadă împotriva Angliei în Turneul celor Șase Națiuni. A fost un meci șocant în care Bergamasco a fost pus într-o situație imposibilă, evoluând pentru prima (și ultima oară) cu tricoul cu numărul nouă. Antrenorul de atunci al Azzurilor, Nick Mallett, și-a recunoscut greșeala de a-l fi pus pe celebrul flanker într-o postură jenantă. Mauro împreună cu fratele său Mirco (aripă sau centru) au câștigat de două ori campionatul Franței cu Stade Francais. Mirco nu a fost însă selecționat de Brunel, care totuși a adunat jucători cu experiență, în frunte cu numărul 8, căpitanul echipei, Sergio Parisse, pilierul Martin Castrogiovanni, centrul Gonzalo Garcia sau fundașul Andrea Masi.
  • "I-am arbitrat de multe ori pe frații Bergamasco, începând de la juniori, atât timp cât au jucat în Italia. Sunt jucători de foarte bun nivel având excelente calități fizice, tehnice și nu în cele din urmă, mentale. Mauro, pe lânga mijlocaș la grămadă a jucat și aripă în câteva meciuri tocmai datorită determinării cu care intra în teren. Mirco, mezinul, a reușit în a doua parte a carierei să devină un redutabil transformeur, chiar pentru Italia, deși în echipa în care juca atunci, Stade Francais, nu avea acest rol. Un accident grav - fractură a rotulei și palatului tibial într-o partidă test i-au "redimensionat" în mod drastic cariera", a declarat pentru RFI fostul arbitru din Italia, Viorel Popescu.
  • Și antrenorul echipei Franței și-a anunțat lotul de 31 de jucători imediat după victoria de sâmbătă (25 - 20) în meciul cu Anglia de pe Stade de France. Nicio surpriză notabilă, în afară de faptul că mijlocașul la deschidere Francois Trinh-Duc, nu a fost reținut, fiind preferați Frederic Michalak și Remi Tales. Michalah a marcat 17 din cele 25 de puncte ale Franței sâmbătă și a devenit cu 394 de puncte cel mai prolific marcator internațional francez. El va împlini 33 de ani în timpul RWC și joacă din 2001 sub culorile cocoșului galic. Căpitanul echipei va fi inamovibilul flanker de pe partea închisă Thierry Dusautoir. Franța este într-o puternică revenire de formă, cu un pachet de înaintași redutabil și va mai susține un meci de pregătire împotriva Scoției la Paris pe 5 septembrie. Meciul de debut la RWC va fi pe 19 septembrie împotriva Italiei pe stadionul Twickenham din Londra.